BK MLADÁ BOLESLAV

Zápas se Slavií: Skryté nebezpečí nebo snadná záležitost?

18. 2. 2015
Autor: Vojtěch Tůma
M l. B o l. – Mladá Boleslav sice v minulém kole prohrála s Hradcem Králové, při celkovém zpětném pohledu na poslední měsíc Bruslařů se ale vlastně jedná jen o drobné klopýtnutí, které by nemuselo mít výraznější následky, pokud se Středočechům podaří navázat na předchozí sérii výher. Příležitost k tomu mají na první pohled přímo ideální, neboť jejich dalším soupeřem je beznadějně poslední HC Slavia Praha. V týmu sešívaných se toho ale v posledních dnech stalo poměrně dost a jakkoliv soupeře podcenit, by se mohlo ukázat být velkou chybou. Pojeďte Bruslaře v pátek 20. února podpořit osobně, začíná se v 18:15!

Slavia – beznadějně poslední celek nebo doutnající koudel?

Slavia se v letošní sezoně potácí v obrovské krizi, která sice nedosahuje té loňské chomutovské, ale rozhodně se jí nebezpečně přibližuje. Nebo ne? Bruslaři – bohužel – budou těmi, kdo to bude muset v pátek prověřit. Z posledních 20 zápasů slávisté bodovali pouze pětkrát, z toho jen dvakrát po sobě (na konci listopadu proti Olomouci a Liberci). Zatím poslední – a velmi důležitá – výhra ale přišla v minulém kole, ve kterém slávisté porazili obávaný Třinec 2:1. Ten je sice jasně první, v posledních třech zápasech ale neuvěřitelně klopýtá (Mladá Boleslav, Karlovy Vary, Slavia).

Poměrně důležitým aspektem je, že Třinec sešívaní porazili už bez trenéra Dušana Gregora, který byl poněkud netradičně odvolán dopoledne v den zápasu. Řízením utkání byl pověřen dosavadní asistent Josef Beránek a zatím to nevypadá, že by slávisté plánovali někoho na střídačku přivést. Na druhou stranu to ale nevyvrací ani sám Beránek, který říká: „Musíte se zeptat jinde. Dneska jsem byl jeden z těch, co si zápas užil. Snažím se na to koukat takhle,“ krčí rameny.

Z vítězství nad Třincem byl nadšený i lídr týmu Jaroslav Bednář (16+23). „Nastoupili jsme proti silnému soupeři, který sice neměl top lajnu, ale my jsme odmakali 60 minut a nakonec vyhráli. Dobře jsme dobruslovali a hráli s nasazením,“ oceňuje. Ten přitom do zápasu s Třincem nastoupil po pauze, kterou byl nucen absolvovat ze zdravotních důvodů.

Na marodce aktuálně zůstává Tomáš Divíšek a Jan Kolář. Na postu brankářské jedničky víceméně pořád balancují Adam Svoboda a Dominik Furch. Více odchytaných zápasů má na svém kontě nicméně Furch a jelikož chytal i proti Třinci, dá se počítat, že Bruslaři budou muset čelit jemu.

Všechna vzájemná utkání měla jasného vítěze

První vzájemné střetnutí bylo na pohled velice vyrovnané, Bruslaři svého soupeře možná i lehce přehrávali, ale byla to pražská Slavia, kdo si odvezl tříbodový zisk. Domácí tým si vypracoval větší množství šancí, Slavii však držel dobře chytající Furch. Naopak Pražané vytěžili z minima maximum a svého soupeře vyškolili z produktivity. Po první třetině vedl celek z hlavního města 2:0, když nejprve skóre otevřel Vas a dvoubrankový náskok zajistil Micka. Mladoboleslavští hokejisté se snažili o vstřelení kontaktní branky, ale prosadit se jim ten večer prostě nebylo souzeno. Pojišťovací branku přidal v úvodu třetí periody obránce Valach a na konečných 4:0 zvýšil pět minut před koncem Sklenář.

