BK MLADÁ BOLESLAV

Boleslav jede na Spartu! Co přinese souboj prvního s posledním?

7. 1. 2012
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. - Rozhodně to nebude jednoduché utkání, ale které v dnešním vyrovnaném hokeji, kde každý může porazit každého, je? BK Mladá Boleslav zavítá v neděli 8. ledna na led pražské Sparty - letos poprvé! Jak si svěřenci trenéra Nováka povedou? Zvládnou lídra tabulky zaskočit a ukořistit nějaký bod? Sledujte a fanděte boleslavským hokejistům s námi! Zápas začíná už v 17 hodin a boleslavský fanklub na něj organizuje oficiální výjezd (více informací v krátkých zprávách vpravo).

Aktuality

Sparťané rozhodně ničím nepřipomínají tápající celek, jakým byli loni. V porovnání se sezonou 2010/2011 zažívají skoro jako takové zmrtvýchvstání, o což se naopak Mladá Boleslav stále zatím jen usilovně pokouší. Tým z Holešovic je momentálně s tříbodovým náskokem na Plzeň první v tabulce Tipsport extraligy a prvenství si přičítá i na dalších frontách. Petr Ton je bodově nejúspěšnějším hráčem soutěže (19+19) a statistiky hovoří jasně také v případě brankáře Tomáše Pöpperleho, který je dle jejích údajů v současnosti nejúspěšnějším gólmanem extraligy.

A další dvě "nej" můžeme přidat v následujícím: Sparťané zatím inkasovali vůbec nejméně branek (77), v čemž se jim dokážou vyrovnat snad jen České Budějovice, které inkasovaly v 80 případech. Jasné vítězství si pak Holešovičtí připisují v počtu bodů přivezených z venkovních kluzišť, kde dominují naprosto jednoznačně (Sparta má 41 bodů, druhé Pardubice 28). Tato statistika ale naštěstí Bruslaře tentokrát zajímat nemusí.

Se sběrem bodů na domácím poli na tom sparťané zas až tak slavně nejsou, ocitají se dokonce v druhé polovině pomyslné tabulky. Abychom ale objektivnosti učinili zadost, je nutné doplnit, že naposledy Sparta doma prohrála 17. listopadu. Ovšem i k tomuto poznatku je nutné učinit poznámku: V následujícím období hráli svěřenci trenéra Jandače doma pouze čtyřikrát, dalších deset zápasů si odbyli venku.

Šance Mladé Boleslavi je těžko hodnotit. Faktem je, že Středočeši v posledních kolech zaznamenali určitý vzestup, pět zápasů v řadě dokázali bodovat, čímž podstatným způsobem zdramatizovali spodek tabulky. O jejich motivaci nemůže být pochyb, krom toho se jim na venkovních kluzištích poměrně daří. Mimo to už jednou překvapit dokázali, když v rámci 34. kola porazili Pardubice. Na druhou stranu ale v minulém kole prohráli ve Vítkovicích a na Spartu se jim dlouhodobě nedaří.

Vzájemné zápasy

V úvodu letošního ročníku pražská Sparta rozhodně nebyla rozjetá tak, jako třeba v závěru roku 2011. Možná proto a možná z úplně jiného důvodu ji mladoboleslavští hokejisté dokázali na svém domácím ledě připravit o jeden bod. Přitom to pro ně mohlo vypadat ještě podstatně lépe, skóre zápasu totiž otevíral boleslavský Tomas. Ve 34. minutě vyrovnával Tenkrát a rozhodující samostatný nájezd si připsal Ton – 1:2sn.

Také druhé utkání se kvůli změně pořadatelství odbývalo na ledě ŠKO-ENERGO Arény a tentokrát byl výsledek podstatně jasnější. Broš poslal sparťany do vedení už v první minutě zápasu a ačkoliv ještě před polovinou první třetiny dokázal kontrovat Bahenský, další góly už padaly opět do sítě Bruslařů. O úpravu na 2:5 se až v závěru šedesátiminutovky postaral Stieler – 2:5.

Sestavy z posledního kola:

HC Sparta Praha: Falter - Krstev, Sersen, Milam, Kočí, Philipp, Husák, Kučný - Pacovský, Broš, I. Rachůnek - Ton, Bližňák, Tenkrát - Y. Treille, Foster, T. Rachůnek - Žálčík, Lapšanský, Forman

BK Mladá Boleslav: Hübl - Hay, Baldwin, Rýgl, Čutta, Drábek, Chaloupka, Žabka - Balaštík, D. Výborný, Mikulík - Bahenský, Podkonický, Tomas - Jiránek, Stieler, Demel - Pabiška, Vrbata, Hrdel - Goertzen

Statistiky

Tipsport arena | 8.1.2012 17:00

HC Sparta Praha 37. kolo BK Mladá Boleslav
znak týmu znak hokej.cz znak týmu
1. místo, 72 bodů umístění 14. místo, 38 bodů
112:77 skóre 80:116
5:0 (Zlín) nejvyšší výhra 4:1 (Karlovy Vary, Vítkovice, Zlín)
2:8 (Pardubice) nejvyšší prohra 0:6 (Karlovy Vary)
1 utkání bez vstřeleného gólu 3
4 utkání bez inkasovaných gólů 2
15,20 % využití přesilových her 18,47 %
26 góly v přesilových hrách 29
4 góly v oslabeních 3
Petr Ton 38 bodů (19+19) nejproduktivnější hráč Jaroslav Balaštík 20 bodů (13+7)
Petr Ton 19 gólů nejlepší střelec Jaroslav Balaštík 13 gólů
Petr Ton 19 asistencí nejlepší nahrávač David Výborný 14 asistencí
Petr Ton +16 nejlepší hráč v +/- Zbyněk Hrdel +1
Angel Krstev -4 nejhorší hráč v +/- Lukáš Pabiška -11
Radek Phillip 68 minut nejtrestanější hráč Boris Žabka 72 minut
Tomáš Pöpperle 93,44 %
Martin Falter 93,89 %
úspěšnost brankářů Jaroslav Hübl 91,26 %
Michal Valent 88,83 %
Tomáš Pöpperle 2,08
Martin Falter 1,96
průměr inkasovaných gólů na zápas Jaroslav Hübl 2,78
Michal Valent 3,93
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav