BK MLADÁ BOLESLAV

O první domácí body zabojují Bruslaři s dosud neporaženým Litvínovem

18. 9. 2014
Autor: Daniel Langer
M l. B o l. – Kdybyste se před startem extraligové sezóny zeptali, kdo bude po třech kolech na čele tabulky, od málokoho (snad vyjma skalních fanoušků) by v odpovědi zaznělo Boleslav a HC VERVA Litvínov. Obě mužstva prožívají úspěšný start do nového ročníku a v tabulce okupují místa nejvyšší. Na to, abychom dělali nějaké závěry, je jistě ještě brzy, nicméně i tak bude zajímavé sledovat vzájemné střetnutí dvou útočně a v psychické pohodě hrajících celků. Přijďte i vy podpořit Bruslaře do ŠKOENERGO Arény v pátek 19. září od tradičních 17:30 v jejich tažení za prvními letošními domácími body!

MATĚJ STŘÍTESKÝ
... už VERVU gólem skolil!

Ohlédnutí za minulou sezónou soupeře

Na extraligový ročník 2013/2014 nebude VERVA vzpomínat příliš v dobrém. Po nevydařené vstupu do sezóny, kdy si od konce září litvínovští hokejisté téměř měsíc nepřipsali ani jeden bod, se Severočeši potáceli u dna tabulky. Vše vyústilo až v účast tradičního českého klubu v nechvalně známé skupině play-out, kde narazil na Karlovy Vary, Chomutov a Kladno.

V nadstavbové části sezóny ale Litvínov doslova dominoval, když v šesti odehraných střetnutích neztratil ani jeden bod a vyhnul se tak neoblíbené baráži. Tam nakonec spadlo Kladno s Chomutovem a jak to vše dopadlo, jistě netřeba boleslavskému fanouškovi déle vysvětlovat. Těžko říct, pro koho by byla větší katastrofa, kdyby VERVA o udržení v soutěži přeci jen musela hrát. Jestli pro Severočechy vzhledem k tažení dnes již bývalých prvoligistů, nebo pro Boleslav a Olomouc vzhledem k fazóně Litvínova.

Přestupové období bylo v Litvínově klidné, událo se minimum změn

Navzdory neuspokojivému postavení týmu v uplynulém ročníku letní období neznamenalo pro severočeské mužstvo žádné významné zemětřesení. Důvod je prozaický a to nedostatek financí. V Litvínově se musí šetřit, odnesl to například člen širšího reprezentačního mužstva Matěj Stříteský, jenž se ke spokojenosti boleslavských fanoušků přesunul právě do celku z města automobilů. Kádr opustil i Jakub Černý, jenž se rozhodl zkusit štěstí v běloruském Minsku.

Vzniklé díry na soupisce zalepili ze Sparty se navrátivší obránce Karel Kubát, nebo ústecký rabiát a univerzál Zbyněk Sklenička. Přivést další posily by z hlediska křehké ekonomické situace klubu nebylo zodpovědné, šanci se předvést tedy dostali i mladí odchovanci z juniorky.

Páteční soupeři poměřili síly už v rámci přípravných utkání

Bruslaři a Litvínovští mají za sebou prolog ve formě dvou vzájemných střetnutí. Obě utkání vyhráli Bruslaři, byť tím nejtěsnějším rozdílem (4:3, 6:5). Nejvíce se v dvojzápase dařilo Davidům Vrbatovi (2+1) a Výbornému (0+3). Do sítě svého předchozího zaměstnavatele se stačil trefit i zmiňovaný Matěj Stříteský a gól to byl dokonce vítězný. Jak sám nadějný obránce přiznal, v soutěžním utkání by pro něj jistě byla ještě o něco cennější. V rámci čtvrtého kola má tedy možnost si přání splnit a svůj kousek zopakovat.

S Litvínovem to byl vždy boj!

Krom těchto střetnutí sehrála ještě VERVA turnaj v německých Drážďanech, kde se po výhře 4:3 nad Wolfsburgem (stejným poměrem německý tým porazili i Bruslaři) probojovala až do finále, kde ale nestačila na domácí celek a skončila tak druhá. Litvínov porazil i Vladivostok, Plzeň, nebo Karlovy Vary.

Severočeši odstartovali ročník výborně, zatím nepoznali porážku

V prvním kole Litvínov vyškolil nezkušené energetiky z Karlových Varů rozdílem třídy (5:0), následně musely dvakrát rozhodovat o majiteli druhého bonusového bodu až samostatné nájezdy. V obou případech byla úspěšnější VERVA, jejíž hokejisté byli šikovnější, než jejich protihráči na straně Plzně a Třince.

Velkou účast na zmíněném úspěchu má reprezentační brankář Pavel Francouz, jenž se statistikou úspěšnosti zásahů atakujících hranici 96 % vévodí všem myslitelným brankářským statistikám. Není tedy divu, že se Litvínov pyšní nejlepší obranou extraligy, chemici inkasovali zatím pouze čtyři branky. Nyní ji ale prověří nejproduktivnější útok Mladé Boleslavi. Spolehnutí je i na tradiční opory jako jsou Martin Ručinský, Viktor Hübl, František Lukeš nebo Robin Hanzl, jenž si připsal oba rozhodující nájezdy.

Sestavy z posledního kola:

BK Mladá Boleslav: Rittich – Hruška, Robar, Kučný, Stříteský, Trška, Toman, Čermák – Pabiška, Výborný, Pacovský – Klimenta, Broš, Mikulík – Lenc, Musil, Hyka – Bárta, Vrbata, Látal.

HC VERVA Litvínov: Francouz - Kubát, Gula, Šlégr, Pavelka, Sklenička, Chaloupka - Jánský, Hübl, Lukeš - Martynek, Hanzl, Ručinský - Majdan, Piroš, Trávníček - Písařík, Šrámek, Jurčík.

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 19.9.2014 17:30

BK Mladá Boleslav 4. kolo HC VERVA Litvínov
3. místo, 6 bodů umístění 1. místo, 7 bodů
12:9 skóre 11:4
5:2 (Zlín) nejvyšší výhra 5:0 (Karlovy Vary)
3:4 (Pardubice) nejvyšší prohra -
0 utkání bez vstřeleného gólu 0
0 utkání bez inkasovaných gólů 1
15,8 % využití přesilových her 17,6 %
3 góly v přesilových hrách 3
0 góly v oslabeních 0
David Výborný, Michal Broš
Tomáš Klimenta, všichni 4 body
nejproduktivnější hráč František Lukeš, 4 body
Lukáš Pabiška, Michal Broš
Tomáš Klimenta, všichni 2 branky
nejlepší střelec Martin Ručinský, Robin Hanzl
František Lukeš, Viktor Hübl, všichni 2 branky
David Výborný
Mitja Robar, oba 3 asistence
nejlepší nahrávač František Lukeš, 2 asistence
David Výborný, Milan Hruška,
Dominik Pacovský, Mitja Robar,
Lukáš Pabiška, všichni +3
nejlepší hráč v +/- František Lukeš, Viktor Hübl
Peter Jánský, všichni +3
Boris Žabka
Tomáš Hyka, oba -2
nejhorší hráč v +/- Jiří Šlégr, Martin Ručinský,
Rostislav Martynek, všichni -1
Dominik Pacovský, 10 minut nejtrestanější hráč Michal Trávníček, 16 minut
Jiří Kučný, 15 bodů Radegast index Jiří Gula, 15 bodů
David Rittich 90,72 % úspěšnost brankářů Pavel Francouz 95,60 %
David Rittich 3 průměr inkasovaných gólů na zápas Pavel Francouz 1,26