BK MLADÁ BOLESLAV

Rozbíhá se poslední čtvrtina ligy, Bruslaři ji začnou v Šumperku

14. 1. 2014
Autor: Vojtěch Balon
M l. B o l. – Bruslařský klub v Šumperku započne poslední čtvrtinu základní části, tímto střetnutím se tedy letos naposledy rozjede třináctizápasový kolotoč, po jehož konci konečně začne nadstavbová část, v níž by neměli chybět ani boleslavští hokejisté. Úvodní buly duelu 40. kola bude vhozeno na zimním stadionu Šumperk ve středu 15. ledna v 18 hodin a pro fanoušky, kteří se nechystají do podhůří Jeseníků bude připraven textový online přenos.

Představujeme Šumperk, potenciálního soka Bruslařů v play-off

Čtete správně, středeční utkání nemusí být posledním měřením sil mezi těmito dvěma celky v letošní sezóně. Šumperský Salith totiž v současnosti figuruje na deváté příčce tabulky s nulovou ztrátou na osmé Benátky. Za předpokladu, že Bruslaři udrží první místo se jako nejpravděpodobnější čtvrtfináloví soupeři jeví právě dva zmíněné týmy.

Šumperk VS. Boleslav

Nepředbíhejme ale a pojďme si Draky více přiblížit. Cesta k vítězství se pro mladoboleslavské otevírá ve vytrvalém útočení. Defenzíva je totiž zřejmě největším kamenem úrazu týmu od Desné. Za odehraných 39 kol Salith stihl inkasovat už 134krát, což ho řadí do úplného podpalubí ligy – na předposlední místo před suverénně nejhorší Most. Podtrhuje to i fakt, že Draci inkasovali už třicetkrát v oslabení, což ho řadí do šedého průměru.

Jasnou brankářskou jedničkou je tamní patriot Tomáš Štůrala, jenž sice průměrně inkasuje přes 3 branky za zápas, přesto je ale statisticky nejlepším brankářem Draků, což svědčí o tom, že Šumperk letos není pro gólmany příliš dobrá adresa. Vyprávět by mohl v současnosti ve Zlíně chytající Libor Kašík, jenž si do podhůří Jeseníků odskočil na tři zápasy, ve kterých inkasoval 14 (!) gólů. Střílení gólů ale Šumperku očividně problém nedělá. Moravané letos rozvlnili síť soupeřů už 105krát, tento počin je statisticky řadí na lichotivé šesté místo.

Nejproduktivnějším hráčem Salithu je paradoxně obránce – Tomáš Sedlák si na své konto připsal už 27 kanadských bodů (9+18). Skvělé výkony Sedláka katapultovaly až na první příčku v produktivitě obránců celé ligy, s pohodlným čtyřbodovým náskokem na našeho Milana Tomana. Nevysokému obránci na záda dýchají Aleš Staněk a Patrik Moskal – oba forvardi si zatím shodně připsali po 26 kanadských bodech. První jmenovaný je spolu s Karlem Pláškem také nejlepší střelec Šumperských.

Minulé kolo se pro oba celky neslo ve znamení výher 4:3

Draci se v rámci 39. kola představili na vlastním ledě proti Ústeckým Lvům. Dlouho tahali za kratší konec provazu, ale v 55. minutě se ujali vedení zásluhou Haase. Už se zdálo, že všechny body zůstanou u Desné, ale 8 sekund před koncem třetí třetiny vyrovnával Marek Loskot. V prodloužení se ale štěstí otočilo zpět na šumperské hokejky, o výhře draků rozhodl v 63. minutě Patrik Moskal.

Bruslaři jsou na krátkém „tripu“, jak se v NHL či KHL označuje řada venkovních zápasů jdoucích po sobě. Začali ho v minulém kole v Třebíči. Tam se rychle ujali vedení 4:1 a už v první třetině vyhnali gólmana Zelenku z branky. Toho v 16. minutě nahradil Dusík, jenž si ve zbytku zápasu udržel čistý štít. Naopak Will musel ze své branky puk lovit ještě dvakrát, závěr zápasu si ale Boleslav s trochou štěstí pohlídala a vyhrála 4:3.

Vzájemné zápasy? Zatím jednoznačně ve prospěch Bruslařů

Ve všech třech vzájemných zápasech jasně dominovali boleslavští hokejisté. Už v prvním kole Boleslav Salithu pořádně vyprášila kožich – brankáře Kašíka zasypala 49 střelami, z nichž se 6 zastavilo až v síti, dvakrát se to podařilo Radanu Lencovi. Hostující Hulva v 11. minutě snižoval na 1:2, ale zasloužil se pouze o to, že Moravané nedostali „kanára“ – 6:1.

Vstup do odvety na domácím ledě vyšel Drakům o poznání lépe – po první třetině drželi bezbrankový stav 0:0. Během 27 minut v rozmezí 2. a 3. třetiny ale Bruslaři za Vajnera poslali 5 puků, aniž by nějaký prošel za Valenta – 5:0.

Povzbuzen dlouhou sérií výher přijeli Draci do Mladé Boleslavi ve 27. kole. Utkání jim ale nevyšlo podle představ – dvěma brankami o výhře Bruslařů rozhodl David Výborný, další trefy obstarali Lenc a Demel – 4:0. Zajímavostí je, že všechny branky padly v první polovině zápasu.

Sestavy z posledního kola:

Salith Šumperk Štůrala – Holík, Starý, Sedlák, Dudáš, Tesařík, Gewiese, Novotný – Haas, Plášek, Půhoný – Staněk, Moskal, Žalčík – Brunec, Skoumal, Červenka – Cink, Chomič, Langr

BK Mladá Boleslav: Will – Bohunický, Meland, Protivný, Jindra, Ovčačík, Němeček – Broš, Výborný, Demel, Mikulík, Starý, Klimenta, Lenc, Nouza, Kubica, Pabiška, Musil, Jarůšek.

Statistiky

Zimní stadion Šumperk | 15.1.2014 18:00

Salith Šumperk 39. kolo BK Mladá Boleslav
9. místo, 50 bodů umístění 1. místo, 98 bodů
105:134 skóre 169:68
9:3 (Benátky) nejvyšší výhra 7:1 (Litoměřice, Beroun)
1:7 (Třebíč) nejvyšší prohra 2:5 (Jihlava)
8 utkání bez vstřeleného gólu 1
0 utkání bez inkasovaných gólů 8
15,47 % využití přesilových her 30,86 %
28 góly v přesilových hrách 54
3 góly v oslabeních 7
Tomáš Sedlák 27 bodů (9+18) nejproduktivnější hráč David Výborný 55 bodů (13+42)
Aleš Staněk, Karel Plášek oba 11 branek nejlepší střelec Tomáš Nouza 26 branek
Tomáš Sedlák, Marek Haas oba 18 asistencí nejlepší nahrávač David Výborný 42 asistencí
Michal Popelka +2 nejlepší hráč v +/- Tomáš Klimenta +35
Tomáš Brunec -16 nejhorší hráč v +/- Tomáš Demel 0
Martin Novotný 72 minut nejtrestanější hráč Lukáš Bohunický 103 minut
Tomáš Štůrala 90,99 %
Vratislav Vajner 87,05 %
Libor Kašík 88,03 %
úspěšnost brankářů Michal Valent 94,50 %
Roman Will 93,31 %
Tomáš Štůrala 3,03
Vratislav Vajner 4,44
Libor Kašík 4,67
průměr inkasovaných gólů na zápas Michal Valent 1,62
Roman Will 1,73