BK MLADÁ BOLESLAV

Extraliga je po vánoční přestávce opět tady, Bruslaře čeká Plzeň

25. 12. 2014
Autor: Vojtěch Tůma
M l. B o l. – Vánoční cukroví a koledy už musí jít pomalu ale jistě stranou, protože naše nejvyšší hokejová soutěž se opět hlásí o slovo! Na programu je už jednatřicáté kolo Tipsport extraligy a Bruslaři z Mladé Boleslavi v něm zajíždí na led týmu, proti kterému ještě letos nedokázali uhrát ani jeden jediný bod – HC Škoda Plzeň. Speciální náboj bude mít toto utkání pro Pavla Kašpaříka, který byl ještě před deseti dny součástí týmu plzeňské Škodovky, ale následně byl poslán do města automobilů na hostování do konce sezóny. Západočeši před Vánoci disponovali obrovskou formou a herní pohodou. Jestli to bude platit i po Štědrém dnu se dozvíme v pátek 26. prosince v plzeňské ČEZ Aréně. Úvodní buly je naplánováno už na 15:30.

Bruslaři trápili Litvínov, Plzeň v Západočeském derby předvedla skvělý obrat

Před zraky televizních kamer se mladoboleslavští hokejisté v rámci třicátého kola představili před domácím publikem a jejich soupeřem byla litvínovská VERVA. Po nedovoleném zákroku Borise Žabky byla Litvínovu nabídnuta první přesilovka a Severočeši ji nakonec dokázali využít, prosadil se Petružálek. Ve druhé třetině se domácím podařilo taktéž v přesilové hře vyrovnat, střelou od modré čáry rozvlnil síť branky hostů Matěj Stříteský. Nerozhodný stav ale příliš dlouho nevydržel, Martin Ručinský našel přesným pasem u levé tyče volného Petružálka a ten se z bezprostřední blízkosti nemýlil. Ve třetí třetině si Středočeši vypracovali řadu slibných šancí a za aktivní pojetí hry byli odměněni vyrovnáním, přesnou tečí se prezentoval Pacovský. Šedesát minut vítěze neurčilo, a proto se muselo hrát prodloužení. V něm mohl rozhodnout Stříteský, ale trefili pouze břevno. Samostatné nájezdy dospěly až do šesté série, jediným přesným střelcem se nakonec stal litvínovský hračička Robin Hanzl a bonusový bod přisoudil hostům.

Letošní třetí západočeské derby bylo reklamou na hokej a nabídlo téměř vše, co může souboj dvou rivalů nabídnout! První dějství branku nepřineslo, avšak hned po deseti vteřinách druhé třetiny poslal Plzeň do vedení Ján Sýkora. Na 2:0 zvýšil při hře 4 na 4 reprezentační útočník Dominik Simon. Karlovy Vary snížily v následné početní výhodě, kotouč se odrazil od mantinelu před branku, kde se nejlépe zorientoval Stanislav Balán a vrátil Energetiky do hry. Vyrovnáno bylo deset minut před koncem, krásnou ranou z mezikruží se o to postaral veterán David Hruška. Obrátit zápas se Karlovým Varům povedlo v čase 57:58. Opět u toho byli střelci obou předchozích branek, Hruška nalezl před brankou volného Balána a ten už neměl těžkou práci. Ovšem to nebylo z tohoto zápasu zdaleka vše! V čase 59:59 se puk dostal na volného Nicholase Johnsona a ten se štěstím procedil puk za Habalova záda. A byla to právě plzeňská Škodovka, která dokázala v prodloužení uzmout bonusový bod pro sebe. Kadlec nalezl na levém kruhu volného Jeřábka a ten svou dělovkou propálil vše, co mu stálo v cestě.


Po podprůměrném začátku se Plzeň dostává do formy a veze se na vítězné vlně

Momentální forma Západočechů je famózní, z posledních devíti utkání získali dvacet bodů a hořkost porážky poznali pouze jednou. Před výkonem svěřenců trenéra Straky se museli sklonit třeba i Litvínov a pražská Sparta. Výkony z poslední doby posunuly Plzeň už na páté místo extraligové tabulky. Za zmínku určitě stojí plzeňská defenziva, třiasedmdesát inkasovaných branek je řadí do pozice druhého nejlépe bránícího týmu, lépe jsou na tom pouze třinečtí Oceláři. Druhé místo okupuje Škodovka i ve statistice o nejlepší hru v oslabení a v týmovém Radegast Indexu a v obou těchto herních aspektech se musí Plzeň sklonit také před lídrem tabulky z Třince.

