BK MLADÁ BOLESLAV

Poslední venkovní zápas základní části: Bruslaře přivítá Rebel

13. 2. 2014
Autor: Lukáš Chuchválek
M l. B o l. – Utkání 51. kola 1. ligy mezi Mladou Boleslaví a Havlíčkovým Brodem, jenž se odehraje kvůli hokejovému programu olympijských her v Soči netradičně v pátek 14. února od 17:30, znamená pro Bruslaře svým způsobem generálku na play-off, neboť se jedná o poslední venkovní utkání základní části sezóny. Navíc, soupeř má ještě o co hrát, takže budou Bruslaři mít s dobře motivovaným soupeřem těžkou práci.

I Rebel zbrojí na play-off, hájí čtvrtou příčku

Brod vs. Boleslav

V loňském ročníku si Boleslav zahrála proti Rebelu Havlíčkův Brod ve čtvrtfinále play-off, který porazila 4:0 na zápasy. V nynější sezóně je na tom havlíčkobrodský hokej výrazně lépe a do play-off postoupí ze 4. nebo 5. místa podle toho, zda se Třebíči povede umazat pětibodovou ztrátu na Rebel, nebo ne. Havlíčkův Brod má tedy o co bojovat, jak o umístění, tak o čest, neboť se jedná shodou okolností o derbyové soupeření, tak i o lepší výchozí umístění, protože se tyto dva celky zřejmě střetnou ve čtvrtfinále.

Rebel potřebuje k jistotě 4. místa a lepší pozice získat dva body, a bude je chtít získat už v zápase proti Boleslavi. Takže se dá čekat, že utkání s celkem z Vysočiny bude pro Bruslaře výbornou zkouškou před vrcholem sezóny, neboť bude mít odpovídající úroveň. Přitom situace mohla být pro hráče z Vysočiny už rozhodnutá, kdyby v posledním kole nepadli s Ústeckými Lvy 2:3. V tomto zmíněném zápase navíc dostal šanci juniorský brankář Klimeš. Je možné, že bude tento gólman nasazen i do zápasu s Boleslaví, protože i ta má momentálně k dispozici velmi mladou brankářskou dvojici.

Vzájemné souboje vyznívají výrazně lépe pro Boleslav.

Bruslaři dokázali tohoto soupeře v letošní sezóně třikrát porazit. Poprvé to bylo na domácím ledě ve 12. kole, kdy nastříleli šest gólů a Roman Will tehdy vychytal nulu. Tehdy byla Boleslav v laufu a Rebel dokázal držet krok jen první třetinu, pak v té následující čtyřikrát inkasoval a bylo rozhodnuto.

Odveta přinesla vyrovnanější průběh a Boleslav musela stáhnout dvougólové manko. I když se to Boleslavi povedlo, měl celek z Vysočiny ještě naději na bodový zisk, ale ve 47. minutě zavelel k tříminutovému uragánu Tomáš Jiránek, který si v zápase připsal hattrick. Utkání nakonec skončilo 5:3 pro Boleslav.

Zatím naposledy se oba celky střetly na začátku ledna a Boleslav na domácí půdě nepřipustila zaváhání. Situaci v zápase sice komplikovalo velké množství vyloučených, ale výhru 5:1 si Bruslaři pohlídali, pomohlo i rychlé dvoubrankové vedení už po dvou minutách hry.

Rozdělí Boleslav síly podobně jako nedávno proti Benátkám?

A jak bude vypadat poslední vzájemný duel? V Kotlině to rozhodně zelenobíločerní nebudou mít jednoduché. Jednak je sestava Bruslařů stále rozhozena a jednak má Rebel motivaci porazit lídra, posilněnou o potřebu bodového zisku kvůli klidnější výchozí pozici pro závěrečnou fázi sezóny. Střetnutí bude pikantní pro Pavla Musila, který v této sezóně nastoupil k několika zápasům v dresu Rebelu.

Zápas se hraje netradičně v páteční termín, což pro svěřence Františka Výborného znamená kromě chybějících několika opor ještě jednu větší komplikaci. Čas totiž koliduje se zápasem juniorky, jež bojuje o účast v play-off. Vzhledem k vyrovnanosti a vyhrocenosti závěru juniorské soutěže bude možné, že tým proti Havlíčkovu Brodu nepovolá juniory podobně, jako je nepovolal při podobné situaci v zápase proti Benátkám nad Jizerou. Ovšem juniorce se tento krok vyplatil a přehrál ve vypjatém duelu na budějovickém ledě tým Motoru 1:0, čímž ho odsunul na pozice play-out a mladí Bruslaři si naději na postup do play-off uchovali. Toto vítězství budou sami potřebovat v následujícím zápase proti juniorce Komety Brno potvrdit. Je tedy možné, že do Brodu vyrazí jen třípětková sestava.

Sestavy z posledního kola

BK Mladá Boleslav: Will – Ovčačík, Bohunický, Němeček, Toman, Pojkar, Meland, Kurka – Mikulík, Broš, Klimenta – Nouza, Loskot, Lenc – Jarůšek, Musil, Starý – Marek, Vrbata, Kubica – Látal.

HC Rebel Havlíčkův Brod: Klimeš – L. Vágner, M. Vágner, Zítka, Zdráhal, Semrád, Korim, Drtina, Sedlák – Endál, Gengel, Číp – Valášek, Polodna, Milfait – J. Kadlec, Stach, Maliník – Štěpánek, Chlubna, Šesták.

Statistiky

Kotlina (zimní stadion) | 14.2.2014 17:30

HC Rebel Havlíčkův Brod 51. kolo BK Mladá Boleslav
4. místo, 104 bodů umístění 1. místo, 120 bodů
141:128 skóre 201:92
9:2 (Beroun) nejvyšší výhra 7:1 (Litoměřice, Beroun)
0:6 (Mladá Boleslav) nejvyšší prohra 2:5 (Jihlava)
4 utkání bez vstřeleného gólu 3
5 utkání bez inkasovaných gólů 9
14,56 % využití přesilových her 26,64 %
30 góly v přesilových hrách 61
4 góly v oslabeních 8
Petr Polodna 40 bodů (13+27) nejproduktivnější hráč Tomáš Klimenta 57 bodů (22+35)
Lukáš Havel 21 branek nejlepší střelec Tomáš Nouza 34 branek
Petr Polodna 27 asistencí nejlepší nahrávač David Výborný 42 asistencí
Tomáš Semrád +20 nejlepší hráč v +/- Tomáš Klimenta +39
Marek Drtina,
Ondřej Stehlík oba -5
nejhorší hráč v +/- sedm hráčů -1
Tomáš Kolafa 70 minut nejtrestanější hráč Lukáš Bohunický 113 minut
Ondřej Kacetl 94,30 %
Lukáš Klimeš 94,74 %
Petr Opršal 93,10 %
úspěšnost brankářů Roman Will 92,58 %
Jan Růžička 91,18 %
Michal Valent 94,33 %
Ondřej Kacetl 2,10
Lukáš Klimeš 2,03
Petr Opršal 2,63
průměr inkasovaných gólů na zápas Roman Will 1,88
Jan Růžička 3,00
Michal Valent 1,66