BK MLADÁ BOLESLAV

Boleslavští přepisují klubovou historii, ve čtvrtfinále vyzvou Třinec!

12. 3. 2015
Autor: Vojtěch Balon
M l. B o l. – Hokejistům Bruslařského klubu se vůbec poprvé podařilo v Tipsport extralize proniknout do vyřazovacích bojů, a protože tým z města automobilů v předkole vyřadil favorizovanou Plzeň, ve čtvrtfinále vyzve třinecké Oceláře – vítěze základní části a horkého adepta na zisk Masarykova poháru pro vítěze play-off. První dva zápasy se odehrají v pátek 13. března a sobotu 14. března od 17:00 ve WERK Areně.

Oceláři si v základní části dokráčeli pro Prezidentský pohár

Slezané – podle papírových předpokladů – rozjeli sezónu tím nejlepším možným způsobem: Prvním místem v základní části. Zatímco některým týmům (Plzeň, Vítkovice) už ročník skončil, Třineckým teprve začíná, lze-li to tak nazvat. Klubové vedení movitého celku totiž vyhlásilo jasný předsezónní cíl – mistrovský titul! Nejproduktivnějším Ocelářem a zároveň (spolu s pardubickým Petrem Sýkorou) nejlepším střelcem celé ligy je Erik Hrňa (26+21), který přitom v původních plánech trenéra Kalouse nefiguroval a sezónu začal v Olomouci. K oporám zadních řad patří kapitán se zkušenostmi na rozdávání z NHL Rostislav Klesla a lídr Radegast indexu Lukáš Galvas (210 RI bodů), v brance čaruje a po vítězných zápasech baví fanoušky Šimon Hrubec, ale sem-tam dostane příležitost i jeho kolega Peter Hamerlík.

Boleslav vs Třinec

Podle hlavního trenéra Třince Jiřího Kalouse to budou mít Oceláři těžké, vždyť Bruslaři hrají ve velké pohodě. „Tým Mladé Boleslavi je ve své současné formě velmi těžkým soupeřem. Sledovali jsme pozorně všechny jeho zápasy a musím potvrdit, že momentálně hrají všichni hráči v až neskutečné euforii. Trenéři Výborný s Jelínkem mají tým perfektně poskládaný. Zkušení matadoři na postech v centru - Výborný, Broš, Kašpařík, mladý Musil, velmi rychlá bruslivá a agresivní křídla, obětavá obrana i zkušený gólman Martin Růžička, který má skvělou formu. To dělá z Boleslavi velmi nepříjemného soupeře. Hlavní zbraní jsou rychlé protiútoky, nebezpečné přesilové hry, obrana je dobře organizovaná a velmi urputná,“ ví zkušený lodivod.

Bruslaři už letos Třinecké jednou zaskočili

První vzájemné utkání se odehrávalo zcela v režii domácích Ocelářů. V úvodním dějství byl sice Třinec jasně lepším týmem, avšak po dvaceti odehraných minutách svítil na kostce nad ledem pro Bruslaře poměrně přijatelný výsledek 1:0, jedinou trefu zařídil v jedenácté minutě Adamský. Rozhodující se ukázala být třetina druhá, na 2:0 zvýšil dělovkou od modré čáry Roth. Středočechům svitla malá naděje poté, co jim byla nabídnuta čtyři minuty trvající početní výhoda. Ale domácím se povedlo něco neskutečného, když dokázali ve vlastním oslabení vstřelit dvě branky! Nejprve se prosadil Rákos a svým druhým gólem v utkání vyhnal Ritticha z branky Martin Adamský. Závěrečná dvacetiminutovka se odehrála v poměrně klidném tempu, Oceláři si již hlídali komfortní náskok a branek se diváci dočkali až v posledních pěti minutách. Na 1:4 snížil Lenc, rychlou odpověď však měl připravenou Polanský. Konečnou podobu skóre dal hostující Michal Broš.

