BK MLADÁ BOLESLAV

Jan Růžička: Rozdíl mezi naší a americkou juniorskou soutěží je velký

1. 1. 2016
Autor: Vojtěch Drbohlav
M l. B o l. – Brankář Jan Růžička – jedna z klíčových postav loňského úspěchu juniorského týmu BK Mladá Boleslav. Partě kolem tehdejšího kapitána Davida Bernada a dalších zkušených hráčů se totiž podařilo dosáhnout vysoké mety a zahrát si na domácím ledě ve ŠKOENERGO Aréně finále play off DHL Extraligy juniorů. Mistrovský titul sice získal Chomutov, i tak se ale jednalo o historicky největší úspěch boleslavských juniorů. Po sezóně byl Jan Růžička draftován americkým klubem Des Moines hrající juniorskou soutěž USHL. Osmnáctiletý brankář dlouho neváhal a vydal se sbírat zkušenosti do zámoří. Na Vánoce přiletěl domů do Mladé Boleslavi, a tak mohl vzniknout rozhovor o tom, jaký půlrok Růžička v USA prožil.

Talentovaný brankář, který se už několikrát představil za A tým prvoligové i extraligové Mladé Boleslavi, odcestoval do USA v srpnu 2015. „Jel jsem tam plný očekávání, důležité bylo zvládnout přípravný kemp,“ ohlíží se za svými začátky. Ty ale nebyly – jak už to bývá – jednoduché především z hlediska jazykových znalostí. „Bylo to velice náročné přijet do úplně jiné země. Myslel jsem si, že ze školy budu umět dobře anglicky, později jsem ale zjistil, že neumím skoro vůbec. Postupem času to však bylo lepší a lepší. Řekl bych, že teď už se dokážu dorozumět bez problémů,“ pochvaluje si Růžička.

Hrát nejvyšší juniorskou soutěž v České republice a v USA rozhodně není stejné. Jaké jsou největší rozdíly? „Především v rozměrech kluziště, v Americe je o dost užší než u nás v Evropě. Velký rozdíl je také ve sledovanosti soutěže. U nás chodí na Extraligu juniorů jen rodiče a přítelkyně hráčů, na naše zápasy v USHL ale chodí pokaždé kolem 1 500 diváků, kteří fandí. Větší zájem o juniorský hokej projevují i média, rozdílů je tam tedy opravdu hodně.“

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav