BK MLADÁ BOLESLAV

Vinou zraněni dohrávali junioři zápas proti Plzni ve dvanácti, Potěšil musí sáhnout po dorostencích

20. 12. 2010
Autor: David Bohata
M l. B o l. – Junioři mají sezónu rozehranou opravdu slušně. Šestou příčku tabulky, kvalifikující do skupiny A druhé fáze soutěže a tedy zajišťující jistotu postupu do play-off, si zatím soubor Tomáše Potěšila jistí. Sám kouč je však poměrně skromný a jak vždy říká, důležité je umístit se do dvanáctého místa. Z druhé šestice se totiž posléze ve skupině B rozhodně o dvou kandidátech postupujících do vyřazovacích bojů. Se třemi zápasy k dobru vyzvali Mladoboleslavští na domácí půdě Plzeň. Nemohli však počítat se službami několika hráčů základní sestavy, kteří ze soupisky vypadli zvětšiny vinou zranění. Marodka Mladé Boleslavi se po šedesáti odehraných minutách navíc rozrostla o další tři hokejisty (Frolíka, Mozíka a Jiránka). Domácí tedy zápas dohrávali v pouhých dvanácti bojeschopných mužích. Výsledek 1:5 pro Tomáše Potěšila nebyl žádným velkým překvapením.

Před zápasem mohla leckoho překvapit hubená soupiska, na které chyběla obvyklá jména jako třeba Lenc. “Je to vinou zranění. Koudela má ruku v sádře, Hyka má naražená žebra, Lukáš Vrba natažené vazy v koleni. Lenc chyběl kvůli dvěma vysokým trestům. Frolík má něco s kotníkem, takže po dnešku asi přijde o reprezentaci... Tento zápas jsme navíc dohrávali na jedenáct dvanáct lidí. Nemůžu klukům nic vytknout. Zápas se zkrátka takhle vyvinul...”

Předchozí zápasy se ale Boleslavi povedly. Proti Slavii se jí povedl nevídaný obrat. “Musím kluky pochválit za předešlé zápasy. Už tam jsme hráli v patnácti lidech. Musím říct, že Slavia v zápase dominovala, padesát minut byla jasně lepší. My jsme po vstřelené brance na čtyři dva začali hrát svojí hru, vyrovnali jsme. Zaplať pámbu za to.“

Juniory čeká na delší dobu dvacátého prosince poslední souboj, do ŠKO-ENERGO Arény přijede Zlín. Sezóna pokračuje sedmého ledna roku 2011. “Jsem rád, že se teď v podstatě končí. Důležité bude poskládat sestavu na dohrávku se Zlínem. Vytáhneme asi některé hráče ze staršího dorostu, kteří v tu dobu mají volno. Doufám, že se zranění přes Vánoce vyléčí na ta zbývající utkání, abychom mohli soutěž v klidu dohrát. Priorita je zůstat do dvanáctého místa, protože se liga poslední dobou hodně vyrovnává. Pokud bude ta šance, rádi bychom samozřejmě skončili v první šestici.

Zranění jsou v tomto extraligovém ročníku snad jediným boleslavským problémem, který by mohl dobře šlapající motor týmu zadrhnout. Doposud se svěřencům kouče Potěšila náramně dařilo, před inkriminovanou prohrou 1:5 dokázali z jedenácti zápasů desetkrát zvítězit. “Vyvíjí se to pro nás dobře. Musím říct, že jsem překvapen, jak se toho kluci zhostili. Samozřejmě základním stavebním kamenem našeho úspěchu je Roman Will. Nicméně si myslím, že kluci hrají to, co chceme. Hrajeme sice každé utkání na krev – na jeden dva góly – ale Roman nás drží a zatím to takhle funguje.

K mnoha vítězným výsledkům se boleslavští junioři dopracovali trnitou cestou, kdy museli otáčet nepříznivé skóre. Když se v těchto okamžicích nedaří, důležitými zákroky udržuje naději na zvrat brankář Will. Schopnost zachovat chladnou hlavu a v pravý čas se vzchopit by se v play-off rozhodně mohla hodit. “My jsme dva zápasy ztratili v koncovce. Jednak v Budějovicích, kde jsme jednadvacet sekund před koncem dostali vyrovnávací gól, druhak proti Spartě. To byl výborný zápas, Sparta hrála krásný hokej, ale taky jsme byli ve vedení pět minut před koncem. Na té Slávii se nám to zase vrátilo; samozřejmě jsme taky měli hodně štěstí. Protože vyrovnat na Slavii ze čtyři jedna na čtyři čtyři a vyhrát v prodloužení, to se nepovede každý den,“ dodává s úsměvem Potěšil.

Pětkát dokázali hokejisté z Pojizeří porazit soupeře po nájezdech. Svědčí to o jejich zvláštním umu? “Já bych neřekl, že to ti hráči zvlášť umějí; my v nich vyhráváme jednou vstřelenou brankou. Většinou rozhoduje Hyka, který to teda umí. Základem je však Roman, který nepustí nai jeden nájezd.“

Přesto brankářská opora po třetím inkasovaném gólu uvolnila místo Janu Klimíčkovi. Byla to iniciativa samotného hráče? “Ne, ne, já jsem si ho vytáhnul, ať si odpočine. Má toho hodně, navíc v tom počtu hráčů, které jsme měli k dispozici, nebylo v našich silách zápas otočit. Honza Klimíček se taky do brány moc nedostával, tak jsme udělali takovouhle kosmetickou změnu.“

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav