BK MLADÁ BOLESLAV

V přímém souboji o první místo vyzvou Bruslaři Olomouc

10. 4. 2014
Autor: Vojtěch Balon
M l. B o l. – Baráž o Tipsport extraligu se pomalu ale jistě přehoupla do své druhé poloviny. Do jejího konce zbývá každému týmu odehrát už jen pět utkání, k prvnímu z nich Mladá Boleslav nastoupí už v pátek 11. dubna v domácím prostředí, kdy přivítá HC Olomouc – celek, s nímž momentálně drží obě postupová místa s pětibodovým náskokem na třetí Piráty z Chomutova, Kladno má na chvostu odstup dalších čtyř bodů. Úvodní buly bude vhozeno v 17:30, tak si to nenechte ujít! Kdo ještě nemá svoje tleskadlo, dostane nové! Malí Bruslaři je budou zase rozdávat!

Kohouti jsou mužstvem, jež není třeba podrobněji představovat – týmy se velmi dobře znají, vždyť během letošní a loňské sezóny na sebe narazily už 14krát! Bitvy s moravským celkem zpravidla provází bouřlivá atmosféra a nízký počet vstřelených gólů (výjimkou je loňský mač, který Bruslaři prohráli 4:7), o vyrovnanosti obou soupeřů svědčí také fakt, že Mladá Boleslav a Olomouc v dosavadním průběhu baráže nasbíraly stejný počet bodů – 14.

Vítěz pátečního utkání by se o píď přiblížil účasti v nejvyšší soutěži, ale ve hře je stále 15 bodů a stát se může cokoliv, čehož si je vědom i Michal Valent. „Každý zápas je v podstatě o šest bodů, utkání jsou hodně vyrovnaná a až po dvanáctém kole se definitivně ukáže, kdo bude hrát příští sezonu extraligu. Musíme hrát dál zodpovědně jako v posledních domácích zápasech,“ nabádá strážce mladoboleslavské svatyně.

Olomouc? To je hlavně David Ostřížek a obětavost

Moravany táhne za vysněným postupem především první útočná formace vedená barážovým fantomem Davidem Ostřížkem, jenž je s 9 body (4+5) nejproduktivnějším hráčem celé soutěže. Činí se ale i jeho kumpáni, křídla Radim Kucharczyk (2+5) a Pavel Selingr (2+2, 7 plusových bodů). Obránci Kohoutů se do ofenzívní činnosti moc nehrnou, vždyť jediným olomouckým bekem, který posbíral více než jeden bod, je Robin Staněk (1+1).

Ve statistice obětavosti však Hanáci doslova excelují, hned polovina hráčů v první desítce Radegast indexu obléká dres s přelepeným kohoutem na hrudi (ukázalo se, že právoplatným majitelem loga není HC Olomouc, ale Jiří Dittmer, jenž na klub podal žalobu). Nejlepším hráčem Mory (a druhým nejlepším celkově) je s 38 Radegast index body Jan Jaroměřský, bývalý zadák Benátek nad Jizerou. Dalšími zástupci červenobílých v "top ten" jsou Staněk, Houdek, Cartelli a Ondrušek.

Tabulka:
1. Ml. Boleslav 14
2. Olomouc 14
3. Chomutov 9
4. Kladno 5

Bruslaři mají Moře doma co vracet

Poprvé se oba soupeři střetli ve ŠKOENERGO Aréně, chrámu Mladé Boleslavi. Středočeši se sice zásluhou gólu Zdeňka Kubicy ujali vedení, Olomouc však kontrovala třemi slepenými brankami Selingra, Marosze a Ostřížka. Naději na vyrovnání domácím dala kontaktní trefa Lukáše Pabišky, avšak na vyrovnání už se domácí nezmohli – 2:3.

Ze vzájemného mače s pořadovým číslem dvě si Bruslaři odvezli do Mladé Boleslavi rozporuplné pocity. Odvezli si sice dva cenné body, ale měli nakročeno ke třem – díky střele Musila a dorážce Jarůška vedli už 2:0, Kohouti však v infarktovém závěru pět minut před koncem snížili a v čase 59:56 se dočkali i vyrovnání na 2:2. Bod navíc v prodloužení vystřelil týmu z města automobilů svou druhou trefou v zápase Pavel Musil. „Já jsem za ně určitě rád, ale vyměnil bych je spíš za tři body pro tým,“ přiznal hrdina zápasu bezprostředně po jeho skončení.

Sestavy z posledního kola:

BK Mladá Boleslav: Valent – Němeček, Toman, Ovčačík, Jindra, Žabka, Bohunický, Kurka – Mikulík, Výborný, Pabiška – Jarůšek, Broš, Klimenta – Látal, Musil, Starý – Lenc, Vrbata, Kubica – Podsedníček

HC Olomouc: Vošvrda – Jaroměřský, Janáček, Ondrušek, Houdek, Staněk, Bartoň – Selingr, Ostřížek, Kucharczyk – Vodný, Rác, Pekr – Herman, Knotek, Marosz – Švaňhal, Diviš, Králík – Jergl

Statistiky v baráži

ŠKOENERGO Aréna | 11.4.2014 17:30

BK Mladá Boleslav 8. zápas baráže HC Olomouc
1. místo, 14 bodů umístění v baráži 2. místo, 14 bodů
23:13 skóre v baráži 20:18
6:1 (Kladno) nejvyšší výhra 4:2 (Kladno)
2:3 (Olomouc) nejvyšší prohra 1:3 (Chomutov)
0 utkání bez vstřeleného gólu 0
0 utkání bez inkasovaných gólů 0
17,65 % využití přesilových her 4,17 %
6 góly v přesilových hrách 1
0 góly v oslabeních 0
Tomáš Klimenta 6 bodů (3+3) nejproduktivnější hráč David Ostřížek 9 bodů (4+5)
Richard Jarůšek, Pavel Musil,
Tomáš Klimenta 3 branky
nejlepší střelec David Ostřížek, Rostislav Marosz
oba 4 branky
David Výborný, Michal Broš,
oba 2 asistence
nejlepší nahrávač David Ostřížek
Radim Kucharczyk, oba 5 asistencí
Pavel Musil +5 nejlepší hráč v +/- Pavel Selingr+7
Milan Mikulík -2 nejhorší hráč v +/- Jakub Herman -3
Boris Žabka 16 minut nejtrestanější hráč Jiří Ondrušek 18 minut
Michal Valent 92,22 % úspěšnost brankářů Tomáš Vošvrda 93,33 %
Tomáš Halász 92,31%
Michal Valent 1,81 průměr inkasovaných gólů na zápas Tomáš Vošvrda 1,83
Tomáš Halász 2,87