BK MLADÁ BOLESLAV

Bylo to drama s dobrým koncem, říká David Výborný o cestě na první zápas

12. 9. 2014
Autor: Jitka Čechová
Z l í n – Nepojízdný autobus, zácpa na dálnici a z civilu prakticky rovnou do prvního střídání na ledě. Tak lze stručně charakterizovat první extraligové kolo z pohledu BK Mladá Boleslav, zapomněli bychom ale na to nejdůležitější – vzdor všem zmíněným potížím Středočeši vybojovali první tři body do tabulky a nejvyšší soutěži tak vítězstvím nad úřadujícím mistrem ze Zlína celkem jasně naznačili, že hokej rozhodně hrát umí. „Krotil bych nadšení,“ prohlásil David Výborný. „Je to jeden zápas. Zeptejte se mě znovu tak po desátém,“ řekl.

Davide, do sezony jste vkročili dost dramaticky, nejprve jste měli ještě doma problémy s autobusem, po cestě zase s dopravní zácpou. Jak dramatické to pro vás osobně bylo?

Celkem dost. Že to nestíháme, jsme věděli už 40 kilometrů za Prahou. Byl tam nějaký odstavený kamion a celá situace tedy celkem nepříjemná. Vím, že padl návrh, že bychom to odvolali, ale to prý nešlo. Takže jsme prostě jeli a říkali si, že to buď dáme anebo nedáme…

Na co všechno jste měli po pozdním příjezdu do Zlína vlastně čas?

Vyskákat z autobusu? (úsměv) Příprava na místě nebyla veskrze žádná, přijeli jsme a šli rovnou na led, takže třeba na nějakou nervozitu člověk snad ani neměl myšlenky. Prostě jsme šli rovnou na věc.

Takové kraťoučké rozbruslení jste ale přeci jen měli…

Všichni ne, myslím, že třeba Žába nebo Brošák (Boris Žabka a Michal Broš, pozn. red.) to vůbec nestihli. Protáhli se v kabině a pak šli prostě rovnou na střídání.

Je něco takového hodně těžké? Vynechat celý ten předzápasový rituál…

Snadné to určitě není. Ale vezměte to opačně – my nestíhali, Zlínští měli naopak času až moc, když na nás čekali. I oni měli ten harmonogram nějakým způsobem narušený. Takže klobouk dolů před nimi, že byli ochotní to takhle hrát, co si budeme povídat, dělat to asi nemuseli.

Překvapila vás relativně špatná hra Zlína? Přeci jen tenhle výsledek asi málokdo čekal…

Ale oni hráli celkem dobře. Ale nedali první dvě přesilovky a to jim asi zrovna nepomohlo. To určilo ráz toho utkání. Když máte hned v úvodu takovou šanci, ještě navíc doma, a neproměníte ji, je to složitější. Pak jsme se trefili my a bylo to.

S jakou taktikou jste do Zlína jeli?

Chtěli jsme hrát z dobré obrany a čekat na brejky. Povedla se nám první třetina a to v tomhle případě rozhodlo.

Jako správný kapitán jste úvod vzal na sebe a dal jasně najevo, že ta nepříjemná cesta nemůže Boleslav zaskočit. Jaká byla vaše a zároveň první extraligová branka Boleslavi?

Zaplaťpánbůh, že mi to tam padlo, ale kdyby se to takhle povedlo komukoliv jinému od nás, určitě by to bylo taky super. Vyjel jsem zpoza brány, zkusil to vystřelit a padlo to tam. Jsem za to rád.

Je vítězství nad Zlínem varováním pro ostatní? Že Boleslav nechce být jen do počtu?

Do počtu určitě být nechceme, ale jeden zápas rozhodně není žádné varování. Z vlastní zkušenosti vím, že po zisku mistrovského titulu není žádná legrace vkročit do další sezony. A my zatím můžeme říct jen to, že se nám povedl jeden zápas. Uvidíme až tak po deseti kolech, jestli na nějaké varování můžeme vůbec pomýšlet.

V neděli se představíte doma proti Pardubicím. Nebude to ještě o něco těžší?

Řekl bych, že skoro ano. Doma vždycky cítíte tak nějak větší zodpovědnost před vlastním publikem. Navíc doufáme, že bude plný stadion, že lidé přijdou zahájit extraligu s námi. Samozřejmě budeme chtít vyhrát, ale víme, že to nebude snadné. Počítáme se svými fanoušky.

Děkujeme za rozhovor.