BK MLADÁ BOLESLAV

První část sezony byla excelentní, říká trenér juniorů Pavel Arnošt

28. 3. 2010
Autor: Michal Miškovský
M l. B o l. – Ročník 2009/2010 mají zdárně za sebou junioři BK Mladá Boleslav. Týmu se sice nepodařilo výrazněji uspět ve vyřazovacích bojích, trenér Pavel Arnošt (na snímku) si však cenní postupu mezi nejlepší v první fázi sezony. “Kvalita všech týmů byla výborná, to samé nasazení. Úroveň jde přirovnat k play-off,“ říká.

Juniorská extraliga měla v sezoně 2009/2010 novou strukturu. Dvaadvacet účastníků bylo v první fázi rozděleno do dvou skupin. Prvních šest týmů po dvaceti zápasech z každé skupiny mělo zajištěné play-off, ostatní se měli strachovat. “Nápad svazu byl správný. Chtěl zúžit extraligu juniorů z dvaadvaceti týmů na osmnáct. Všichni s tím souhlasili, ale potom svaz zasáhnul a soutěž přestala mít určitou úroveň,“ říká Arnošt.

Nakonec se týmy nemusely bát sestupu, pravidla byla v průběhu sezony pozměněna. Tak jako tak, mladoboleslavských juniorů se úpravy nedotkly. Bruslařský klub totiž obsadil v základní části čtvrté místo v tabulce a na konci října měl jisté play-off. “První část sezony byla excelentní. Kvalita všech týmů byla výborná, to samé nasazení. Úroveň jde přirovnat k play-off,“ podotýká Arnošt.

V dvou nadstavbových částech se postoupivší kluby mohly rozhodnout, jakým směrem se vydají. Na jedné straně se nabízelo zabudovávání mladších hráčů do týmů, na straně opačné vidina kvalitních výsledků. “Měli jsme mladý kádr. Hráči ročníku 1991 tvořili skoro sedmdesát procent týmu, takže jsme ani výrazně neomlazovali. Samozřejmě jsme však měli během sezony pasáže, kdy jsme téměř každému hráči ze staršího dorostu dali minimálně jednu šanci v juniorech. Kluci aspoň měli motivaci, kam se mohou dostat,“ vysvětluje Arnošt.

“Tak nějak bez ujmy jsme přežili období, v němž bylo hodně zraněných obránců. Posledních šest zápasů před play-off nás však postihla zranění útočníků. Nastupovali jsme se šesti forvardy a v útoku museli hrát i obránci,“ prozrazuje Arnošt.

Problémy se marodkou se částečně projevily i v play-off. “Vzhledem k tomu, že jsme z posledních šesti zápasů vytěžili jen dva body, ztratili jsme ty nejlepší příčky,“ říká Arnošt.

Junioři skončili na osmém místě a osmifinálovým soupeřem byla Sparta, devátý tým. “V prvním zápase na Spartě jsme šli do vedení 1:0, a kdybychom hráli v maximální pohodě, utkání bychom zvládli. Bohužel nás srazil vyrovnávací gól, který jsme dostali odrazem od brusle vlastního hráče. Druhý gól jsme inkasovali od brusle soupeře a v poslední třetině jsme neměli co ztratit. Vytvořili jsme si čtyři vyložené šance, jeli jsme i trestné střílení, ale vyrovnat se nám nepodařilo a zápas jsme ztratili výsledkem 1:2,“ popisuje hlavní trenér juniorů.

“Odvety byly neskutečné. V prvním zápase v Mladé Boleslavi jsme otočili z 0:3 na 4:3 a v rozhodujícím utkání téměř to samé. Dlouho se pro nás vyvíjelo negativně, prohrávali jsme 0:2, ale v poslední části hry jsme aktivní hrou vyrovnali. Mohli jsme i rozhodnout, ale štěstí se k nám nenaklonilo. V prodloužení jsme pak inkasovali v oslabení od Petra Kafky, který už letos nastupoval za Spartu i v extralize,“ uvádí Arnošt. “Heroickým výkonem jsme se vrátili do obou zápasů, chyběl tomu jen happy end.“

“Zklamání trvá doteď. Tahle generace, co se v dorostu před pár lety zasloužila o postup do extraligy, končí. Kluci se už budou potkávat v jiných zápasech a už se nikdy nesejdou v mládežnické kabině,“ říká Arnošt.

Z celkového pohledu však boleslavští junioři mohou hodnotit sezonu kladně. “Hlavním cílem bylo zvládnout první část sezony, ve které jsme si mohli zajistit a také zajistili play-off. V porovnání s renomovanými kluby jako jsou České Budějovice, Liberec nebo Kladno, kterým se to nepovedlo, jsme úspěšní. Dalším cílem bylo play-off, ale v něm je to o načasování formy,“ konstatuje.

Tak jako končí mezi juniory ročník 1990, loučí se s kabinou v Mladé Boleslavi i Pavel Arnošt. V příští sezoně bude trénovat v pražské Spartě. “Nejvíc mi budou chybět ti kluci, kteří mě naplňovali a dávali mi radost do života,“ dodává závěrem Arnošt.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav