BK MLADÁ BOLESLAV

Play-off je tady! V osmifinále stojí staršímu dorostu v cestě silné Brno

2. 3. 2016
Autor: Vojtěch Drbohlav
M l. B o l. – Nadstavbová skupina A NOEN Extraligy staršího dorostu utekla jako voda a konečně začíná to, na co se všichni její účastníci celou dobu těšili. Je tady osmifinále play–off, v rámci kterého vyrazí boleslavští starší dorostenci už ve čtvrtek ráno na led Komety Brno, rivala, který bude bezpochyby velmi těžkým a kvalitním soupeřem, protože vyhrál extraligovou skupinu Střed. První zápas začíná na ledě DRFG Arény ve čtvrtek 3. března 2016 v 15:00, druhý je naplánován o den později ve 12:30. Doma se pak Bruslaři představí v pondělí od 17:30.

Brno? Možná aspirant na titul!

Boleslavští starší dorostenci za sebou mají nadstavbovou A, ve které dostali příležitost zejména mladí hráči včetně několika mladších dorostenců. V plné sestavě nastoupili Středočeši až uplynulý pátek do zápasu s Chomutovem, který nakonec zdolali 4:3 po prodloužení. Brno je jedním z nejtěžších soupeřů z celé extraligy. Jenže v této fáze soutěže už si soupeře vybírat nelze. Kometa je silná především v útoku – její procentuální využití přesilových her je téměř 22 %, což ji řadí na čtvrté místo v soutěži. Boleslav ale patří naopak k jednomu z nejslušnějších týmů soutěže. Zatím nastřádala 554 trestných minut, což ji řadí na páté místo nejméně trestaných celků. Na pozoru se musí mít Bruslaři především před talentovaným reprezentantem do sedmnácti let Matějem Novákem, který zvládl nasbírat už úctyhodných 61 bodů (30+31), podle informací naší redakce by měla Kometa navíc nastoupit v té nejsilnější možné sestavě. Počítat tedy může i se službami reprezentačního brankáře Lukáše Dostála, kanonýra Martina Nečase a s dalšími oporami, které doteď hrály především za juniorku.

Středočeši se ale mohou také pochlubit kvalitou hráčského kádru. Nejproduktivnější hráč skupiny Střed NOEN Extraligy staršího dorostu Kroni Musliu letos v dorostenecké soutěži nasbíral během pouhých 28 zápasů 43 bodů (21+22). Boleslavští mají v kádru také reprezentanta do osmnácti let obránce Františka Uřidila a další zkušené hráče, kteří během zimy naskočili do zápasů za juniory. V brance se pak Bruslaři mohou spolehnout na kvalitní brankářské duo Krofta–Marek.

Co říkají na soupeře Bruslaři?

Boleslavským byl pro play–off přisouzen jeden z nejtěžších soupeřů, trenéři ale dobře vědí, že teď už si nelze vybírat a je potřeba porážet každého. “Nám už to bylo tak nějak jedno, na koho narazíme, protože připadaly v úvahu samé silné týmy,“ prozradil krátce před startem vyřazovacích bojů hlavní trenér staršího dorostu Jiří Zörkler. Jeho asistent Ladislav Kolner vzápětí dodal: “Já jsem možná trochu doufal v to, že bychom narazili na Slavii, kterou jsme letos pokaždé porazili a bylo znát, že z nás měla respekt. Nakonec ale měla Kometa se Slavií horší vzájemné zápasy, a tak hrajeme s ní. Jak říká kolega: Pokud chceme postoupit, tak musíme v prvním kole porazit kohokoliv.“

“My jsme si samozřejmě sháněli o soupeři nějaké informace, podle kterých víme, že proti nám chce Brno nastoupit v nejsilnější možné sestavě. Náš tým je ale také kompletní, a tak se toho nebojíme,“ hlásí Jiří Zörkler před cestou do druhého největšího města České republiky.

Vzájemné zápasy

Oba soupeři z play–off se potkali v základní části hned čtyřikrát, v základní části ani jednou. Pokaždé vyhrála Kometa, ale většinou to byly třaskavé zápasy plné hokejových momentů jak se patří. Vždyť Kometa byla po celou základní část první v tabulce, zatímco Bruslaři po její většinu okupovali druhou příčku. Ačkoliv výsledky nehovoří pro Mladou Boleslav moc lichotivě (3:2, 4:2, 7:4, 5:3 z pohledu Brna), většina duelů byla vyrovnaná. “Play–off je úplně jiná soutěž, takže jsme na tyto výsledky až tolik nehleděli. Sehráli jsme s Kometou minimálně velice dva dobré zápasy – hned ten první u nás doma a poslední na brněnském ledě. Všechno bude záviset na tom, jaké do toho dají kluci nasazení a jak se budou rvát,“ myslí si Jiří Zörkler, kterého doplňuje opět jeho asistent Ladislav Kolner: “Důležité bude také proměňování šancí, což náš velký problém. Ačkoliv se na to na trénincích hodně zaměřujeme, tak s tím máme od určité doby problémy,“ uzavírají trenéři.

První play–off pro celý tým! Bude Boleslav černým koněm?

Pro boleslavské starší dorostence budou vyřazovací boje něčím novým, co dosud neokusili. Podle brankářů totiž nikdo z týmu ještě play–off nehrál. “Já jsem play off ještě nikdy nehrál, takže to pro mě bude velká novinka. Jsem zvědavý, jak se s tím jako tým popereme, protože ještě nikdo od nás play–off nehrál, pokud nebereme nějakou Krajskou ligu a tak podobně,“ těší se na závěr brankář David Marek, kterého doplňuje jeho parťák Michal Krofta: „Pro všechny je to vlastně poprvé. Nikdo nám asi moc nevěří, především kvůli tomu, že jsme v nadstavbě neodehráli úplně nejlepší zápasy. Já si ale myslím a doufám, že budou kluci hrát třeba podobně jako v Olomouci nebo ve Zlíně, kde se jednalo o parádní zápasy. Věříme, že když budeme hrát jako tým a bojovat, máme šanci udělat pro Boleslav nějaký úspěch.“

Kdo ví? Třeba se to Bruslařům opravdu povede. Spousta juniorů hrála loni také play–off poprvé a nakonec to Boleslavští dotáhli až do finále. Proč by se něco podobného nemohlo podařit i staršímu dorostu?

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav