BK MLADÁ BOLESLAV

Do Boleslavi míří nováček – havířovský AZet!

4. 10. 2013
Autor: Zdena Bobková
M l. B o l. – Již třetí domácí zápas v řadě odehrají mladoboleslavští hokejisté v sobotu 5. října. Ve ŠKOENERGO Aréně se utkají se staronovým účastníkem 1.ligy – s týmem AZ Havířov. S AZetem se Bruslařský klub naposledy potkal v roce 2007, kdy oba týmy hrály druhou nejvyšší hokejovou soutěž. Uvidíme, jak dopadne další klání po šesti letech. Úvodní buly padne v tradičních 17:30.
Valent v Havířově
Michal Valent poslední duel s Havířovem odchytal - jenže právě v brance soupeře!

Slezský klub se v tabulce 1. ligy pohybuje spíše ve spodních patrech tabulky. Na svém kontě má osm bodů za dvě výhry (Benátky nad Jizerou, Šumperk), dva body bral ze zápasu s Havlíčkovým Brodem, které skončilo 3:2 po prodloužení. Ze statistik se nedá prozatím určit hlavní tahoun mužstva, vždyť sezona je ještě téměř na začátku, navíc AZet má tým s nejnižším věkovým průměrem v 1. lize. Prozatím se do statistik nejvíce zapsal obránce Jaroslav Koma, který vstřelil gól a připsal si čtyři asistence. Nejlepšími střelci jsou pak Jakúbek, Sztefek a Pechanec, kteří nastříleli shodně po dvou brankách.

Vzájemné duely

Poslední vzájemný duel sehráli Bruslaři s Havířovem dne 24. listopadu 2007 a bylo to pořádné drama. Po úvodních dvaceti minutách šli Mladoboleslavští do šaten s jednogólovým mankem. Druhá třetina byla pak mnohem vyrovnanější, oba týmy přidaly po dvou gólech, rozhodovalo se tak až ve třetí části. Tu Bruslaři vyhráli na plné čáře 3:0 a i díky hattricku Tomáše Nouzy brali tři body za vítězství 5:3.

Jelikož ale sobotního soupeře Boleslavských příliš neznáme, pojďme si ho více přiblížit.

S hokejem v Havířově začínali horníci

Předchůdce hokejového klubu v Havířově vznikl v roce 1928 v Lazích, hrával se na rybníku poblíž Orlové. Většina hráčů tehdejšího týmu pracovala na šachtě Nová Jáma (později Důl Lazy či Antonín Zápotocký), proto se také později začalo hrát v těsné blízkosti šachty, na rybníku Panský stav (Panščok). V roce 1931 převzal záštitu nad hokejovým klubem Klub českých turistů, který tým přihlásil do slezské hokejové župy (župní přebor), kterou v té době hrály také například týmy Vítkovic či Třince. V Lazích se hrálo až do poloviny 60. let a klub se postupně posouval soutěžemi vzhůru.

Havířov jako takový se postupně budoval od roku 1947 jako zázemí a sídliště pro rodiny horníků a hutníků z Ostravska (podobně jako jiná města či sídliště na Ostravsku – např. Poruba, Orlová a jiné). A právě v 60. letech čítal počet obyvatel přes 70 tisíc, takže podmínky pro rozvoj hokeje tu byly velmi dobré a skýtal zázemí pro hokejovou mládež. Zimní stadion byl v Havířově vybudován v roce 1968. A právě v tomto roce postoupili havířovští hokejisté do Národní hokejové ligy, což byla tehdy 2. nejvyšší soutěž v Československu.

Prosperita i hospodářská krize se v AZetu projevily

Tomáš Potěšil
Tomáš Potěšil z Havířova pochází a má k tamnímu hokeji velmi silné pouto. Po úspěšné sezoně v Havířově skončil a nyní trénuje mladoboleslavské juniory.

