BK MLADÁ BOLESLAV

Představujeme anglicko-americkou sekci FANKLUBU Bruslařů!

1. 1. 2014
Autor: Lukáš Chuchválek
M l. B o l. – Všichni ví, že Bruslaři mají svůj FANKLUB, co se ale ví už podstatně méně, je, že v něm existuje jistá „odnož“ – přesněji řečeno „anglicko-americká sekce“, která čítá trojici Tracey Rode, Kurta Rode a Alexe Kinseyho. Přečtěte si následující rozhovor s těmito třemi nepochybně zajímavými osobnostmi a zjistěte, jak malý ve své podstatě svět je!

Odkud vlastně pocházíte a jak jste se ocitli v České republice?

Tracey: Pocházím z anglického Sheffieldu. Přijela jsem do České republiky vyučovat angličtinu a v Mladé Boleslavi jsem už sedm let.

Kurt: Jsem z USA, malého městečka poblíž Los Angeles. A přijel jsem ze stejného důvodu, jen teprve před třemi lety.

Alex: Pocházím z Derby v Anglii. Sem jsem přijel ze stejného důvodu před sedmi lety, ale za tu dobu jsem také strávil dva roky mimo.

Jak dlouho už fandíte BK Mladá Boleslav?

Tracey a Kurt: Jsme fanoušky zhruba tři roky.

Alex: Řekněme, že sem chodím tak šest let. Opravdu hodně jsem zdejší hokej začal sledovat v baráži s Ústím v sezóně 2007/2008. Následující sezónu jsem začal pravidelně chodit na zápasy a v roce 2011 jsem vstoupil do FANKLUBU.

Znali jste se už před příchodem do České republiky?

Tracey: Ne, poznali jsme se až tady v Mladé Boleslavi. Začala jsem se zajímat o hokej, protože ostatní už sem na zápasy chodili, tak jsem začala taky. Od té doby si užívám hru i zdejší atmosféru na stadionu.

Kurt: Měl jsem zde na výběr buď fotbal, nebo hokej. Jelikož Američané nemají fotbal moc rádi, vyhrál to jednoznačně hokej.

Teď vynechám Ameriku, ale Anglie zrovna nepatří mezi hokejové bašty, viďte?

Tracey: Je to tak. Hokej není v Británii tolik populární, ale v Sheffieldu existuje hokejový tým Sheffield Steelers. V době, kdy jsem tam ještě žila, jsem ale hokej nesledovala. Opravdový zájem o něj jsem dostala až v Mladé Boleslavi.

Alex: Ano, sledoval jsem Sheffield Steelers, když jsem v Sheffieldu studoval. Na jejich domácí zápasy jsem se chodil pravidelně dívat, avšak poprvé jsem začal hokej sledovat v televizi, když dávali NHL. Pak když jsem měl přijít sem, do země, kde je hokej opravdu populárním sportem, byla to pro mě dobrá příležitost zakusit vše, co s tím souvisí.

A vy, Kurte, sledoval jste v Americe NHL?

Kurt: Pouze v televizi. Sledovat to osobně je příliš drahé. Chodil jsem proto sledovat tým z okolí, Ontario Reign, hrající nižší soutěž ECHL. Minulou sezónu za ně dokonce hrál náš bývalý hráč Gord Baldwin. Víte, tady bych vypíchl jednu věc: Je to taková zvláštní náhoda, ale Gord Baldwin i Steve Goertzen v současnosti nastupují právě za Sheffield Steelers.

Určitě jste těmto zmiňovaným kanadským hráčům přáli štěstí, že? Nebo jste měli raději české hráče, když tu hráli?

Kurt: Ne, jsme přeci jeden tým. (smích) Všichni táhneme za jeden provaz.

Tracey: Můj oblíbený hráč je Tomáš Nouza. S kanadskými hráči jsme si mohli výborně popovídat, ale asi bych neřekla, že patřili vyloženě mezi oblíbené hráče.

Alex: Fandil jsem tu Darrelu Hayovi, když za nás hrál, byl výborný obránce a mám i jeho dres. Ale mým nejoblíbenějším hráčem je Michal Valent.

Sledujete reprezentaci Velké Británie, ze které pocházíte?

Tracey: Ne, nikdy jsem britský národní tým nesledovala. Ráda podporuji český národní tým. Opravdu. (smích)

Kurt: Britský tým opravdu nesleduji, ale americký tým ano, když hraje na olympiádě nebo na mistrovství světa.

Alex: Čas od času sleduji výsledky anglického národního týmu na internetu, nemyslím si ale, že je možné sledovat jejich zápasy někde na videu. Jinak jsem také velký fanda českého nároďáku. S Kurtem jsme byli v Praze na zápase proti Finsku.

Jste s výkony vaší reprezentace spokojený?

Alex: Před dvěma lety ano, protože jsme se téměř kvalifikovali do elitní skupiny mistrovství světa, ale bohužel nás porazil Kazachstán. Nyní je to už horší, ale moc do toho teď nevidím.

Vraťme se k našemu týmu. Věříte v postup?

Tracey: Samozřejmě, měli bychom to zvládnout. Zatím hrajeme výborně.

Kurt: Myslím, že v této sezóně máme ještě větší šanci než vloni. Když připočtu fakt, že vloni nás postup minul opravdu jen o vlásek, tak věřím, že to tentokrát zvládneme.

Alex: Ano, mám na to stejný názor. Tento rok bychom měli postoupit do extraligy, nechci zatím předjímat, na úkor Chomutova. Od té doby, co sleduji český hokej, jsem neviděl v extralize horší výsledky, než jaké má v současnosti Chomutov. Neříkám, že jsou příčinou nutně jen jejich hráči, ale výsledky opravdu nemají. Myslím, že se s nimi v této sezóně potkáme a pak? Uvidíme.

Dokážete po době, kterou jste v Mladé Boleslavi strávili, už mluvit česky?

Tracey: Ano, trochu česky mluvit zvládnu, hlavně tady na hokeji. Ale je to obtížné.

Kurt: Umím česky číst i mluvit jen trochu, ale zeptejte se tady mé ženy, že jsem hrozný v poslouchání. (smích)

Alex: Můžu vám odpovědět česky, víte, já česky umím. Mám rád cizí jazyky, ten český. Například francouzštinu, polštinu. Umím na různých úrovních čtyři jazyky.

Dovedli byste říct nám něco o hokeji i vy v češtině?

Tracey: Chtěla bych mít Mladou Boleslav v baráži a postoupit do extraligy na příští rok.

Kurt: Jedeme Bolka!

Děkujeme vám všem za rozhovor.