BK MLADÁ BOLESLAV

Posílené Litoměřice byly těžkým soupeřem, říká David Vrbata

21. 10. 2012
Autor: Martin Pešout
Litoměřice - Z dramatického zápasu v Litoměřicích vydolovali mladoboleslavští hokejisté další tři body do tabulky po vítězství 2:1 a nadále si tak udržují čtyřbodový náskok na druhé Ústecké Lvy. "Byl to rozhodně těžší zápas než naposledy v Mostě," ohlíží se za víkendovým střetnutím na severu Čech útočník David Vrbata (na snímku).

Ve vyprodané litoměřické Kalich Areně nečekalo Středočechy nic snadného, vývoj utkání dokonce museli otáčet. Na úvodní gólovou trefu domácího Rudovského však nalezli odpověď Pabiška s Jindrou, a proto si boleslavský tým mohl připsat na konto již dvanáctou výhru v řadě. Naposledy padl před více než měsícem.

Zaznamenali jste další tři body do tabulky, v Litoměřicích to však bylo velmi složité utkání…

Určitě to byl těžší zápas než v minulém kole proti Mostu, který patřil do skupiny těch lehčích. Věděli jsme, že nás v Litoměřicích nečeká nic snadného. Navíc domácí měli ve svých řadách mnoho hráčů z extraligy, kteří se chtějí ukázat.

Prohrávali jste, nakonec jste dokázali otočit vývoj utkání v závěru…

Hráli jsme trpělivě a čekali na chybu soupeře, kterou udělá, a rozhodli jsme gólem ke konci utkání. Bylo to drama až do konce, v posledních minutách nás domácí dostali pod tlak. I proto jsou pro nás tři body z tohoto duelu velmi cenné.

Litoměřice mají ve svých řadách několik hráčů z extraligy, jména jako Sacha Treille nebo Lapšanský by se v nejvyšší soutěži rozhodně neztratila. Bylo znát, že Litoměřice jsou posílené?

Je to tak, hrají za ně hráči, kteří jsou na hraně extraligy a mají svou kvalitu. Není snadné proti nim hrát. Třeba i mladý Simon ze Sparty docela vyčníval, i další jejich hráči hráli dobře a myslím si, že jednou budou hrát stabilně v extralize.

Domácí trenér si stěžoval na rozhodčí, bylo to skutečně vyhrocené utkání?

Rozhodčí pískali na obě strany stejně. Měli jsme přesilovku 5 na 3, kdybychom jí proměnili, patrně bychom rozhodli zápas už dříve. Přesilovky jsme měli my i oni. Vyhráli jsme, takže nemá cenu už tyto věci zkoumat.

Nadále vedete tabulku s čtyřbodovým náskokem před Ústím. Zdá se, že prožíváte úspěšné období…

Určitě jsme nepočítali, že budeme vést od začátku sezóny tabulku. Každopádně to je pro nás příjemné. Obzvlášť pro nás hráče, kteří jsme byli v Boleslavi v extralize po celé čtyři roky. Je dobrou změnou, že nyní vyhráváme. Zatím mám z naší hry a sezóny velmi dobrý pocit.

V 1. lize se hraje jiný hokej, než v extralize. Bylo složité se přizpůsobit nové soutěži?

Většinu přípravných zápasů jsme odehráli s extraligovými celky a několika soupeři ze zahraničí. S týmy z 1. ligy jsme hráli jen s Berounem, který nám napověděl, jak to bude vypadat. Pro nás hráče, kteří jsme byli dlouho v extralize, byl hokej v 1. lize změnou. Není tu moc taktiky, hodně se bruslí, je to trochu rozlítaný hokej. Ale je to o zvyku. Nyní vyhráváme, takže jsme se adaptovali dobře.

Vypadá to, že výluka v NHL jen tak neskončí. Je možné, že se v Boleslavi objeví váš bratr Radim z Phoenixu?

Radim minulý týden odjel do Ameriky. Bavíme se o výluce, sleduje to. Říkal, že kdyby se lockout ještě protáhl a nehrálo se ani v prosinci, tak by přijel a nějaké zápasy by tu odehrál. Ale situace v NHL se mění každým dnem, těžko se to odhaduje.