BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři poprvé v sezoně vyhráli na samostatné nájezdy!

22. 3. 2015
Autor: Zdena Bobková
M l. B o l. – ... byť tak učinil tým fanoušků, čímž zachraňuje reputaci Bruslařů v této herní disciplíně. Trenérské duo „profíků“ Tůma – Suk se ovšem rozhodlo okamžitě po zápase rezignovat, trenéři fanoušků Váně – Broš naopak zvažují, že své kariéry rozjedou naplno. Ale teď už vážně. Nedělní rozlučkový „sranda mač“ a zároveň i závěrečné sbohem za velmi úspěšnou sezonou Bruslařů se v neděli odpoledne uskutečnilo v mladoboleslavské ŠKOENERGO Aréně. Zástupci z řad fanoušků sestavili svůj tým a postavili se výběru A týmu. Utkání se hrálo 3x10 minut a padlo v něm celkem 24 více či méně kuriózních branek. Atmosféra byla parádní a obě strany si ji velmi užily. V článku vám přinášíme shrnutí celého zápasu i s peprnými momenty.

Při pohledu na obě střídačky před začátkem utkání by zřejmě skuteční rozhodčí potrestali oba týmy pokutou, nebo by nechali zápas minimálně kontumovat. Obě lavičky byly v obležení hráčů, fanoušků a rodinných příslušníků či fotografů. Trenéři A týmu Cyril Suk a Jan Tůma svůj výběr bičovali k co možná nejlepším výkonům již od počátku zkrácené třetiny. Skuteční trenéři A týmu byli na lavičce sice také přítomni, ale pro utkání sloužili spíše jen jako poradci a psychická podpora.

Fanouškovský tým šel rychle do vedení. Po minutě hry se prosadil Albert Sommer a otevřel tak gólový účet. Na druhé straně výborně zachytal Lenc v brance fanoušků, ale poté i brankář „domácích“ Ladislav Hrouda proti mladému Korolevyčovi. Po pěti minutách se však do branky domácích postavil talentovaný brankář čtvrté třídy Štěpán Stránský, ovšem velmi brzy inkasoval. Jeho další zákrok proti Typltovi však byl již jistý a po zbytek zápasu platil za jistotu v brance A týmu.

V polovině třetiny se ve skrumáži nezorientoval Rittich a A tým snížil na rozdíl jediné branky. Následná Ovčačíkova střela z otočky byla bezzubá. Z následného úniku skóroval Kostraba, který obehrál soupeře o puk a Stránskému nedal šanci. První třetina tak skončila vítězstvím fanoušků 3:1.

Přestávkový program vyplnily nájezdy. Korolevyč si položil Stránského a pohodlně poslal puk do prázdné. Na druhé straně se na Lence rozjel Tondr, ale trefil pouze břevno! Radek Typlt na druhé straně nepřehodil ležícího gólmana Stránského. Další nájezd provedl Martin Růžička v roli útočníka proti Radanu Lencovi v brankářské masce. Ačkoli se Růžička v roli forvarda více než našel (za celých 30 minut zápasu téměř neslezl z ledu!), na Lence si nepřišel. Jeho kroužení a klička Lence nerozhodila a pohlídal si pravou tyčku. Albert Sommer se na svůj nájezd připravil a parádně vykoupal Stránského. Třetí nájezd za A tým provedl Doktor Buben, ale ani do třetice si na Lence nepřišel – 5:1 pro fanoušky.

Druhou třetinu musel A tým dotahovat manko a hned z kraje se prosadil Pacovský. Tondr se motal v pásmu a Lence nejprve trefil do masky, ale Ovčačík jej z následné akce překonal a snížil na 3:5. Buben poté rozptyloval Lence v brance, což se ukázalo jako velmi dobrá taktika a Lenc počtvrté v zápase inkasoval. Aby toho nebylo málo, tak na 5:5 vyrovnával právě sám Buben. A tým v tlaku pokračoval, šestou brankou se prezentoval Martin Růžička. Ten přidal i sedmý gól, když se s Hykou dostali do přečíslení dva na nikoho a parádně vykoupali Lence. Po osmé inkasované brance už se Lenc poroučel na střídačku a nahradil jej Rittich. Stránský na druhé straně lehce zahálel, ale přesto si i on proti Knesplovi připsal parádní zákrok a nepřekonal jej ani Tumlíř.

"Bitka" mezi Davidem Rittichem a Doktorem Bubnem

Ve druhé přestávce jeli samostatné nájezdy vždy dva hráči. Stránský proti Korolevyčovi a Sommerovi chytil. Proti Rittichovi se rozjeli Tondr s Růžičkou a druhý jmenovaný „esem z rukávu“ proměnil – 10:6 pro A tým.

