BK MLADÁ BOLESLAV

Kdo s koho? Boleslav míří k předposledním chemikům

18. 2. 2016
Autor: Zdena Bobková
M l. B o l. – Sedmý týden roku 2016 čekají Bruslaře hned tři utkání v řadě – Vary, Litvínov, Vítkovice. Že by se mělo jednat o jednoduchá utkání a snadné bodové zisky, mohou nasvědčovat pouze umístění soupeřů v tabulce. Jenže středeční realita ukázala, že i s posledními celky extraligové tabulky se musí počítat a že v žádném případě nedarují body zadarmo. V pátek 19. února na Bruslaře čeká cesta do Podkrušnohoří, kde sehrají duel s předposledními chemiky. Loňský mistr potřebuje body do dalších bojů, které na něj čekají v play-out. Doposud se vždy dařilo domácímu celku – potvrdí se toto pravidlo i nyní? Zápas 46. kola proti HC Verva Litvínov startuje na ledě Zimního stadionu Ivana Hlinky přesně v 17:30!

Loni mistr, letos pokora a boj o záchranu

Aktuální sezona je pro Vervu v porovnání s tou loňskou, úspěšnou, s opojně sladkou tečkou v podobě vytouženého vítězství, hořká jako pelyněk. Chemici se na začátku sezony ocitli na spodních patrech tabulky, a ne a ne se odlepit. Aktuálně se tak nacházejí na třinácté pozici s 49 body a čtyřbodovou ztrátou na dvanácté Pardubice.

Litvínov měl před reprezentační přestávkou poměrně slušnou formu – vyhrál tři za sebou jdoucí utkání a dokázal si poradit i s týmy jako Hradec Králové, Brno a Plzeň. V každém z těchto utkání navíc inkasoval pouze jednou! To pomohlo celku z podhůří Krušných hor odlepit se z poslední příčky, kde si vyměnil místo s nedalekým sousedem z Karlových Varů.

Zatímco Bruslaři se po reprezentační přestávce představili doma v zápase proti Karlovým Varům, Litvínov ve středu sehrál duel s pražskou Spartou. Ta je v aktuální sezoně ale na svém ledě velmi nekompromisní a Vervě nedala ani jeden důvod k radosti. Chemici z jejich ledu odjížděli s pětigólovou nadílkou. Sparta v každé třetině přidala po dvou brankách, v té závěrečné už si pohodlně svůj náskok pohlídala a přidala i ne příliš lichotivou „pátou“.

Trenéři Radim Rulík a Jiří Šlégr už proti Boleslavi mohou opět v sestavě počítat s kapitánem Michalem Trávníčkem, který se k týmu vrací po vypršení jednozápasové stopky, kterou vyfasoval za vyšší trest ve hře, po bitce s plzeňským Hollwegem. Litvínovskému kapitánovi to sice v této sezoně moc nestřílí a za odehraných 41 zápasů nasbíral 13 bodů (2+11), útočné řady jsou však vyztuženy mazákem Robinem Hanzlem, které je aktuálně třicetibodový (11+19) a neméně zkušeným Viktorem Hüblem s 27 body (16+11).

V brance pak mají chemici Michaela Petráska s průměrem 2,19 inkasovaných gólů za zápas, záda mu kryje Jaroslav Janus s průměrem 2,53. Ten naposledy chytal právě v duelu se Spartou, kdy naskočil do třetí třetiny za nepříznivého stavu 0:4.

Ve vzájemných zápasech platilo vždy pravidlo „domácí výhry“ – potvrdí se to i nyní?

První vzájemný duel a pro oba rovněž první představení před diváky České televize – duel, který byl od počátku až do konce neskutečně vyrovnaný. Litvínov byl vždy o krok vpřed a vedl, ale Bruslaři pokaždé dokázali srovnat krok. O vítězi tak museli rozhodnout až samostatné nájezdy. V nich uspěli domácí chemici – 3:2sn.

Pak se nečekaně hrálo dvakrát na ledě ŠKOENERGO Arény. Bruslaři v den státního svátku 17. listopadu na svého soupeře vlétli a dvěma góly Kubici a Bárty se dostali do trháku. Jejich radost ale vydržela jen několik málo minut. Odpověď ze strany Vervy byla neskutečně rychlá – dvěma slepenými góly se trefil Hübl a Martynek. Hra se poté uklidnila, jenže pouze do druhé třetiny – Jarůšek s Hykou potřebovali necelé dvě minuty na to, aby Petráska vyhnali z branky. Divoký zápas měl nakonec šťastný konec pro mladoboleslavské hokejisty – 5:3.

V prvním zápase roku 2016 pak Vervu udolali Bruslaři. Ve 26. minutě se trefil Hyka a ačkoli se Litvínovští snažili, seč mohli, na výborně chytajícího Růžičku, který zaskočil za zraněného a otřeseného Ritticha, si žádnou střelou nepřišli. Do prázdné klece pak už vítězství Středočechů pečetil Pavel Musil – 2:0.

Kdo ze soupeřů zvítězí tentokrát? Bude to opět domácí tým nebo bude platit ono „třikrát a dost“? Odpověď na tuto otázku budeme společně vědět přibližně kolem páteční osmé hodiny večer.

Sestavy z posledního kola

HC Verva Litvínov:Petrásek (41. Janus) – Kubát, Chaloupka – Pavelka, Pavlík – Frolo, Gula - Gerhát, Hübl, Lukeš – Martynek, Hanzl, Hořava – Duda, K. Reichel, Piroš – Jurčík, Válek, Doležal - Šimeček. Trenéři Rulík a Šlégr.

BK Mladá Boleslav: Rittich – Voráček, Stříteský, Trončinský, Holub, Ovčačík, Rýgl – Jarůšek, Výborný, Pabiška – Látal, Urban, Pacovský – Hyka, Klepiš, Lenc – Bárta, Hruška, Klimenta.

Statistiky

Zimní stadion Ivana Hlinky | 19.2.2016 17:30

HC Verva Litvínov 46. kolo BK Mladá Boleslav
13. místo, 49 bodů umístění 5. místo, 73 bodů
97:119 skóre 128:119
6:1 (Brno) nejvyšší výhra 5:0 (Pardubice)
0:5 (Sparta) nejvyšší prohra 0:7 (Třinec)
7 utkání bez vstřeleného gólu 5
1 utkání bez inkasovaných gólů 5
14,08 % využití přesilových her 15,38 %
30 góly v přesilových hrách 34
1 góly v oslabeních 4
Robin Hanzl, 30 bodů nejproduktivnější hráč Tomáš Urban, 31 bodů
Viktor Hübl, 16 branek nejlepší střelec Tomáš Urban, 15 branek
Robin Hanzl, 19 asistencí nejlepší nahrávač Marek Trončinský
Jakub Klepiš, oba 20 asistencí
Rostislav Martynek, +8 nejlepší hráč v +/- Tomáš Voráček, +22
Tomáš Pavelka, -19 nejhorší hráč v +/- Radim Hruška
Martin Látal, oba -7
Michal Trávníček, 105 minut nejtrestanější hráč Jiří Kučný, 56 minut
Michal Trávníček, 153 bodů Radegast index Tomáš Voráček, 230 bodů
Jaroslav Janus 91,07 %
Michal Petrásek 92,57 %
úspěšnost brankářů David Rittich 91,83 %
Martin Růžička 91,89 %
Jaroslav Janus 2,53
Michal Petrásek 2,19
průměr inkasovaných gólů na zápas David Rittich 2,49
Martin Růžička 2,55