Vzájemné utkání číslo dvě bylo poznamenané častými vyloučeními a přísným metrem hlavních sudích, kteří rozdali málokdy vídaných třiadvacet dvouminutových trestů. S tímto faktem si dokázali Bruslaři poradit parádně a nedisciplinovanost svého soupeře uměli v branku přetavit hned čtyřikrát. První gól však paradoxně vstřelil mladoboleslavský Broš při vlastním oslabení, když pláchl nepozorné obraně sešívaných a v čase 19:58 otevřel brankový účet utkání. Hosté byli jasně lepším mužstvem a do konce druhé dvacetiminutovky svou převahu potvrdili, když za Furchova, případně Svobodova, záda dostali další čtyři puky, do střelecké listiny se zapsal znovu Broš a dále také Klimenta, Musil a Jarůšek. V závěrečném dějství se utkání pouze dohrávalo, Slavia se však dočkala čestného zásahu, v oslabení se trefil Bednář. Za malou chvíli využil dvojnásobnou přesilovku Stříteský a konečnou podobu zápasovému skóre dal domácí Sklenář.

Třetí měření sil těchto dvou celků bylo, stejně jako to předchozí, jasně v režii Bruslařů. Na hráčích pražské Slavie byla znát nepohoda, která v týmu kvůli tabulkovému postavení panovala, jejich hra byla nepřesná a rozháraná. V osmé minutě rozradostnil ŠKOENERGO Arénu Bárta a o dvě minuty později bylo na stadionu ještě veseleji, když se v přesilovce prosadil Trončinský. Do konce první periody stihl ještě zvýšit boleslavské vedení Dominik Pacovský. Do druhého dějství vstoupili Pražané se změnou mezi třemi tyčemi, Furcha nahradil Adam Svoboda, tomu však čistý štít vydržel pouhopouhé čtyři minuty, když ho překonal Klimenta. Jediným přesným střelcem hostů byl ve čtyřiadvacáté minutě Veselý. Boleslavskou dominanci ještě v závěrečné dvacetiminutovce korunovali dalšími brankami Musil, Výborný a Broš.

Sestavy z posledního kola

BK Mladá Boleslav: M. Růžička – Ovčačík, Stříteský, Kočí, Robar, Holub, Trška, Čermák – Klimenta, Musil, Látal – Bárta, Výborný, Jarůšek – Pabiška, Kašpařík, Mikulík – Lenc, Pacovský

HC Slavia Praha: Furch – Šenkeřík, Kolařík, Štich, Novák, Beňovič, Šulc, Krejčí, Růžička – Pletka, Bednář, Vlasák – Tomica, Vas, Stránský – Doležal, Čermák, Sklenář – Veselý, Andres

Statistiky

O2 Aréna | 20.2.2015 18:15

HC Slavia Praha 48. kolo BK Mladá Boleslav
14. místo, 41 bodů umístění 10. místo, 65 bodů
97:169 skóre 142:151
5:1 (Olomouc) nejvyšší výhra 7:1 (Slavia)
1:7 (Mladá Boleslav, Brno) nejvyšší prohra 2:9 (Hradec Králové)
6 utkání bez vstřeleného gólu 1
3 utkání bez inkasovaných gólů 1
13,69 % využití přesilových her 19,43 %
33 góly v přesilových hrách 55
4 góly v oslabeních 7
Jaroslav Bednář, 43 bodů nejproduktivnější hráč Tomáš Klimenta, 37 bodů
Jaroslav Bednář, 16 branek nejlepší střelec Tomáš Klimenta, 12 branek
Jaroslav Bednář, 23 asistencí nejlepší nahrávač David Výborný, 26 asistencí
René Školiak, +1 nejlepší hráč v +/- Pavel Musil, +6
Tomáš Vlasák, -18 nejhorší hráč v +/- Matěj Stříteský, -11
David Štich, 85 minut nejtrestanější hráč Boris Žabka, 70 minut
David Štich, 128 bodů Radegast index Matěj Stříteský, 99 bodů
Dominik Furch 90,92 %
Adam Svoboda 86,10 %
úspěšnost brankářů Roman Málek 91,15 %
Martin Růžička 90,13 %
David Rittich 89,17 %
Jan Růžička 84,31 %
Dominik Furch 2,98
Adam Svoboda 4,44
průměr inkasovaných gólů na zápas Roman Málek 2,68
Martin Růžička 2,85
David Rittich 3,15
Jan Růžička 5,05