BK MLADÁ BOLESLAV

Konečně je to tu! Nový ročník 2012/2013 odstartují Bruslaři doma proti Litoměřicím

11. 9. 2012
Autor: Daniel Langer
M l. B o l. - Na tento okamžik všichni boleslavští fanoušci (a nejen oni) dlouho a trpělivě čekali. Soutěž roztáčí svá ozubená kola a Bruslaři vstupují do staronových vod 1. ligy. Hned v úvodu mladoboleslavské hokejisty prověří HC Stadion Litoměřice. Střetnutí se Severočechy bude premiérovým soutěžním utkáním trenéra Františka Výborného na boleslavské lavičce a zároveň první ostrou zkouškou pro nově sestavený kádr. Úvodní buly padne v ŠKO-ENERGO Aréně ve středu 12. září v 17:30. Pokud si chcete zasoutěžit o iPod, nezapomeňte si pořídit bulettin "Boleslavská třetina"! Přijďte podpořit BK Mladá Boleslav i vy!
MAREK LOSKOT
Marek Loskot se stal v základní části ročníku 11/12 nejproduktivnějším hráčem Litoměřic poté, co v 42 utkáních nasbíral 29 kanadských bodů (14+15).

Stadion je poměrně mladým účastníkem 1. ligy, do které postoupil až v sezóně 2009/2010, tudíž na soutěžní střetnutí s BK Mladá Boleslav nedošlo, jelikož Středočeši slavili postup do extraligy již v ročníku 2007/2008. Litoměřičtí hrají svá domácí utkání v Kalich Areně, nově rekonstruovaném stadionu (2010) s kapacitou 1750 míst k sezení. V areálu nechybí moderní tělocvičny, ubytovna s kapacitou pro čtyřicet lidí, restaurace, rehabilitační prostory, nebo klubovny s audiovizuální technikou.

Středečnímu soupeři Bruslařského klubu se nebude na loňský ročník vzpomínat úplně v dobrém. O pouhý jeden jediný bod Stadionu uniklo kýžené osmé místo zaručující účast v play-off s vítězem 1. ligy HC Slovan Ústečtí Lvi. To nakonec získala Třebíč a na Litoměřice tak zbyla jen skupina soupeřící o nežádoucí privilegium zahrát si baráž. Tu ale Severočeši celkem s přehledem zvládli, byť si ve výsledném účtování o jednu příčku pohoršili.

V rámci přípravy Litoměřičtí sehráli jedenáct utkání. Největší překvapení přineslo střetnutí se Spartou. Pražané s outsiderem a zároveň partnerským klubem ostudně prohráli 2:4. Celkem pohodlně vyhrál Stadion zápas proti Mostu výsledkem 5:1, ten ale zvládl na svém ledě porážku soupeři oplatit a zvítězil pro změnu 4:1. Vysokou prohru si připsal Stadion v utkáním proti Ústí nad Labem, regionálnímu soupeři podlehl 2:9. Přípravu nicméně zakončil úvodní soupeř Bruslařů s příznivou bilancí osm výher (z toho tři po samostatných nájezdech) a tři prohry (z toho jedna po samostatných nájezdech).

VÁCLAV DRÁBEK
Zkušený obránce začal ročník v dresu HC Stadion Litoměřice, k závěru sezóny 11/12 už ale pravidelně nastupoval za Bruslařský klub.

Největší hvězdou kádru bude v dresu soupeře Milan Toman. Zkušený obránce, jehož může znát boleslavský fanoušek především z bratrovražedných soubojů s Kladnem, opustil kádr Rytířů po vyřazení v předkole play-off s brněnskou Kometou, která následně předvedla spanilou jízdu až do finále play-off. V týmu můžete narazit na další známá jména, jako je Petr "Bingo" Přikryl (v klubu zároveň působí jako sportovní manažer), nebo explzeňský Pavel Mrňa. Znalcům mládežnického hokeje nejsou neznámá ani jména Šimona Antončíka a Filipa Švaříčka, kteří prošli boleslavskou juniorkou.

Ještě minulý rok působilo v dresu Severočechů hned několik boleslavských hokejistů. Litoměřické barvy oblékali Václav Drábek, Martin Dudáš, Marek Loskot, Radan Lenc nebo Martin Belay. V současné době jsou ale Severočeši v partnerském svazku s pražskou Spartu, v sestavě se tedy objevují především její mladíci. Jmenujme například Dušana Žovince, Patrika Husáka nebo Lukáše Žalčíka.

Příjemného zpestření se dočkali fanoušci Stadionu v letní přestávce, kdy s týmem trénoval legendární český brankář Dominik Hašek. Ten stihl nabírat kondici a zároveň předávat zkušenosti místním brankářům. Za překvapivým zjevením olympijského vítěze z Nagana na litoměřickém kluzišti stojí brankářský trenér Bruk, se kterým Hašek, ale i již zmiňovaný Petr Přikryl, úzce spolupracují. "Trénuji sice s Pardubicemi, ale kluci odjeli na několik dní do Finska," odůvodnil svou přítomnost nejznámější nositel čísla devětatřicet. Podobně jako Radim Vrbata, ani Hašek nehodlá zatím své plány do budoucna v případě výluky aktuálně řešit.

Předpokládaná sestava BK Mladá Boleslav: Lakosil (Will) - Pojkar, Němeček, Kasík, Šmach, Jindra, Chaloupka, Drábek – Mikulík, Výborný, Vrbata – Koudelka, Pabiška, Nouza – Demel, Jiránek, Kafka – Rys, Loskot, Lenc

Předpokládaná sestava HC Stadion Litoměřice: Přikryl (Brýl) - Toman, Martinka, Žovinec, Evan, Kříž, Husák, Švaříček, Veselý - Šinágl, Slížek, Kafan, Novák, Hašek, Rudovský, Antončík, Rubeš, Mrňa, Tvrzník, Hlusička, Doležal

Foto: hclitomerice.cz; Michaela Luňáčková.