BK MLADÁ BOLESLAV

Play-off je náš cíl už od začátku sezóny, říká útočník juniorky Žiga Pešut

6. 1. 2012
Autor: Lukáš Chuchválek
M l. B o l. - Po zápase juniorů se Slavií proběhl rozhovor s Žigou Pešutem. Slovinský útočník zhodnotil uplynulé utkání a věří v dobré budoucí výsledky i v postup do play-off. Rozpovídal se i o průběhu uplynulého mistrovství světa juniorů z divize I, kde bojoval v barvách své vlasti a své působení v mládežnických reprezentacích tak svou účastí na turnaji v Garmisch-Partenkirchenu zakončil. Na to navázal stručnými úvahami o své budoucnosti.

Nejprve gratuluji k vítězství 5:1. Jak byste utkání se Slavií zhodnotil?

V první třetině jsme hráli špatně, pak ve druhé a třetí jsme se trochu zvedli a vyhráli.

Často se ve druhé třetině vylučovalo a Boleslav měla silnější nervy. Co bylo klíčem k vítězství?

Nevím, asi to, že jsme dali ty tři góly z přesilovek, to se obraz hry úplně změnil. Pak ve třetí třetině jsme ten zápas už jen dokončili. Slavia na začátku nehrála špatně, ale vyhráli jsme.

V tabulce jste se posunuli před Liberec. Stále chce tým postoupit do play-off?

Jasně, to je náš cíl již od začátku sezóny. Máme dobré mužstvo a myslím si, že na to i ostatní kluci mají.

V průběhu podzimu jste prohráli spoustu zápasů o gól. Myslíte tedy, že se od teď bude dařit lépe?

Doufejme. Je Nový rok a začali jsme ho vítězstvím. V dalších zápasech na to musíme navázat dalšími výhrami.

Teď zabrousím do jiné oblasti. Před Vánoci jste reprezentoval Slovinsko na juniorském mistrovství světa 2012. Nepřiblížil byste nám, jak to tam probíhalo?

My jsme tam jeli s cílem nespadnout z divize I, protože jsme měli málo hráčů. Šli jsme zápas od zápasu. Ten první s Rakouskem jsme vyhráli po nájezdech a druhý s Velkou Británií jsme vysoko vyhráli. Pak s Německem jsme sice hráli dobře, protože ještě deset minut před koncem jsme drželi stav 2:2, jenže jsme dostali nešťastný gól a všechno se pokazilo. S Norskem jsme nehráli dobře, v prostřední třetině nás zatlačili a podle toho to dopadlo. Poslední zápas s Běloruskem už byl o ničem, ale řekli jsme si, že aspoň pro ty diváky, kteří za námi přijeli až ze Slovinska, to vyhrajeme, což se na nájezdy povedlo.

Konkrétně v zápase s Velkou Británií se vám zadařilo a dal jste hattrick. Jak se urodil?

Ty tři branky proti Britům se povedly dát, protože oni celý zápas jen bránili. Někdo ty góly musí dát a tak mi to tam prostě spadlo.

Na turnaji jste skončili celkově čtvrtí, cíl jste tedy splnili. Byl tým spokojen i s výsledky?

Ano, jen s tím Německem ne. Hráli jsme dobře a před poslední třetinou jsme si řekli, že na to nemají, a na to jsme doplatili. To utkání jsme mohli vyhrát, šance jsme na to měli, ale už to nevyšlo.

Toto byl váš poslední turnaj této kategorie, pak už budete spadat věkově pod dospělé. Myslíte, že budete reprezentovat i v následujících letech?

No, už minulý rok jsem byl povolán do přípravného kempu před mistrovstvím světa chlapů, takže doufám, že budu pozván i tento rok před šampionátem po sezóně.

Na tom bude jistě záviset, zda se prosadíte v některém "A", ať už v české lize nebo v zahraniční. Jak vidíte svou budoucnost?

Tady v Česku se mi líbí, hokej se tu také nehraje špatný. Rád bych hrál za dospělé buď tady, nebo ve Švédsku či Finsku.

Děkujeme za rozhovor.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav