BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslařům se naskýtá čtvrtá a možná poslední šance přemoci Plzeň!

31. 1. 2015
Autor: Vojtěch Tůma
M l. B o l. – V minulém kole se svěřenci kouče Výborného představili v Litvínově a prohra 1:3 učinila přítrž jejich čtyři zápasy trvající vítězné sérii. Ovšem, abychom řekli pravdu, tak málokdo z nás počítal, že by si náš oblíbený tým přivezl ze severu Čech byť jen jediný bod. Na VERVU si Bruslaři nedokázali vyšlápnout ani jednou a nyní do ŠKOENERGO Arény přijíždí tým, proti kterému se Středočechům letos vůbec nedaří. Tři zápasy, žádný bod a skóre 3:14, takové jsou základní statistiky Bruslařského klubu v duelech proti týmu HC Škoda Plzeň. Přijďte domácí borce i tentokrát podpořit a společně se pokusit o zlomení této černé série! V neděli 1. února bude úvodní buly vhozeno v tradičních 17:30.

Plzeň otočila zápas se Slavií, Sýkora zaznamenal hattrick

Velmi speciální náboj mělo toto utkání pro Václava Pletka, který v tomto týdnu opustil plzeňskou kabinu a zakotvil právě v kádru pražské Slavie. Ve svém prvním utkání za pražský celek se mladoboleslavský rodák představil v první útočné formaci po boku Bednáře a Vlasáka. Od úvodní minuty měl zápas dobré tempo a Slavia, která uzavírá extraligovou tabulku, začala ve velkém stylu. V čase 11:19 poslal sešívané do vedení Jaroslav Bednář, když střelou od modré čáry využil přesilovku. Jenže i Západočeši potrestali nedisciplinovanost soupeře, dvojnásobnou početní výhodu přetavil ve vyrovnávací branku Ján Sýkora. Slovenský forvard se v prostřední dvacetiminutovce postaral i o druhou branku domácích.

Poslední pětiminutovka druhého dějství nabídla gólové hody, na 2:2 srovnával svým druhým gólem večera Bednář a o dvě minuty později už Slavia zásluhou Jiřího Doležala vedla. Uběhlo šestačtyřicet vteřin a Nicholas Johnson po famózním sólu přes celé hřiště a zakončil mezi betony Furcha – 3:3. Slávistický gólman se musel poté lehce červenat, když pustil poměrně jednoduchou ránu Jakuba Lva. Tým z hlavního města to ještě ke konci třetí periody zkoušel v šesti, ale vyrovnání se nedočkal, naopak Ján Sýkora sebral puk ve středním pásmu a dopravil ho do prázdné klece. Pro rodáka ze slovenské Detvy to byl už třetí hattrick v této sezóně!

Plzeň čeká tuhý boj o elitní šestku

Na šesté místo, které drží Pardubice, ztrácí Západočeši jen čtyři body a v posledních kolech se tak ještě jistě pokusí zabojovat o přímý postup do play-off. Ovšem Škodovka si musí hlídat i týmy, které se v tabulce nachází za ní, osmé Vítkovice ztrácí na Plzeň tři body, devátý Zlín body čtyři a Bruslaři mají na sedmou pozici už osmibodové manko. Aspektem hry, kterým se může tým ze západočeské metropole chlubit, je defenziva. Sto sedm inkasovaných branek řadí svěřence kouče Straky na pozici třetího nejlépe bránícího celku extraligy, lepší jsou pouze Třinec a Litvínov, dále se Plzeňáci mohou pyšnit nejlepší hrou v oslabení.

Nejvíce kanadských bodů zatím posbíral Ján Sýkora (19+18), jenž uzavírá první desítku produktivity Tipsport extraligy a s devatenácti přesnými zásahy je i nejlepším střelcem svého týmu. Druhým nejproduktivnějším hráčem a zároveň nejlepším nahrávačem Plzně je obránce Jakub Jeřábek (4+24). Západočeští zadáci patří mezi nejlepší v lize, kromě Jeřábka už dvacetibodovou hranici překonali Vojtěch Mozík (8+13) a Petr Kadlec (2+18). Osmatřicetiletý bek tráví v průměru na zápas na ledové ploše téměř čtyřiadvacet minut, což je opravdu obdivuhodné! Mladoboleslavský odchovanec Mozík zase vede tabulku klubového Radegast Indexu, o tři body za ním se nachází tvrďák Ryan Hollweg. Spolehlivou brankářskou jedničkou je Matěj Machovský (91,84 %),který odchytal drtivou většinu utkání. Lukáš Mensator (90,91 %), jakožto týmová dvojka, naskočil od úvodní minuty jen do osmi duelů. Jak už jsme výše zmínili, plzeňskou kabinu opustil Václav Pletka. Jako náhrada přichází mladý a talentovaný útočník Jakub Culek, který si v zámoří zahrál i pár zápasů ve farmářské soutěži AHL.

Na zápasy hrané v plzeňské ČEZ Aréně nebudou Bruslaři vzpomínat v dobrém

První vzájemné utkání bylo rozhodnuté už po polovině hrací doby, v první třetině skórovali domácí Lev a Kratěna a na začátku druhého dějství zvyšoval Johnson, který svou druhou brankou vyhnal v osmadvacáté minutě Ritticha z branky. Michalu Valentovi nevydrželo čisté konto ani pět minut, když Ján Sýkora zakončil přečíslení 2 na 1. Šestý hřebíček do boleslavské rakve přidal Jakub Lev, čestný úspěch hostů zaznamenal v třiapadesáté minutě Tomáš Klimenta.

Druhé utkání bylo o poznání vyrovnanější, oba týmy poctivě bránily a samotný zápas příliš hokejové krásy neukázal. Chvíli před koncem první třetiny rozjásal ŠKOENERGO Arénu vedoucím gólem David Vrbata. Klíčový momentem se stala nevyužitá a dlouho trvající přesilovka 5 na 3, Bruslaři měli pár slibných šancí, ale potřebnou branku nevstřelili. A přišel trest. Následující přesilovou hru hostů využil Jan Schleiss a stejný hráč vstřelil i vítězný gól utkání, když v úvodu třetí periody využil nepozornosti Romana Málka.

Vzájemné utkání číslo tři se opět odehrálo v ČEZ Aréně a výsledek byl stejný jako v minulém zápase hraném na západě Čech. Skóre otevřel v páté minutě Jakub Lev, ale Bruslaři přišli z odpovědí v přesilovce, když se prosadil Mikulík. Po prvním dějství to rozhodně nevypadalo na debakl, v prostřední dvacetiminutovce ovšem získávala Plzeň převahu, kterou přesnými zásahy potvrdili Kratěna a Bližňák. V poslední desetiminutovce boleslavská obrana zcela rezignovala a ještě třikrát inkasovala, postupně se prosadili Simon, Balej a konečné skóre zápasu stanovil Jan Schleiss.

Sestavy z posledního kola

BK Mladá Boleslav: M. Růžička – Hruška, Ovčačík, Stříteský, Kočí, Robar, Holub, Trška – Látal, Broš, Pabiška – Jarůšek, Výborný, Bárta – Mikulík, Kašpařík, Volf – Hyka, Musil, Lenc

HC Škoda Plzeň: Machovský – Jeřábek, Kadlec, Pulpán, Mozík, Moravčík, Kubka, Boháč – Johnson, Simon, J. Sýkora – Schleiss, Bližňák, Kratěna – Kubalík, Lev, Indrák – Hollweg, T. Sýkora, Balej – Beran

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 1.2.2015 17:30

BK Mladá Boleslav 44. kolo HC Škoda Plzeň
10. místo, 56 bodů umístění 7. místo, 64 bodů
127:144 skóre 119:107
7:1 (Slavia) nejvyšší výhra 6:1 (Mladá Boleslav)
2:9 (Hradec Králové) nejvyšší prohra 2:5 (Olomouc, Sparta)
1 utkání bez vstřeleného gólu 1
0 utkání bez inkasovaných gólů 1
19,31 % využití přesilových her 15,66 %
50 góly v přesilových hrách 39
7 góly v oslabeních 8
David Výborný, 35 bodů nejproduktivnější hráč Ján Sýkora, 37 bodů
David Výborný, Michal Broš
Tomáš Klimenta, všichni 10 branek
nejlepší střelec Ján Sýkora, 19 branek
David Výborný, 25 asistencí nejlepší nahrávač Jakub Jeřábek, 24 asistencí
Tomáš Hyka, +4 nejlepší hráč v +/- Nicholas Johnson, +11
Matěj Stříteský, -13 nejhorší hráč v +/- Dominik Boháč, -11
Boris Žabka, 70 minut nejtrestanější hráč Vojtěch Mozík, 90 minut
Jiří Kučný, 95 bodů Radegast index Vojtěch Mozík, 149 bodů
Roman Málek 91,15 %
Martin Růžička 89,46 %
David Rittich 89,17 %
Jan Růžička 84,31 %
úspěšnost brankářů Matěj Machovský 91,84 %
Lukáš Mensator 90,91 %
Patrik Polívka 84 %
Roman Málek 2,68
Martin Růžička 3,14
David Rittich 3,15
Jan Růžička 5,05
průměr inkasovaných gólů na zápas Lukáš Mensator 2,31
Matěj Machovský 2,32
Patrik Polívka 4,00