BK MLADÁ BOLESLAV

Je tu barážové superfinále! V Liberci se rozhodne

18. 4. 2013
Autor: Lukáš Chuchválek
M l. B o l. - Karty jsou po jedenácti odehraných kolech baráže rozdány jasně: Pomineme-li Chomutov, výhra znamená postup do extraligy, prohra po základní hrací době setrvání v 1. lize. V zápase o všechno Bruslaře hostí Bílí Tygři Liberec, jejichž jediným cílem je záchrana. Na dálku budou oba bojovat i s Chomutovem, jenž zavítá na led Olomouce, a s výsledkem jehož zápasu je nutné také počítat. Napínavá bitva o extraligu začíná v Tipsport aréně v pátek 19. dubna od 18:00. Na ni se chystá i početná skupina příznivců mladoboleslavského hokeje.

Situaci mají Bruslaři ve svých rukou

Žádné spekulace, žádné kalkulace, žádné kdyby se nekoná. Celá trojka kandidátů o dvě postupová místa má shodně 20 bodů a pouze výhra, ať už tří nebo dvoubodová, kohokoliv posune do dalšího ročníku nejvyšší soutěže. K postupu mají Bruslaři našlápnuto dobře a z kabiny rovněž zní, že hráči chtějí pro Boleslav zpět extraligu.

Na libereckém ledě

Je mezi nimi totiž hodně těch, kteří pamatují loňský pád a nyní cítí příležitost, jak tento nezdar napravit. Jsou v laufu po čtyřech výhrách po sobě, přičemž v Olomouci překonali i strašák venkovních utkání. Rozlousknout liberecký oříšek však bude kapku těžší, neboť Tygrům jde také o hodně.

Těm se sezóna vůbec nepovedla a ve své barážové premiéře se po prvních kolech propadli na poslední příčku, odkud se pak díky čtyřem výhrám po sobě vyšvihli na první místo v barážové minitabulce. Po nich se však Bílí Tygři nevyvarovali dalších proher s Chomutovem a také s Bruslaři, kteří je přehráli vysoko 7:3 a 7:0. V posledních dvou kolech sice zabránili dalšímu propadu, ale dostali se do pozice, kdy si nesmí dovolit zaváhat. Boleslav ovšem také ne.

Poslední postupová baráž ze sezóny 2007/2008 byla úspěšná, jaká bude tato?

Mladá Boleslav má s rozhodováním baráží bohaté zkušenosti. Svým způsobem je tato baráž přesto první, protože oproti předchozím ročníkům se tentokrát nejedná o vyřazovací sérii mezi posledním extraligovým mužstvem a šampiónem 1. ligy. A z první zkušenosti dokázala Boleslav těžit už při minulém postupu, kdy hrála baráž o extraligu vůbec poprvé ve své historii.

V sezóně 2007/2008 zajížděla do Ústí nad Labem za stavu 3:1 na zápasy, shodou okolností také 19. dubna a shodou okolností také na sever Čech na venkovní stadión. Možná je to náhoda, každopádně bude mít toto finále příchuť sedmého zápasu klasické baráže, boleslavským divákům důvěrně známé z minulých sezón, kde je to buď-anebo.

Prohra v základní hrací době znamená za všech okolností konec postupových nadějí. S přihlédnutím k zápasu, který hraje Chomutov, jenž má nejlepší skóre ze vzájemných zápasů s oběma konkurenty, ještě může nastat následovná situace: když Bruslaři prohrají po prodloužení a zároveň Chomutov podlehne Olomouci v základní hrací době, Boleslav i Liberec postupují. Pokud Chomutov získá jeden bod a více, tak při boleslavské prohře po prodloužení se Liberec společně s Chomutovem zachrání.

Bruslaři ještě mohou triumfovat v minisoutěži celkově, a tím navázat na svou čtyřletou šňůru vítězství v soutěži, v níž jde na rozdíl od finále extraligy skutečně o všechno. Vrátí-li se po roční odmlce titul "Barážista roku" opět do Boleslavi, nikdo nebude nic namítat. To nastane pouze v případě, že Bruslaři proti Liberci vyhrajou a zároveň získají více bodů než Chomutov v Olomouci. Pro úplnost: Při výhře Boleslavi a bodové rovnosti Liberce s Chomutovem postupuje Chomutov a Bílí Tygři padají do 1. ligy. Jak to dopadne ve skutečnosti, kdo postoupí a kdo si vytáhne pověstného Černého Petra, se dozvíme až na samotném konci.

Sestavy z minulých zápasů

Bílí Tygři Liberec: Schwarz - Čakajík, Derner, Čutta, Štich, Jánošík, Výtisk - Duda, Nedvěd, Víšek - Pospíšil, Bulík, Kica - Bulíř, Filippi, Kudrna - Špaček, Urban, Dušek - Vantuch.

BK Mladá Boleslav: Valent – Jindra, Chaloupka, Němeček, Toman, Kasík, Pojkar, Žabka, Bohunický – Mikulík, Koudelka, Demel – Nouza, Výborný, Pabiška – Kafka, Vrbata, Hrdel – Jiránek, Pitule, Ondřej.

Tipsport arena | 19.4.2013 18:00

Bílí Tygři Liberec 12. zápas baráže BK Mladá Boleslav
2. místo, 20 bodů umístění v baráži 1. místo, 20 bodů
30:27 skóre po 11 kolech 35:22
6:0 (7. kolo: Olomouc) nejvyšší výhra 7:0 (9. kolo: Liberec)
0:7 (9. kolo: Boleslav) nejvyšší prohra 1:4 (6. kolo: Liberec)
1 utkání bez vstřeleného gólu 1
3 utkání bez inkasovaných gólů 2
19,30 % využití přesilových her 28,57 %
11 góly v přesilových hrách 16
2 góly v oslabeních 1
Radek Duda 11 bodů (7+4) nejproduktivnější hráč David Výborný 17 bodů (5+12)
Radek Duda 7 branek nejlepší střelec Lukáš Pabiška 6 branek
Tomáš Pospíšil 8 asistencí nejlepší nahrávač David Výborný 12 asistencí
Adam Jánošík +4 nejlepší hráč v +/- Tomáš Nouza +9
David Kajínek -5 nejhorší hráč v +/- Tomáš Jiránek -6
Jakub Čutta 43 minut nejtrestanější hráč Tomáš Pitule 35 minut
Marek Schwarz 92,68 %
Tomáš Vošvrda 90,38 %
úspěšnost brankářů Michal Valent 95,86 %
Roman Will 90,38 %
Marek Schwarz 2,38
Tomáš Vošvrda 2,53
průměr inkasovaných gólů na zápas Michal Valent 1,15
Roman Will 3,01