BK MLADÁ BOLESLAV

Stylový závěr třetí čtvrtiny: Přijede regionální rival z Liberce!

17. 1. 2015
Autor: Vojtěch Balon
M l. B o l. – V Tipsport extralize zbývá odehrát jedno kolo, než se tuzemská elitní hokejová soutěž přehoupne do své závěrečné čtvrtiny. Bruslaři na třetí čtvrtinu sezóny rozhodně nebudou vzpomínat v dobrém, vždyť za posledních dvanáct zápasů zvítězili jen dvakrát a nasbírali pouhých osm bodů. Tristní bilanci se budou snažit alespoň částečně vylepšit už v neděli 17. ledna ve veledůležitém duelu s Bílými Tygry z Liberce. Úvodní buly bude vhozeno v tradičních 17:30, nelámejte tedy nad trápícím se týmem z města automobilů hůl a přijďte černozelené podpořit i v tomto mači!

Tygrům Čadův defenzivní styl sedí

Severočechům patří v tabulce slušná osmá pozice, doby, kdy Tygři bojovali o holé přežití mezi smetánkou, jsou už zapomenuty. Liberečtí po příchodu uznávaného odborníka Rostislava Čady začali vyznávat defenzivní styl hokeje, což se projevilo na gólové potenci – méně vstřelených branek mají už jen Karlovy Vary a Slavia. Spolu s hradeckým Mountfieldem se však bílomodří mohou pyšnit čtvrtou nejlepší obranou v soutěži. Lví zásluhu na tom má brankář Ján Lašák, jehož úspěšnost zákroků bezmála 93 % budí respekt. Dlužno dodat, že bývalý slovenský reprezentant a brankář s bohatými zkušenostmi z KHL v minulém mači udržel čisté konto, Liberec díky tomu porazil Energetiky fotbalovým výsledkem 1:0.

Boleslav vs Liberec

Když už jsme u osobních statistik, pojďme do těchto vod zabrousit hlouběji. Pozice nejproduktivnějšího hráče týmu patří bažantovi Tomáši Filippimu (11+15), který jako odměnu za své výkony v probíhajícím ročníku poprvé oblékl nejcennější dres – ten s českým znakem na prsou. Nejlepším střelcem Bílých Tygrů je třináctigólový snajpr Petr Vampola.

Vzájemné zápasy byly dosud v liberecké režii

Poprvé se oba soupeři utkali v rámci 13. kola. Z počátečního tlaku nedokázali mladoboleslavští hokejisté nic vytěžit, a tak hořce litovali, když liberečtí Tygři jen krátce po polovině zápasu vedli po brankách Vitáska a Barteka už 2:0. Trápení prolomil až ve dvojnásobné přesilovce Broš a následně překvapil libereckého brankáře ještě Látal. V 52. minutě přechýlil misky vah na stranu Bruslařů Mikulík, jenže hostům se podařilo skóre zase vyrovnat. Zápas dospěl do samostatných nájezdů, v nich se jako jediný prosadil Vampola.

Odvetu hostila liberecká Home Credit Aréna. Prořídlé ochozy ztichly už ve druhé minutě, kdy se prosadil boleslavský Radan Lenc. Jenže Bruslaři se neradovali dlouho, prakticky okamžitě vyrovnával liberecký Šimek. V základní hrací době vyhecovaného televizního utkání už další branka nepadla, na řadu tak přišlo prodloužení, v němž přiřkl bonusový bod Severočechům Tomáš Filippi.

Sestavy z posledního kola:

BK Mladá Boleslav: Růžička – Stříteský, Ovčačík, Trončinský, Hruška, Robar, Kočí, Trška, Čermák – Jiránek, Broš, Klimenta – Mikulík, Výborný, Bárta – Volf, Kašpařík, Pabiška – Lenc, Musil, Rys.

Bílí Tygři Liberec: Lašák – Výtisk, Šimek, Derner, Gřegořek, Kajínek, Vitásek – Balaštík, Vampola, Radivojevič – Bakoš, Filippi, Bulík – Bartek, Jelínek, Vlach – Bulíř, Urban, Víšek.

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 17.1.2015 17:30

BK Mladá Boleslav 39. kolo Bílí Tygři Liberec
13. místo, 44 bodů umístění 8. místo, 53 bodů
110:132 skóre 94:96
7:1 (Slavia) nejvyšší výhra 5:1 (Pardubice)
2:9 (Hradec Králové) nejvyšší prohra 3:6 (Sparta)
1 utkání bez vstřeleného gólu 2
0 utkání bez inkasovaných gólů 2
18,53 % využití přesilových her 10,43 %
43 góly v přesilových hrách 22
7 góly v oslabeních 7
David Výborný, 32 bodů nejproduktivnější hráč Tomáš Filippi, 26 bodů
Radan Lenc, Milan Mikulík
Michal Broš, Tomáš Klimenta, všichni 9 branek
nejlepší střelec Petr Vampola, 13 branek
David Výborný, 24 asistencí nejlepší nahrávač Tomáš Filippi, 15 asistencí
Mitja Robar, +3 nejlepší hráč v +/- David Kajínek, +9
Matěj Stříteský, -15 nejhorší hráč v +/- Petr Gřegořek, -8
Boris Žabka, 70 minut nejtrestanější hráč Petr Jelínek, 66 minut
Jiří Kučný, 95 bodů Radegast index Jan Výtisk, 166 bodů
Roman Málek 91,15 %
David Rittich 89,17 %
Martin Růžička 87,93 %
Jan Růžička 84,31 %
úspěšnost brankářů Ján Lašák 92,77 %
Marek Schwarz 87,31 %
Roman Málek 2,68
David Rittich 3,15
Martin Růžička 3,64
Jan Růžička 5,05
průměr inkasovaných gólů na zápas Ján Lašák 2,24
Marek Schwarz 3,27