Po faulu Mikulíka na začátku třetí třetiny jel Korolevyč samostatný nájezd, gól měl cenu dvou a rázem už to bylo jen 8:10 z pohledu fanoušků. O pár vteřin bylo vyrovnáno, když se opět trefil tentýž hráč (do sedmé minuty s góly násobily). Pak se puku chopil Buben a parádním objetím brány zasunul puk Lencovi k tyčce. Růžička se ihned po vhazování dostal do úniku a prostřelil Lence znovu. Fanoušci si to ale nenechali líbit a Stránský inkasoval po pěkné individuální akci Korolevyče a rázem bylo vyrovnáno – 12:12! A tento stav také vydržel až do konce třetí části hry, a to i přesto, že fanouškovský tým zvolil naprosto nepředvídatelnou smrtící taktiku – všichni proti pěti!

Jelikož určená základní doba nerozhodla, následovaly opět nájezdy. Korolevyč proti Ladislavu Hroudovi neuspěl, stejně jako na druhé straně Buben proti Lencovi. Za fanoušky se rozjel Kostraba, gólmanovi puk prošel mezi nohama, ale i tak z toho byla jen tyč! Zato Růžička na druhé straně neváhal naservírovat Rittichovi parádní jesle. Ve třetí sérii Knespl svůj nájezd proměnil, na druhé straně však Lenc útočnici Stránské radost neudělal a puk schoval do lapačky. V souboji brankářů však Lenc i v těžké výstroji překonal Ladislava Hroudu. Fanoušci se rozhodli lehce zariskovat, a tak se do jejich branky postavila Jechová. Proti ní se rozjel brankář Štěpán Stránský. Jechová ale proti jeho pokusu hodila rybičku a gólovou radost tak mladému hokejistovi nedopřála. Tak či onak, na nájezdy vyhráli fanoušci a A tým tak opět poukázal na svou menší vadu na kráse.

Hráčské, trenérské a fanouškovské ohlasy za utkáním

Daniel Váně alias Dědek, trenér fanouškovského týmu: Tak favorit byl předem jasný, byl to nějaký Bruslařský klub. Ale my jsme udělali výbornou taktiku, se kterou mi trošku pomohli Michal Broš a David Výborný, pětinásobný mistr světa. Dali jsme to nějak do kupy, a jak jste sami viděli, ta druhá půlka první třetiny byla z naší strany trochu slabší, ale to jsme ještě doladili. Místy jsme nastupovali v šesti i v sedmi hráčích, a tím jsme to také vyhráli. Štěstíčku jsme šli trošku naproti. No a jak už jsem řekl… Tak určitě! (smích)

Martin Růžička, tentokrát v roli útočníka, důvěru trenérů rozhodně nezklamal a v zápase nemálo potrápil své kolegy Davida Ritticha i Radana Lence. „Myslím, že jsem od trenérů dostal důvěru a spoustu prostoru,“ usmívá se. Jak sám říká, role útočníka jej bavila, za těch třicet minut prakticky neslezl z ledu. „Je to změna. Já se v zápasech soustředím převážně na chytání puků, ale útočník má v týmu úplně jinou roli a tady jsem prakticky nepřejel naši modrou čáru. Vždycky jsem ale vyčkával a pak jsem to otočil,“ říká dobře naladěný Růžička. V zápase se mu podařilo proměnit i nájezd proti Davidu Rittichovi. „Viděl jsem, že tam má Ríťa místo, tak jsem mu to tam dal. Ne, teď kecám. Střílel jsem na lapačku, ale trochu mi to tam sjelo a šlo to do brány,“ uzavírá pobavený Růžička, který ještě hodnou chvíli po utkání zůstal s fanoušky na ledě a rozdával úsměvy na všechny strany. Rovněž se také fanouškům hojně podepisoval a fotil se s nimi.

K mikrofonu jsme pozvali rovněž Martina Petra, hráče fanouškovského týmu, aby nám i on sdělil své bezprostřední pocity po zápase. „Bylo to dobrý, soupeř byl trochu rychlejší než my, ale ubírali na tempu,“ usmívá se po utkání, které mělo ve všech ohledech parametry spíše tréninkové až rekreační. „Před zápasem jsme trénovali deset minut na ledě a relativně to stačilo,“ říká Martin po otázce na poctivý trénink. Jeho odpověď na pokyny trenérů je však jasná – „Řekli nám, že máme hrát v pěti a když to nepůjde, tak v šesti. A když ani to ne, tak klidně v sedmi. Takže ta taktika nám nakonec vyšla,“ končí rozhovor s úsměvem na tváři.

Klub BK Mladá Boleslav se tak rozloučil s úspěšnou sezonou ve sportovním duchu, děkuje svým fanouškům za podporu a těší se tak na další hokejové zážitky v sezoně příští.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav