BK MLADÁ BOLESLAV

Lukáš Zörkler: Po hráčích prvního ročníku chceme, aby dělali věci trochu sami

28. 5. 2013
Autor: Lukáš Chuchválek
M l. B o l. - Za vydatného deště a pouze na polovině in-line plochy, jejíž druhou půlku využívali k tréninku junioři, se v úterý 28. května uskutečnil trénink hráčů, kteří budou v sezóně 2013/14 hájit boleslavské barvy v týmu první třídy. Předškoláky, kteří od září nastoupí do první třídy na základní školu, vede Lukáš Zörkler, s nímž byl pořízen následující rozhovor.

Pane Zörklere, přebral jste z přípravky novou generaci prvňáčků. Jak se vám zatím jeví?

Důležité je, že je kluků hodně. Potýkáme se však s obvyklými problémy, jež souvisejí s velkými rozdíly mezi jednotlivými kluky. Někteří udělají kotrmelec, někteří ještě ne, ale od toho jsme tady my, abychom je to naučili. Jsou to vlastně šestileté děti a jak říkáme, není to ještě trénink, ale učení.

Kolik hráčů prvního ročníků máte momentálně k dispozici?

Máme jich celkem dvacet. Dnes se nás ale sešlo devatenáct, jeden je nemocný.

Po rozcvičce a tréninku hry s holí jste dnes přešli na rugby. To již v takto útlém věku vštěpujete svým svěřencům, že je hokej tvrdá hra?

Ne tvrdá, ale týmová. To proto, aby si navzájem pomáhali, nahrávali si, učili se, že jsou jeden tým a že se nemůžou prát mezi sebou. Nic je při tom nebolí.

Hned na začátku tréninku se právě dva hráči srazili. Bude to pro ně dobrá škola, nebo hrozí po takových karambolech, že na hokej a sport zanevřou?

Já si myslím, že ne a sami už o tom neví. Srazili se hlavami, když nekoukali kolem sebe, a jednomu z nich trošku tekla krev. Ošetřili jsme mu to, omyli jsme mu to a trénoval dál.

Lukáš Zörkler uděluje svým svěřencům pokyny.

Tudíž je tedy připravený na to, že v hokejové kariéře takových ran ještě inkasuje bezpočet?

To určitě ano.

Tréninky mají prváci jen dvakrát do týdne. Co je jejich obvyklou náplní?

Snažíme se hlavně zaměřovat na koordinaci pohybu, aby se naučili sladit dohromady pohyb rukou a nohou. To prostřednictvím her a závodů.

A co samostatnost?

Určitě chceme, aby už po tréninku neodcházeli z kabiny propocení, už také trošku smrdí. Chceme, aby se osprchovali, neměli za sebou maminky a dělali věci trochu sami. V září jdou do školy a od jedné budou mít tréninky, což znamená, že tu nebudou mít své rodiče a musejí se naučit do té doby sami oblékat do hokejové výstroje, což od nás dostali jako velký domácí úkol na letní prázdniny.

Kdy potom vyrážíte s prvňáky na led?

Na led půjdeme koncem prázdnin, počítám s posledním týdnem srpna, protože jsou fakt ještě malí a nemá cenu s nimi chodit na led dříve a tlačit je do toho. Ať si jedou s rodiči na dovolené, ať si užijí prázdniny a v září jim to začne.

Jak dlouho už tu jako trenér působíte vy?

Letos tu začínám třetí sezónu. Za tu dobu jsem trénoval prváky, druháky a ve funkci asistenta i hráče šesté a sedmé třídy.

Děkujeme za rozhovor.