BK MLADÁ BOLESLAV

Další bitva jako řemen je tu! Bruslaři budou bojovat na Hané

30. 1. 2016
Autor: Vojtěch Balon
M l. B o l. - Závěrečná čtvrtina základní části Tipsport extraligy je v plném proudu, právě v těchto dnech a týdnech se rozhoduje o tom, kdo postoupí play-off a kdo bude předčasně vyklízet svá místečka v šatně. Bruslaři mají sezónu nadějně rozjetou na přímý postup do čtvrtfinále, v neděli 31. ledna od 17 hodin je čeká tabulkový soused HC Olomouc.

Sezóna snů? Mora se rovněž drží v šestce

Olomouckým hokejistům kdekdo před sezónou věštil tuhé boje o vyhnutí se baráži, ale opak je pravdou - kohouti se sluní na parádním šestém místě tabulky se čtyřbodovým náskokem na sedmý Chomutov! Mora sice nedává dost gólů, ale moc jich ani neinkasuje - svěřenci Zdeňka Venery se mohou pyšnit druhou nejpevnější defenzívou v celé soutěži za suverénním Libercem.

Boleslav vs Olomouc

Do sestavy Hanáků se navíc v týdnu vrátil jeden z tahounů Olomouce v loňské sezóně Roman Rác, jenž kvůli zánětu srdečního svalu musel vynechat téměř rok. „Velkou oporou pro mě byly přítelkyně a rodina. Celou dobu při mně stály a podporovaly mě, za což jim strašně moc děkuji,“ vyjádřil se Rác v rozhovoru pro hokej.cz.

Moru trápí poměrně rozsáhlá marodka, která se navíc nedávno rozrostla o centra elitní formace Jana Knotka. Vedení klubu na to promptně zareagovalo angažováním další posily, kterou se stal velezkušený slovenský útočník František Skladaný. Bývalý forvard Karlových Varů tak rozšířil už tak širokou slovenskou kolonii v olomoucké kabině, dalšími Slováky v týmu jsou Branislav Konrád, Dávid Buc, Peter Húževka, Tomáš Mikuš a uzdravený Rác.

Boleslavští bodovali ve všech dosavadních vzájemných duelech

K prvnímu měření sil došlo v boleslavské ŠKOENERGO Aréně. Obrovskou zásluhu na bezbrankovém skóre po dvaceti minutách měl skvěle chytající David Rittich, který napravil hned několik nemalých zaváhání svých spoluhráčů. O vedoucí branku dnešního mače se v čase 44:30 postaral Vyrůbalík, Středočechům ale vyšel závěr – vyrovnání zařídil Lukáš Žejdl. Utkání dospělo až do samostatných nájezdů, v nichž se jediným přesným střelcem stal Tomáš Mikúš.

Odveta na olomouckém ledě už byla o poznání jednoznačnější. Kohouti se totiž střelecky probudili až čtvrthodinu před koncem a třemi góly ještě zdramatizovali utkání, na zvrácení pro ně nepříznivého stavu už ale bylo pozdě - Bruslaři si totiž díky Jarůškovi, Hykovi, Pabiškovi a dvougólovému Žejdlovi vytvořili pohodlné pětigólové vedení, které se sice smrsklo na pouhý dvoubrankový rozdíl, trefou do prázdné branky však v závěru zpečetil výhru týmu z města automobilů Richard Jarůšek - 3:6.

Aktivnějším mužstvem ve třetím vzájemném byli domácí, které v páté minutě poslal do vedení Pacovský, obrovský podíl na této brance měl asistující reprezentant Jarůšek. Klíčovou pasáží se nakonec ukázal být začátek prostřední dvacetiminutovky, kdy nejprve náskok Boleslavi zdvojnásobil Tomáš Hyka a zhruba o tři minuty později trestné střílení proměnil jeho jmenovec Klimenta - 3:0.

Sestavy z posledního kola

HC Olomouc: Konrád (nájezdy Vošvrda) – Skrbek, Vyrůbalík, Houdek, Staněk, Jaroměřský, Ondrušek – Buc, Herman, Laš – Eberle, Řípa, Vodný – Skladaný, Húževka, Mikúš – Pekr, Rác, Holec.

BK Mladá Boleslav: Rittich – Stříteský, Voráček, Trončinský, Rýgl, Ovčačík, Kučný – Klepiš, Výborný, Pacovský – Hyka, Musil, Lenc – Bárta, Urban, Klimenta – Jarůšek, Hruška, Kubica.

Statistiky

Zimní stadion Olomouc | 31.1.2016 17:00

HC Olomouc 42. kolo BK Mladá Boleslav
6. místo, 65 bodů umístění
91:93 skóre 117:107
6:0 (Třinec) nejvyšší výhra 5:0 (Pardubice)
0:4 (Vítkovice, Liberec) nejvyšší prohra 0:7 (Třinec)
6 utkání bez vstřeleného gólu 4
4 utkání bez inkasovaných gólů 5
10,12 % využití přesilových her 14,63 %
17 góly v přesilových hrách 30
1 góly v oslabeních 4
Dávid Buc, 21 bodů nejproduktivnější hráč Tomáš Urban, 28 bodů
Marek Laš, 16 branek nejlepší střelec Tomáš Urban, 14 branek
Dávid Buc, Pavel Skrbek, oba 14 asistencí nejlepší nahrávač Marek Trončinský, 18 asistencí
Pavel Skrbek, +16 nejlepší hráč v +/- Tomáš Voráček, +20
Tomáš Mikúš, -14 nejhorší hráč v +/- Martin Látal, -6
Robin Staněk, 56 minut nejtrestanější hráč Jiří Kučný, 56 minut
Jan Jaroměřský, 166 bodů Radegast index Tomáš Voráček, 213 bodů
Branislav Konrád 92,58 %
Tomáš Vošvrda, 90,86 %
úspěšnost brankářů David Rittich 91,87 %
Martin Růžička 91,89 %
Branislav Konrád 1,92
Tomáš Vošvrda 2,46
průměr inkasovaných gólů na zápas David Rittich 2,47
Martin Růžička 2,75