BK MLADÁ BOLESLAV

Vyjádření klubu BK Mladá Boleslav

17. 12. 2010
Autor: Tisková zpráva
M l. B o l. - BK Mladá Boleslav musela v uplynulých týdnech čelit hned dvěma kritickým situacím. Nejprve přišla v důsledku chybných registrací o 22 bodů, následně valná hromada APK rozhodla, že klub musí za nepravdivé či neúplné prohlášení o dluzích zaplatit do 30. dubna 2011 pokutu tři miliony korun. V článku najdete tiskovou zprávu, v níž se vedení Bruslařského klubu vyjadřuje k oběma kauzám.

Vážení,

považujeme za správné vyjádřit se k událostem, které provází letošní působení klubu BK Mladá Boleslav v TIPSPORT extralize ledního hokeje.

Nejdříve vznikla tzv. "registrační aféra", na základě které bylo klubu odebráno 22 bodů dosažených v utkáních letošního ročníku extraligy. Proti rozhodnutí o odebrání bodů jsme se odvolali, protože se domníváme, že vydané rozhodnutí je v rozporu s hokejovými řády, a to jak formálně (rozhodoval orgán, který k tomu není oprávněn), tak věcně, kdy máme za to, že udělený trest je neadekvátní vzhledem k charakteru a závažnosti porušení hokejových řádů. Samozřejmě se nechceme zbavit odpovědnosti za chybu, které se klub dopustil, ani netvrdíme, že se vlastně nic nestalo. Nic takového ze strany klubu nikdy nezaznělo. Pouze chceme, aby nám byl udělen trest, který odpovídá hokejovým řádům a typově podobným případům v historii extraligy. V tomto smyslu také při řešení této záležitosti argumentujeme.

Bohužel problémy klubu výše uvedenou aférou neskončily. V průběhu měsíce listopadu 2010 byla ze strany APK provedena kontrola postupu jednotlivých klubů při plnění svých závazků uvedených v tzv. Situační zprávě. Podstatou této kontroly je prověření toho, zda klub nemá vůči hokejovým subjektům (hráčům, klubům) závazky z minulé sezony extraligy. Takové závazky musí být uhrazeny do 31.8. stejného roku nebo musí klub doložit, že je s věřitelem dohodnut na posunutí splatnosti závazku.

V případě BK Mladá Boleslav došlo k tomu, že při kontrole nebyly kontrolující osobě předloženy veškeré listiny, které by prokazovaly, že klub splnil své povinnosti shora popsaným způsobem. Ze strany klubu došlo k podcenění závažnosti této kontroly, zejména v tom smyslu, že klub v konkrétním čase potřebné dokumenty nedoložil v důsledku špatné přípravy a špatné vnitroklubové komunikace. Následky tohoto zanedbání jsou pak velmi závažné.

Klub následně předložil APK chybějící listiny, na základě kterých doplnila kontrolující osoba svou zprávu o provedené kontrole v tom smyslu, že při jejich předložení při kontrole by klub splňoval podmínky Licenčního řádu stanovené pro účast v letošním ročníku extraligy. Není tedy pravdou, že by klub uváděl nepravdivé či dokonce lživé údaje. Podstata provinění spočívá v tom, že klub nedoložil konkrétní listiny v určitém okamžiku - při prováděné kontrole, ale až následně.

V souladu s platnými řády byla svolána mimořádná valná hromada APK, která měla rozhodovat o tom, zda klub BK Mladá Boleslav za výše uvedené provinění vyloučí či nevyloučí z extraligy ledního hokeje. Jiný trest Licenční řád APK v tomto případě neupravuje.

K vyloučení klubu BK Mladá Boleslav z extraligy ledního hokeje nedošlo, a to poměrem hlasů 13:0 pro nevyloučení. Klub byl však potrestán pokutou ve výši 3,000.000,- Kč. Tato pokuta byla klubu uložena za údajné vystupování poškozující zájmy a dobré jméno TIPSPORT extraligy ledního hokeje. S tímto postupem se však ztotožňujeme velmi obtížně. Tak vysoká pokuta nebyla v historii extraligy nikdy udělena. Navíc z prohlášení vydaného APK vyplývá, že pokuta byla udělena za oba případy a vystupování klubu v obou aférách. Pokud tedy nebude zrušeno rozhodnutí o odebrání bodů, budeme potrestáni za jedno provinění dvakrát, a pokaždé velice tvrdým trestem.

Co k tomu uvést? Jsme si plně vědomi toho, že jsme v obou výše uvedených případech jednoznačně pochybili. Nikdy se však nejednalo o jednání, které by mělo klubu přinést byť i nepatrnou výhodu na úkor jiného klubu či jiné osoby, a to na poli sportovním či obchodním. Nikoho jsme neznevýhodnili, nikomu nezpůsobili žádnou škodu.

Při řešení obou případů se snažíme postupovat v souladu s platnými řády APK a chceme, aby podle nich vše posuzovala i samotná APK a její orgány. Domníváme se, že na takový postup a požadavek máme právo a neměli bychom za něj být osočováni v tom smyslu, že svou obranou poškozujeme zájmy a dobré jméno extraligy. Jsme toho názoru, že pokud by hokejové řády byly kvalitní a jednoznačné, nedošlo by k tomu, co se v současnosti v hokeji děje. Z tohoto pohledu nám zejména v "registrační aféře" chybí konstruktivní postoj vedení APK, které nepřipouští, že by "problémy" mohly být i v hokejových řádech.

Touto cestou si Vás dovolujeme požádat, abyste klubu BK Mladá Boleslav zachovali i nadále svou přízeň. Uděláme vše proto, aby se nám začalo dařit na poli sportovním a aby hokej byl zase na prvním místě.

Za vznik obou afér se divákům a všem partnerům klubu BK Mladá Boleslav samozřejmě omlouváme a věříme, že se nám je podaří obě se ctí "dohrát".

Jan Plachý
předseda představenstva

Mgr. Václav Hořejší
ředitel klubu

Cyril Suk
generální manažer

Kopii tohoto prohlášení, ve kterém najdete i podpisy, si můžete stáhnout ve formátu PDF zde.