Za výkon podaný ve vzájemném utkání číslo dva se Bruslaři nemuseli vůbec stydět, Třinec sice po první třetině zásluhou Krepse vedl, ale tým z města automobilů dokázal dvěma brankami v rozmezí čtyř minut zápas otočit ve svůj prospěch, trefili se Lenc a Bárta. Diváci ve ŠKOENERGO Aréně byli u vytržení a jejich miláčci měli ještě pár příležitostí na zvýšení vedení, ale proti stál fantastický Hrubec. Za neproměněné šance byli domácí potrestáni ve dvaatřicáté minutě, když vyrovnal Hrňa a zhruba za třicet vteřin hosté dokonce zásluhou Orsavy opět vedli. Ve třetím dějství třinečtí hokejisté perfektně zvládli obrannou část hry a svého soupeře k vyrovnání nepustili, naopak v čase 50:14 přidal uklidňující gól Vladimír Roth.

Oba týmy se potřetí střetly v rámci třiatřicátého kola a zápas hraný opět v Mladé Boleslavi přitáhl i pozornost televizních kamer. Po závěrečné siréně na světelné tabuli svítilo skóre 2:5 a domácí mohli velice litovat opravdu nepovedeného úvodu utkání. Ve třinácté minutě vedli Slezané totiž už 3:0, vstřelenými brankami se o to postarali Matuš, Klesla a Klepiš. Alespoň lehkou vlnu optimismu dodal do boleslavské kabiny povedeným blafákem Lukáš Pabiška – 1:3. Bruslaři byli v dalším průběhu duelu mírně aktivnějším mužstvem a v jednatřicáté minutě se o snížení zasloužil Zdeněk Kubica. Ve třetí třetině vrhli domácí všechny své zbylé síly do útoku a nutno dodat, že od vyrovnání nebyli daleko. Třinec ale všechny krizové situace dokázal přestát a díky přesným zásahům Klesly a Polanského nakonec zlomil veškerý boleslavský odpor.

Na čtvrtý pokus se tým z města automobilů dočkal výhry. Zpočátku to sice vypadalo, že papírové předpoklady budou hrát prim, neboť Oceláři šli v první třetině do vedení 2:0, ještě v téže části hry ale vykřesal Bruslařům naději svou trefou Musil. A ve druhé periodě přišel drtivý zářez ze strany Středočechů! Bruslařům stačili pouhé čtyři minuty na obrat, během tak krátké doby se trefili Jarůšek, který využil trestné střílení, Bárta a Pacovský. Absence dvou matadorů Boleslavi – Davida Výborného a Michala Broše, kteří do Třince nevyrazili kvůli drobným zdravotním obtížím – tak tentokrát vůbec nebyla pocítit, dravé mládí v zelenobílých dresech je dokázalo nahradit.

Statistiky po základní části

WERK Arena| 13 a 14.3.2015 17:00

HC Oceláři Třinec Čtvrtfinále play-off BK Mladá Boleslav
1. místo, 107 bodů umístění 10. místo, 72 bodů
183:117 skóre 156:164
6:0 (Hradec Králové) nejvyšší výhra 7:1 (Slavia)
2:5 (Mladá Boleslav, Plzeň) nejvyšší prohra 2:9 (Hradec Králové)
1 utkání bez vstřeleného gólu 2
8 utkání bez inkasovaných gólů 2
19,93 % využití přesilových her 19,74 %
59 góly v přesilových hrách 61
13 góly v oslabeních 8
Erik Hrňa, 47 bodů nejproduktivnější hráč Tomáš Klimenta, 40 bodů
Erik Hrňa, 26 branek nejlepší střelec Tomáš Klimenta, 14 branek
Jiří Polanský, 25 asistencí nejlepší nahrávač David Výborný, 28 asistencí
Jakub Orsava, +22 nejlepší hráč v +/- Pavel Musil, +8
Jakub Klepiš, -4 nejhorší hráč v +/- Lukáš Pabiška
Milan Mikulík
Pavel Kašpařík, všichni -13
Tomáš Linhart, 62 minut nejtrestanější hráč Boris Žabka, 70 minut
Lukáš Galvas, 210 bodů Radegast index Matěj Stříteský, 109 bodů
Šimon Hrubec 92,41 %
Peter Hamerlík 91,18 %
úspěšnost brankářů Roman Málek 91,15 %
Martin Růžička 90,15 %
David Rittich 89,17 %
Jan Růžička 84,31 %
Šimon Hrubec 2,00
Peter Hamerlík 2,29
průměr inkasovaných gólů na zápas Martin Růžička 2,80
Roman Málek 2,68
David Rittich 3,15
Jan Růžička 5,05