BK MLADÁ BOLESLAV

Kdo bude kapitánem? To se nechte překvapit, směje se kouč juniorů Jan Křivohlávek

28. 8. 2015
Autor: Vojtěch Drbohlav
M l. B o l. – Konec přípravného období a začátek sezóny – to je aktuální hokejové období. Jelikož se přechází z jednoho do druhého, bývá v tomto čase zvykem bilancovat. Nedávno jsme se zaměřili na starší dorost, tentokrát jsme zjišťovali, jaká je situace v juniorském týmu, který vede stejně jako loni úspěšná trenérská dvojice Křivohlávek – Žabka, která dovedla v minulé sezóně juniory Bruslařského klubu až do finále, kde však Boleslavští podlehli rivalovi z Chomutova. K mikrofonu jsme si po jednom z přípravných utkání pozvali hlavního trenéra tohoto týmu Jana Křivohlávka, od kterého se například autor rozhovoru snažil zjistit, kdo bude kapitánem juniorky pro nadcházející ročník. Zajímá vás, jak to dopadlo? V tom případě čtěte následující rozhovor!

Pane Křivohlávku, v loňské sezoně jste dovedl juniorský tým až do finále DHL extraligy juniorů, což tady v Mladé Boleslavi ještě nikdy nebylo. Jak jste ale rozhodující porážku ve druhém finálovém zápase vnímal bezprostředně po jeho skončení a jak s odstupem času?

Zklamání po zápase tam určitě bylo, veliké. V této fázi soutěže už chce vyhrát každý a každá prohra taky hodně bolí. Časem jsme to ale nějak vstřebali a smířili se s tím. Na druhou stranu, já osobně zklamání ještě tak trochu cítím, protože tak daleko už se nikdy nemusíme dostat. Někteří z těch hráčů museli už skončit a přesunout se do kategorie mužů, ale přišli noví hráči, přičemž určité jádro hráčů zůstalo. Neřeknu vám teď, že bychom chtěli být zase ve finále, každopádně se budeme snažit hrát co nejlépe a během sezony se pak ukáže, jak daleko jsme schopni dojít.

Bylo po minulé úspěšné sezóně jasné, že v Mladé Boleslavi setrváte a podepíšete novou smlouvu, nebo probíhala nějaká vyjednávání?

Už během play–off jsme se s klubem dohodli na další spolupráci. Nebylo to o žádném vyjednávání. Já jsem tady spokojený a když bylo spokojené i vedení, tak nebylo moc co řešit.

Sezona vám skončila hodně pozdě, jak probíhalo skládání kádru na tu další?

Se skládáním mužstva jsme začali ještě než skončila sezona. Počítali jsme s hráči, kteří hráli předtím ve starším dorostu, také jsme oslovili několik hráčů, ale z nich se podařilo do Mladé Boleslavi dotáhnout asi jen dva nebo tři. Největším přestupem byl brankář Dominik Groh. Věděli jsme, že Honza Růžička odchází, a tak jsme hledali odpovídající náhradu, protože jsme se dostali do situace, kdy jsme neměli gólmana do juniorky. Udělalo se však pro to, abychom získali Dominika, což se nakonec i podařilo a počítáme s ním do sezóny na pozici jedničky.

Dominika Groha jste si vyhlédli vy sami jako trenéři, nebo vám s tím pomáhal třeba i sportovní manažer pan Látal?

Dominika Groha vytipoval náš trenér brankářů Radek Haas. Na jeho doporučení se zúčastnil tréninku áčka, kde měli možnost ho vidět i trenéři Výborný a Jelínek, generální manažer pan Tůma. Poté probíhala další jednání, do kterých se zapojil i pan Látal, jenž dohodl s Pardubicemi brankářův přestup.

Pojďme se ještě vrátit k novým hráčům, kteří přišli ze staršího dorostu. Neměl jste trochu obavy z toho, zda dokáží nahradit odcházející hráče? Přeci jen starší dorost se zachraňoval až v play–out…

Nemůžu říci, že bychom se toho báli. Já jsem tady s těmi hráči před pěti lety začínal, takže je znám poměrně dobře, ale věděli jsme, že s nimi budeme muset pracovat stejně jako loni, když přišli hráči ročníku 1996. Těm to taky nějaký čas trvalo, než si na přechod mezi starším dorostem a juniorkou zvykli, protože přechod mezi těmito kategoriemi není jednoduchý. V minulé sezoně jsme na ně vsadili a myslím, že už nám to začínají pomalu splácet. Po přípravě už to ale nabírá takový ráz, který si představujeme a věříme, že se ti hráči dostanou do takové výkonnosti jako třeba loni Milan Průšek nebo Ondra Žalud. Nechci nikoho vynechat, ale z těch hráčů se během sezóny vypracovali stabilní hráči a ke konci už hráli parádně.

Máte v tuto chvíli jasno o těch dřívějších dorostencích, kteří z nich se usadí v kádru, nebo ještě u některých z nich váháte?

Ano, s těmi hráči počítáme dále, jen jsme bohužel přišli o útočníka Dominika Skořepu, který je po nehodě zraněný, a o kterém na klubovém webu v nejlbližší době vyjde samostatný článek. (v sobotu 29. srpna – pozn. red.)

Jaký máte názor na další změny v organizaci DHL extraligy juniorů, které spočívají v tom, že nebude možné sestoupit a de facto ani postoupit z 1. ligy?

Na srazu extraligových juniorských trenérů nám to bylo prezentováno tak, že si to kluby samy odhlasovaly a dál už se s námi o tom nikdo nebavil. Pro mě a pro Borise Žabku se tím ale vůbec nic nemění. Hráčům jsme řekli, že nás vůbec nezajímá, jestli se sestupuje, nebo ne. Chceme, aby na sobě kluci i nadále maximálně pracovali a snažili se co nejvíce posunout v hokejovém vývoji. Hráči ročníku 1996 se budou po sezóně přesouvat do kategorie mužů a mají rok na to, aby se co nejlépe připravili, jde o jejich budoucí angažmá.

Jak hodnotíte letní přípravu vašich svěřenců?

Loňská příprava byla specifická tím, že se úvodní čtyři kola extraligy hrála už v srpnu. Letos se od toho upustilo, takže jsme absolvovali klasickou přípravu, která je u nás už zaběhnutá. Odehráli jsme deset přípravných zápasů. V některých z nich nám nešlo vyloženě o výsledek, ale spíše o herní výkon, aby hráči splňovali po taktické stránce to, co po nich chceme. V tomto ohledu jsme docela spokojení, protože to má vzestupnou tendenci.

V přípravě jste měli de facto v každém zápase jiného kapitána. Máte už jasno v tom, kdo převezme kapitánské „céčko“ po Davidu Bernadovi pro přístí sezónu?

Ano, máme v tom jasno.

O kterého hráče se tedy jedná?

(úsměv) To se nechte překvapit, v sobotu 5. září se to dozvíte... (Trenér byl nekompromisní a ani přes přemlouvání jméno kapitána neprozradil – pozn. red.)

Děkujeme za rozhovor.