Produktivitě týmu vévodí slovenský forvard Ján Sýkora (14+8), který je i se čtrnácti brankami nejlepším střelcem Západočechů. Na paty mu šlape reprezentační obránce a boleslavský rodák Vojtěch Mozík (7+10). Nejvíce přesných přihrávek má na svém kontě zkušený zadák Petr Kadlec. V brance můžeme ve většině utkání vidět Matěje Machovského, který se, co se týče procentuální úspěšnosti zákroků, nachází na pátém místě mezi brankářskými jedničkami. Záda mu kryje zkušená a spolehlivá dvojka v podobě Lukáše Mensatora. Nejvíce trestných minut posbíral, díky svému knírku nepřehlédnutelný americký útočník, Ryan Hollweg. Stejný hráč dominuje i v soutěži obětavosti zvané Radegast Index, na svém kontě má sto osmnáct bodů a uzavírá první pětku celkového pořadí. Jednoznačně nejvíce času na ledě tráví nejzkušenější borec v kádru plzeňských hokejistů a tím je Petr Kadlec, jehož ice time se bez dvou vteřin rovná čtyřiadvaceti minutám! Na hráče, kterému bude v lednu už osmatřicet let, je to neskutečný počin! Proti Boleslavi budou kouči Strakovi chybět prozatímní lídr tabulky +/- Michal Moravčík a dále také útočník Dominik Kubalík, který reprezentuje Českou republiku na mistrovství světa do dvaceti let. Trenér Miroslav Přerost ho dokonce jmenoval kapitánem českého výběru! Novou tváří v plzeňské kabině je slovenský centr Mário Bližňák, který zde podepsal smlouvu do konce sezóny. Na úkor Bližńákova příchodu musel kádr Západočechů opustit Pavel Kašpařík a byla to právě Mladá Boleslav, která po zkušeném útočníkovi sáhla.


Ve vzájemných zápasech brala vždy tři body Plzeň

První utkání bylo jasně v režii Západočechů, kteří Bruslaře na svém ledě doslova smetli. Po první třetině bylo skóre 2:0 pro domácí, trefili se Lev a Kratěna. V první polovině druhé třetiny navýšil vedení dvěma góly Johnson a po jeho druhé brance opustil David Rittich svou branku a přepustil místo Valentovi. Ani tomu čisté konto moc dlouho nevydrželo, na rozdíl pěti branek zvyšoval Sýkora. Valent sice chytal skvěle, ale v sedmačtyřicáté minutě nedosáhl na střelu Jakuba Lva. Konečnou podobu zápasovému skóre dal sedm minut před koncem boleslavský Klimenta.

Druhé vzájemné střetnutí bylo na góly výrazně chudší. První branku viděli diváci ve ŠKOENERGO Aréně až v devatenácté minutě, kdy se nenápadnou ranou prosadil David Vrbata. Bruslaři poté nevyužili ani pětiminutovou přesilovku a ani téměř padesát vteřin trvající dvojnásobnou početní výhodu. Tato pasáž zápasu se po závěrečném hvizdu ukázala jako rozhodující. Plzeň předvedla jak trestat vyloučení soupeře a svou přesilovou hru dokázala ji využít už po dvanácti vteřinách, trefil se Jan Schleiss. A mladý útočník se prosadil i na začátku třetí třetiny a byla to branka rozhodující. Boleslav to ke konci ještě zkoušela v šesti, ale vyrovnání se nedočkala.


Sestavy z posledního kola

BK Mladá Boleslav: Růžička M. – Stříteský, Vidmar, Trončinský, Žabka, Robar, Trška, Čermák – Mikulík, Musil, Klimenta – Lenc, Výborný, Bárta – Látal, Vrbata, Pacovský – Jarůšek, Kubica, Pabiška

HC Škoda Plzeň: Machovský – Jeřábek, Kadlec, Pulpán, Mozík, Boháč, Kubka – Johnson, Simon, J. Sýkora – Pletka, Lev, Indrák – Schleiss, Přikryl, Kubalík – Hollweg, Kašpařík, Beran

Statistiky

ČEZ Aréna | 26.12.2014 15:30

HC Škoda Plzeň 31. kolo BK Mladá Boleslav
5. místo, 45 bodů umístění 11. místo, 37 bodů
82:73 skóre 85:95
6:1 (Mladá Boleslav) nejvyšší výhra 8:3 (Pardubice)
2:5 (Sparta, Olomouc) nejvyšší prohra 1:6 (Plzeň)
1 utkání bez vstřeleného gólu 1
1 utkání bez inkasovaných gólů 0
15,61 % využití přesilových her 17,03 %
27 góly v přesilových hrách 31
6 góly v oslabeních 5
Ján Sýkora, 22 bodů nejproduktivnější hráč David Výborný, 26 bodů
Ján Sýkora, 14 branek nejlepší střelec Radan Lenc, 9 branek
Petr Kadlec, 14 asistencí nejlepší nahrávač David Výborný, 19 asistencí
Michal Moravčík, +10 nejlepší hráč v +/- Mitja Robar, +4
Dominik Boháč, -9 nejhorší hráč v +/- Matěj Stříteský, -13
Ryan Hollweg, 58 minut nejtrestanější hráč Boris Žabka, 56 minut
Ryan Hollweg, 118 bodů Radegast index Jiří Kučný, 95 bodů
Matěj Machovský 91,62 %
Lukáš Mensator 91,67 %
úspěšnost brankářů Martin Růžička 91,60 %
Roman Málek 91,15 %
David RIttich 89,78 %
Jan Růžička 88,24 %
Matěj Machovský 2,39
Lukáš Mensator 1,97
průměr inkasovaných gólů na zápas Martin Růžička 2,51
Roman Málek 2,68
David Rittich 2,97
Jan Růžička 4,29