BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři, fantomové cizích stadionů, zavítají na litvínovskou půdu!

30. 10. 2014
Autor: Vojtěch Balon
M l. B o l. – Mladoboleslavští hokejisté se mohou pyšnit skvostnou bilancí na venkovních kluzištích, v osmi zápasech získali dvojnásobný počet bodů. V 17. kole jim však do pomyslné cesty po extraligových stadionech (a arénách) spadl vskutku – botanickou terminologií řečeno – košatý strom: HC Verva Litvínov, druhý tým tabulky. Severočeši kráčí sezónou bez výraznějších zaškobrtnutí a mohou se opřít o výtečného Pavla Francouze v brance. Papírový favorit je jasný, ale Bruslaři svou kůži nikdy nedají lacino, a venku to platí dvojnásob (či trojnásob, jak napovídá tabulka?). Výpustní ventil utkání bude pootočen do polohy otevřeno v pátek 31. října s úvodním buly v 17:30.

3:6, 3:6. Tenis? Ne, poslední výsledky obou soupeřů

Jak už napovídá nadpis, jak Boleslavští, tak Chemici v minulém mači prohráli 3:6. Vezměme si to pěkně popořádku. Bruslaři ve vyprodané ŠKOENERGO Aréně přivítali pražskou Spartu a už po pěti minutách prohrávali 0:2. Trenéři Výborný a Jelínek neváhali za tohoto stavu do branky poslat juniora Jana Růžičku, který si tak odbyl premiéru v tuzemské nejvyšší soutěži. Už o dvacet sekund později snížil na 1:2 Milan Hruška, ale hosté díky dvěma trefám Saboliče odskočili na tříbrankový rozdíl. Středočeši ještě do první sirény zredukovali manko na 2:4 zásluhou Stříteského, avšak na prahu druhé poloviny třaskavého duelu, který okořenila i řada ostrých soubojů, skóroval Buchtele a zdálo se být rozhodnuto. Černozelení nesložili zbraně, za dalších 120 sekund se prosadil kapitán Výborný. Finální podobu skóre stanovil, menu s příchutí pelyňku naservíroval a hattrick završil ve 47. minutě Robert Sabolič – 3:6.

Ropáky úterní studený vítr odvál na led Slavie Praha, kde je poctila – na poměry O2 Areny – vysoká návštěva 5313 diváků. Litvínov vedl v 11. minutě díky trefám svátečního střelce Šlégra a kanonýrů Lukeše a Martynka 3:0, „vymalováno“ ale zdaleka nebylo. Pražané zaveleli k famóznímu obratu a brankami Knota, Krejčího, Bednáře, Stránského, Sklenáře a Vase nejenže zvrátili skóre na svou stranu, ale obranu Severočechů zcela rozcupovali – 3:6 z litvínovského pohledu. „Výborný vstup do utkání nám paradoxně nejvíc uškodil. Prvních deset minut jsme hráli výborně, ze tří šancí jsme dali tři góly. A tím to pro nás skončilo. Polevili jsme, Slavia se zvedla a otočila to,“ láteřil po zápase brankář Vervy Pavel Francouz.

Oba soupeři poměřili síly i v přípravě…

Krušnohorce táhne brankář Francouz, duo Lukeš – Hübl a nestárnoucí Ručinský

Verva se vyhřívá na druhém místě tabulky. Kdo by to byl na startu sezóny řekl do týmu, který v minulé sezóně odvrátil Damoklův meč sestupu až ve skupině play-out…

Největší ofenzívní zbraní Litvínova je bezpochyby dvojice útočníků, kteří si na ledě rozumí tak, že by spolu mohli hrát klidně i poslepu – František Lukeš a Viktor Hübl. Prvně jmenovaný je navíc s 19 body nejproduktivnějším hráčem Vervy a rovněž jejím nejlepším střelcem. Dvaatřicetiletý forvard v rozběhnutém ročníku vsítil už 10 branek. Jeho parťák Hübl dominuje týmové tabulce v +/- se šesti kladnými body a navíc je vůbec nejlepším mužem na buly v Tipsport extralize, absolvoval už 406 vhazování a vyhrál 55,42% z nich. Průměr minimálně bodu na zápas si drží žijící legenda českého hokeje, Martin Ručinský. Třiačtyřicetiletý křídelník má na svém kontě 16 bodů (4+12) v 15 mačích. Jiný veterán a člen Triple gold clubu, vybrané společnosti pro vítěze Stanley Cupu, Mistrovství světa a Olympijských her, Jiří Šlégr nastupuje spíše sporadicky, ve většině utkání jen leští bidlo. To Karel Kubát, navrátilec ze Sparty si – co se času stráveného na ledě týče – v ničem nezadá s rutinéry jako například Vladimír Sičák a Petr Kadlec, jeho ice time se průměrně vyšplhá na 22:30, sedmé největší penzum v celé extralize.

