BK MLADÁ BOLESLAV

Petr Novák: Doufám, že do týmu dokážu vnést něco, díky čemu si všechno ostatní konečně sedne

26. 11. 2011
Autor: Jitka Čechová, foto: hcrebel.cz
M l. B o l. – Jeho příchod do Mladé Boleslavi se zrodil prakticky ze dne na den. Večer se Petr Novák (na snímku) definitivně dohodl s vedením Bruslařského klubu a už druhý den ráno stál v kabině a představoval se svým novým svěřencům. Trenér, který v Havlíčkově Brodě působil dlouhých šest let, věří, že kádr Bruslařského klubu má všechno, co potřebuje. Jen je potřeba to všechno správně "učesat", vyhecovat a namotivovat. "Klukům jsem řekl, že jsme všichni na jedné lodi, a že máme všichni jeden společný cíl," prohlásil po svém prvním tréninku na mladoboleslavském ledě.

Po šesti letech jste teprve nedávno skončil na střídačce Havlíčkova Brodu. Nechtěl jste si od hokeje přece jen trochu víc odpočinout?

Určitou představu jsem měl, ale jak se teď ukazuje, byla to jen ta představa. Jsem rád, že jsem v Mladé Boleslavi, a že se můžu pustit do další práce.

Kdy se definitivně rozhodlo o vašem příchodu do kabiny Bruslařského klubu a na jak dlouho jste podepsal smlouvu?

Smlouvu mám podepsanou do dubna, takže do konce sezony. O mém příchodu se s definitivní platností rozhodlo až včera večer (v pátek 25. listopadu – pozn. red.).

Mladá Boleslav je extraligový klub hrající už čtvrtou sezonu za sebou na posledním místě tabulky. Bezpochyby je to pro vás velká trenérská výzva…

V prvé řadě je to pro mě osobně obrovský posun. Nabídka jít trénovat extraligový tým se už asi jen z principu neodmítá, tím spíš, pokud jsem celý život trénoval jen první ligu. Boleslav má nějaké cíle, možná bych teď mohl říct jen jeden cíl, a tím je dostat se z poslední příčky tabulky. Myslím si, že to není těžký úkol, a že to zvládneme.

Jak dobře znáte kádr Bruslařského klubu?

V tuhle chvíli ho neznám prakticky vůbec. To snad ani nejde. Musíme se teprve vzájemně poznat, bude to oboustranné. Na to dojde v průběhu zápasů a v tréninkových procesech, až se doopravdy stanu součástí toho týmu. Zatím kluky znám jen podle jmen, z televize a ze zápasů, které jsem viděl. Ale to všechno přijde.

Mladá Boleslav nehraje vyloženě špatné zápasy, jako poslední tým se však dost možná potýká s psychikou. Přicházíte do týmu jako trenér v tom pravém slova smyslu, nebo částečně i jako psycholog?

Oboje. Když chcete, aby to nějakým způsobem fungovalo, nemůžete být buď jedno, anebo druhé. Musíte se to prostě snažit skloubit. Ale samozřejmě na sobě nemůžu a ani nechci nechat všechno. Co už jsem tak stačil pochopit, tak kluci mají hodně rádi Vlada, takže si myslím, že to spíš on bude v roli toho psychologa a já trenéra. Ale jak už jsem řekl, ani u jedné jediné osoby se to vzájemně nevylučuje.

Budete mít jako trenér nějaké požadavky na složení kádru? Chcete nějaké změny?

Tak o tom jsem ještě vůbec nepřemýšlel. Jak už jsem řekl, ty kluky prakticky ještě vůbec neznám. Ale kdybych to měl nějakým způsobem charakterizovat takhle z fleku, tak musím říct, že mám pocit, že ten tým jako takový je složený velmi dobře. Jsou tam takoví ti poctiví hráči, pak i nějaké ty hvězdy, hráči, kteří jsou zvyklí dělat černější práci… Osobně doufám, že do toho dokážu vnést něco, díky čemu si to všechno sedne a žádné extrémní změny nebudou třeba.

Co jste hráčům na prvním společném tréninku řekl? Byl na to vůbec čas?

Já jsem moc dlouho nemluvil. Řekl jsem ji jen, že jsme všichni na jedné lodi, a že všichni jdeme za jediným cílem, což je vyhnout se baráži. Alespoň tak mi to bylo řečeno vedením klubu. To bylo zatím všechno. Nijak jsem to nedramatizoval.

Máte už teď nějakou představu o tom, jak k trénování přistoupíte? Co třeba pověstná metoda cukru a biče? Protože je o vás známo, že dokážete zvýšit hlas…

No vidíte, to jsem vlastně klukům taky říkal. (smích) Že občas zvýším hlas. A že si pak hráči stěžují, že řvu pořád. Jiný už asi nebudu. Myslím, že můžu říct, že to bude hodně o hecování. Donutit ty kluky k maximálnímu výkonu jak na trénincích, tak v zápasech. Je potřeba zvýšit obrátky. A uklidnit se.

V Havlíčkově Brodě jste proslul, řekněme, i svou mimotrenérskou činností. Jinak řečeno srandičkami. Fanoušky a novináře bude pochopitelně zajímat, jestli je něco takového čeká i tady…

(smích) Já věděl, že se mě na to zeptáte. Časem to možná něčím trochu osladíme, ale zatím se do toho asi nebudu moc pouštět. Jednak jsem v novém prostředí a jednak jsme v extralize, což je mnohem sledovanější soutěž než ta prvoligová. Nějaké šaškárny už tady asi nemají moc co dělat…

Už za nějakých 24 hodin nastoupíte proti Kometě. Je to pro vás hodně rychlé?

Možná bych byl radši, kdyby to bylo už dneska.

Děkujeme za rozhovor.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav