BK MLADÁ BOLESLAV

Bylo by hezké v Mladé Boleslavi zakončit kariéru, prozradil Marek Schwarz

19. 8. 2007
Autor: Tomáš Nejedlo
M l a d á B o l e s l a v - Na pravidelném tréninku boleslavských hokejistů se nečekaně objevil zdejší odchovanec Marek Schwarz (na snímku). Jednadvacetiletý brankář v loňské sezóně zkoušel štěstí v zámoří. V týmu St. Louis Blues se však neprosadil podle svých představ a sbíral zkušenosti na farmě. Nejen toto bylo tématem našeho rozhovoru.

Mladoboleslavský odchovanec Marek Schwarz se již v patnácti letech rozhodl opustit svůj mateřský klub a zamířil do věhlasné Sparty Praha. Zde se vypracoval v jednoho z nejkvalitnějších brankářů ve své věkové kategorii. Prošel různými mládežnickými reprezentačními výběry a v sezóně 2002/2003 se poprvé objevil na extraligovém ledě v dresu Sparty. V následujícím ročníku prošel Plzní, Třincem a znovu Spartou, kde se střídal v brankovišti se zkušeným Petrem Břízou. Před loňskou sezónou přišla nabídka z NHL, konkrétně z týmu St. Louis Blues, kterou Marek využil, a dostal tedy příležitost chytat v nejlepší hokejové soutěži na světě.

"Na zimním stadionu v Mladé Boleslavi jsem se neocitl náhodou, jakožto domácí odchovanec jsem rád, že mi Boleslavští vyšli vstříc, abych zde mohl trénovat. Na Spartě to nevyšlo, tak jsem vzal za vděk právě touto nabídkou," uvedl na začátek našeho povídání Marek Schwarz. "S prvoligovými hráči trénuji už 3 týdny, čeká mě ještě týden drilu naordinovaném trenéry Votrubou s Gudasem a pak odlétám za velkou louži - do Ameriky," prozradil Marek současný program své přípravy.

Podle slov mladého brankáře je v týmu z města automobilů výborná parta, která ho okamžitě vzala mezi sebe. Mužstvo má velkou perspektivu a také určitě velkou šanci v bitvě o vysněný cíl - postup do extraligy.

"V týmu "Bluesmanů" jsem doposud odchytal pouze 1 soutěžní zápas a v "A" týmu pobyl celkem 3 týdny. Zbytek soutěžního ročníku jsem strávil na farmě v Peoria Rivermen, kde bylo všechno fajn a nemohl jsem si na nic stěžovat," uvedl na adresu svého zaměstnavatele. "Na americký životní styl jsem si velmi rychle zvykl již z dob svého působení v juniorské lize ve Vancouveru. Věděl jsem do čeho jdu a tento způsob života mi dokonale vyhovuje. V nadcházejícím ligovém ročníku v NHL bych chtěl co nejvíce chytat a poprat se o šanci v národním týmu trenéra Hadamczika. Ale těžko něco takového odhadovat a plánovat dopředu."

Po náročné sezóně si Marek potřeboval dostačně odpočinout. "Dovolenou jsem trávil výhradně tréninkově, různými doplňkovými aktivitami a týden jsem byl relaxovat s přítelkyní u rybníka v blízkosti malebné Třeboně v jižních Čechách. Celou dovolenou jsem byl pouze doma, v srdci Evropy."

Na poslední položenou otázku, zda by se chtěl na sklonku kariéry jednou vrátit do Mladé Boleslavi, bývalý mládežnický reprezentant odvětil slovy: "Určitě by bylo hezké zde zakončit svoji brankářskou kariéru, ale k tomu je ještě daleko. Naopak je blízko nový ročník NHL."

Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně štěstí ve Vaší kariéře.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav