BK MLADÁ BOLESLAV

Petr Zbíral: Na ledě bylo osmnáct ustrašených hráčů

27. 11. 2010
Autor: David Bohata
M l. B o l. – Nepochopitelný výpadek, který na domácím ledě nepamatují – to byl pro Boleslavské zápas šestadvacátého kola extraligy staršího dorostu. Teprve podruhé v sezóně dostali šest gólů, a opět za to mohl stejný protivník. Kde hledat příčiny? Trenér poraženého mužstva, Petr Zbíral, má jasno. "Hráči byli vystrašení, nehráli hokej." Podle něj by za to mohl nenadálý posun na pátou příčku tabulky, který vznikl vinou odečtení tří bodů ze zápasu, ve kterém neoprávněně nastoupil jeden z hráčů.

"My jsme v situaci, kdy nám odebrali tři body za start hráče, který měl dva vyšší tresty, což se nepohlídalo," přiznává Zbíral a v klidu pokračuje, "To znamená, že jsme dnes vlastně pátí. Existuje ještě teorie: kdybychom další dva zápasy vyhráli, pravděpodobně bychom při bodové rovnosti postoupili z první čtyřky." Šestý je Liberec, jenž by na Boleslav po jejím bodovém odečtu měl ztrácet tři body, a čtvrté místo je mu tedy na míle vzdálené.

"Nicméně dnes bylo na ledě osmnáct ustrašených hráčů. Nehráli hokej. Ale to je problém v hlavách," myslí si kouč Středočechů. "Ti kluci umí na nějaké úrovni hrát hokej, to dnes ale nepředvedli zdaleka ani z dvaceti procent. Jsou to ještě mladí janci, prostě se z toho po-" Stručný popis Petra Zbírala přesně odpovídá dění na ledě.

Co se týká taktických změn či pokynů z lavičky, ani ty prý nepomohly. "Zkusilo se úplně všechno; míchalo se se sestavou, zkoušeli jsme v průběhu změnit systém hry. Jenže jsme dělali naprosto nehokejové věci. Čtyři hráčí hlídali brankáře a soupeř jezdil kolem."

Větší šance ke korekci již tak hrozivě vypadajícího skóre přišly až v poslední dvacetiminutovce. Laxněji hrající Tygři dovolili domácím za stavu 1:5 dvě “tutovky“. Hloušek však netrefil z dorážky prázdnou bránu, o něco později se pak v samostatném úniku nedokázal prosadit Podsedníček. "To, že ve třetí třetině byly nějaké gólové šance, pramenilo z toho, že soupeř přestal hrát. Už si jen bránil obrovský náskok," myslí si Zbíral.

Mladá Boleslav zaostávala ve všech herních činnostech. V přesilových hrách se málo tlačila do brány a sama se v nich při protiútocíách Liberce dostávala do svízelných situací. "Na konci už jsme hráli přesilovky na riziko. Ještě jsme to zkoušeli nějak zkorigovat, ale naopak jsme gól dostali." Pokyny do každé přesilové hry jsou prý jasné: "Je potřeba si v nich vytvořit tlak do brány. Je to o tom vzít na sebe tu zodpovědnost, jít do střely a tlačit se před bránu." Na závěr Petr Zbíral dodává: "Když není vůle, těžko se dá něco dělat."

To liberecký “vedoucí“, Jan Zachrla, zářil úsměvem od ucha k uchu. "Tak se nám ochladilo, začal nám v Liberci padat sníh – strašná zima," začal jakoby mimochodem. Poté už jenom chválil své svěřence. "Parádní výkon brankáře, u kterého to všechno začalo. Vyrovnali jsme se agresivní hrou soupeři – na tom je jejich hra založená. Dali jsme góly a myslím si, že dnešní výkon odpovídal kvalitě mančaftu."

V hodnocení Mladoboleslavských je Zachrla zajedno s Petrem Zbíralem. "Asi na ně trochu dolehla nutnost vyhrát. Jsou pořád na hraně postupu do té lepší skupiny, takže dnes počítali s tím, že musí vyhrát. Asi to ti kluci psychicky neunesli, takže je výsledek utkání asi trochu ovlivněn tímto aspektem," vidí rozpoložení hráčů z Pojizeří trenér Tygrů. "Ale rozhodně tím nechci znehodnocovat náš výkon, ba naopak. My také ještě hrajeme o umístění v play-off, a zvládli jsme to dobře."