Hokej v Havířově ovlivňoval i vývoj průmyslu a hospodářství na Ostravsku. Zatímco těžba uhlí na Ostravsku prosperovala, dařilo se sponzorovat i hokej. V roce 1993, tedy přesně rok o historickém úspěchu, kdy klub postoupil do 1. ligy, přestal Důl Lazy (dříve Důl Antonín Zápotocký) financovat klub. Novými sponzory se stávají město a místní podnikatelé a klub se přejmenovává na HC Havířov. V roce 1999 přebírá HC Havířov extraligovou licenci od Opavy a v extralize působí další čtyři sezony. Opět se ale dostává do problémů s neexistujícím silným sponzorem, který by byl ochoten klub v extralize financovat, a tak hokej dotuje město. Extraligový tým HC Panthers Havířov se pohyboval většinou na nižších příčkách tabulky, nejhůře na tom byl v sezoně 2002/2003, kdy skončil s 20 body na poslední příčce a následně po neúspěšných bojích v baráži s Kladnem sestoupil do 1. ligy.

V té se AZ pohyboval ve středu tabulky, avšak finanční problémy klubu bohužel vyvrcholily 8. ledna 2010 tím, že odstoupil z prvoligových bojů a propadl se do 2. ligy. Společnost provozující hokej v Havířově skončila v konkurzu a vyhlíželo se, co dál.

Začalo se blýskat na lepší časy…

Ve slezském městě se vytvořila skupina, která položila základy klubu novému, dala mu historický název AZ Havířov, pod kterým profesionální havířovský klub působí dodnes. Od těchto dob se v Havířově zřejmě hokeji blýská na lepší časy. V sezoně 2010/2011 skončil AZet na třetím místě v tabulce, poté nešťastně vypadl ve čtvrtfinále s Novým Jičínem, rok poté vyhrál východní skupinu 2. ligy a jen o bod mu v baráži unikl postup do 1. ligy. Následují sezonu už ale Havířov nedopustil žádné další pochybení a po suverénní jízdě skupinou si v baráži zajistili postup do druhé nejvyšší hokejové soutěže již v pátém kole. Nutno dodat, že pod vedením trenéra Tomáše Potěšila, kterého v Mladé Boleslavi dobře známe.

Sestavy z posledního kola:

BK Mladá Boleslav: Valent – Němeček, Protivný, Bohunický, Jindra, Pojkar, Žabka, Kurka – Nouza, Výborný, Lenc – Mikulík, Broš, Klimenta – Loskot, Vrbata, Demel – Rys, Koudelka, Jiránek.

AZ Havířov: Matoušek – Bezuška, Vosátko – Rimmel P., Krisl – Roupec, Graca – Deutsch, Kolarz – Škumát, Pechanec, Sztefek – Daneček, Kanko, Jakúbek – Rimmel M., Němec, Šedivý – Klimša, Říčka, Maruna.

Statistiky

ŠKO-ENERGO Aréna | 5.10.2013 17:30

BK Mladá Boleslav 9. kolo AZ Havířov
2. místo, 20 bodů umístění 10. místo, 8 bodů
39:12 skóre 13:15
8:3 (Most) nejvyšší výhra 3:1 (Šumperk)
2:4 (Beroun) nejvyšší prohra 0:2 (Ústí nad Labem)
0 utkání bez vstřeleného gólu 1
1 utkání bez inkasovaných gólů 0
34,21 % využití přesilových her 13,51 %
13 góly v přesilových hrách 5
3 góly v oslabeních 1
David Výborný 14 bodů (1+13) nejproduktivnější hráč Jaroslav Koma 5 bodů (1+4)
Tomáš Nouza 7 branek nejlepší střelec Martin Jakúbek
Antonín Pechanec
Michal Sztefek 2 branky branky
David Výborný 13 asistencí nejlepší nahrávač Jaroslav Koma 4 asistence
David Výborný
Milan Mikulík
Martin Koudelka +7
nejlepší hráč v +/- Jan Daneček +3
3 hráči má 0 nejhorší hráč v +/- Lubomír Vosátko -5
Lukáš Bohunický 39 minut nejtrestanější hráč Jaroslav Koma 29 minut
Michal Valent 96,33 %
Roman Will 84,62 %
úspěšnost brankářů Lukáš Daneček 93,66 %
Petr Matoušek 94,74 %
Michal Valent 1,13
Roman Will 4
průměr inkasovaných gólů na zápas Lukáš Daneček 1,93
Petr Matoušek 1,60