BK MLADÁ BOLESLAV

Debutant Jan Růžička: Teď pojedeš s námi, řekl mi trenér

8. 2. 2014
Autor: David Jahoda, foto: J. Miklas
O l o m o u c – Nejedny oči se asi před utkáním s olomouckými Kohouty udiveně dívaly na zápasové sestavy. Do šlágru kola nasadil lídr soutěže a už jistý vítěz základní části teprve šestnáctiletého brankáře Jana Růžičku. Debutant v A týmu si nevedl vůbec špatně, udržel si svou úspěšnost nad devadesáti procenty, porážce však nezabránil. „Myslím, že ani výborný výkon nepřebije prohru,“ vyjadřoval se mladičký gólman.

Mladá Boleslav se poslední utkání vyrovnává se zraněním brankářské jedničky Michala Valenta. V nejsledovanějším duelu kola proti Olomouci však udělali pro mnohé nečekaný tah. Do brankoviště se postavil šestnáctiletý Jan Růžička. Bohužel pro Bruslaře ani solidní výkon debutanta nestačil. Mladoboleslavští podruhé za sebou nevsítili branku a na Hané prohráli 0:3.

„Myslím si, že k nám proti Olomouci chybělo trochu štěstíčko. Žádný puk se k nám neodrazil tak jako k domácím, šancí jsme totiž podle mě měli přibližně stejně jako soupeř,“ popisoval pohledem z brankoviště své první utkání za A tým Mladé Boleslavi Jan Růžička.

Jednička staršího dorostu se za své vystoupení určitě stydět nemusí. Z třiceti střel Mory pustil za svá záda tři puky, což značí víc než devadesáti procentní úspěšnost zákroků. Jaké pocity po své premiéře měl sám Růžička? „Záleží na tom, z jakého pohledu se na to podívám. Ale máte pravdu, že mi v první třetině pomohlo to, že jsem něco chytil, čímž jsem se dostal do správného tempa. Ale mrzí mě porážka, myslím, že ani výborný výkon nepřebije prohru.“

První mužstvo tabulky trápí početná marodka, což je to hlavní, co před blížícím se play-off trápí kouče Františka Výborného. Růžička věří, že se „áčko“ nenechá nepovedenými zápasy s Havířovem a Olomoucí zviklat. „Tady je tak zkušený mančaft, že si myslím, že nálada tu špatná snad ani být nemůže,“ podotkl.

Sám si mezi hvězdami týmu Mladé Boleslavi mohl už několikrát zatrénovat, už dvakrát seděl na střídačce, poprvé však oblékl zápasový dres ve vypjatém šlágru kola a skutečně se postavil mezi tyče. „Dozvěděl jsem se to den před zápasem na tréninku,“ poodkryl Růžička, který pokračoval: „Není to vyloženě tak, že bych na to čekal, já jsem rád za každý trénink, který můžu s kluky z áčka absolvovat. To je pro mě super. Může mi to pomoct nyní i do budoucna. Naneštěstí se zranil Míša Valent, takže trenér řekl: ‚Teď pojedeš s námi‘. A já byl jedině rád,“ řekl gólman, který měl na dresu číslo jedna.

Kromě zdravotních trablů slovenské jedničky vydělal Růžička také na tom, že Středočeši už mají jistotu první příčky. Zatím ale neví, zda dostane před vyřazovacími boji šanci znovu. „Asi to tak bylo. Myslím si, že to hrálo velkou roli. Jinak bych se do branky nepodíval, ale nevím. Zatím ani nevím, jestli se ukážu v brance ve zbylých zápasech základní části, to je na trenérech. Po zápase s Olomoucí mi řekli, že můj výkon byl dobrý,“ pravil na závěr hodnocení své premiéry.