Posledně chybělo k bodu 15 sekund…

Ve čtvrtém kole Tipsport extraligy se Mladá Boleslav střetla s Chemiky v domácím prostředí. A zápas to byl nesmírně vyrovnaný. Verva šla do vedení už ve druhé minutě, kdy otevřel střelecký účet dne Martynek. Bruslaři vyrovnali o šest minut později bombou Stříteského, který ještě vloni stál na druhé straně barikády. Šrámek a Kubát v 26., respektive 27. minutě poslali hosty do trháku, ale Středočeši doslova utekli hrobníkovi z lopaty a zaveleli k vyrovnání. V úvodu třetí třetiny se prosadil Broš a deset minut před koncem vyrovnal Hyka na 3:3. Tento stav vydržel až do poslední minuty, ne však do samého konce. V čase 59:45 napřáhl od modré Jiří Gula a jeho skrytý pokus zapadl až za Rittichova záda – 3:4. Zajímavé bude zaměřit se v tomto utkání na brankáře, bude se konat návrat Davida Ritticha mezi tři tyče, nebo v brankovišti znovu stane Roman Málek, či snad Jan Růžička? Ať tak či onak, určitě je na co se těšit. Nechme se překvapit a věřme, že Bruslaři potvrdí dobrou venkovní formu.

Sestavy z posledního kola

HC Verva Litvínov: Francouz – Zeman, Baránek, Šlégr, Chaloupka, Kubát, Pavlík, Sklenička – Lukeš, Hübl, Jánský – Jurčík, Ručinský, Martynek – Trávníček, Piroš, Majdan – Gerhát, Šrámek, Písařík

BK Mladá Boleslav: Málek (5. Růžička) – Stříteský, Trška, Hruška, Kučný, Robar, Vidmar, Čermák – Mikulík, Bárta, Rys – Jarůšek, Výborný, Pabiška – Látal, Vrbata, Pacovský – Hyka, Musil, Lenc

Statistiky

Zimní stadion Ivana Hlinky | 31.10.2014 17:30

HC Verva Litvínov 17. kolo BK Mladá Boleslav
2. místo, 34 bodů umístění 7. místo, 22 bodů
47:30 skóre 51:55
6:1 (Brno) nejvyšší výhra 8:3 (Pardubice)
3:6 (Slavia) nejvyšší prohra 1:6 (Plzeň)
0 utkání bez vstřeleného gólu 1
3 utkání bez inkasovaných gólů 0
21,43 % využití přesilových her 17,20 %
18 góly v přesilových hrách 16
1 góly v oslabeních 2
František Lukeš, 19 bodů nejproduktivnější hráč David Výborný, 17 bodů
František Lukeš, 10 branek nejlepší střelec David Výborný
Milan Mikulík, oba 6 branek
Martin Ručinský, 12 asistencí nejlepší nahrávač David Výborný, 11 asistencí
Viktor Hübl, +6 nejlepší hráč v +/- Luka Vidmar, +6
Kamil Piroš, -4 nejhorší hráč v +/- Matěj Stříteský, -9
Michal Trávníček, 34 minut nejtrestanější hráč Jiří Kučný, 28 minut
Zbyněk Sklenička, 49 bodů Radegast index Jiří Kučný, 60 bodů
Pavel Francouz 94,00 %
Lukáš Horák 100,00 %
úspěšnost brankářů Michal Valent 89,13 %
David Rittich 89,07 %
Roman Málek 84,38 %
Jan Růžička 88,24 %
Pavel Francouz 1,89
Lukáš Horák 0,00
průměr inkasovaných gólů na zápas David Rittich 2,93
Michal Valent 3,23
Roman Málek 4,62
Jan Růžička 4,29