BK MLADÁ BOLESLAV

Jdeme na to! Startuje čtvrtfinále s Hradcem!

13. 3. 2016
Autor: Zdena Bobková
M l. B o l. – Hokejistům Mladé Boleslavi se podařilo pokořit další milník v klubové historii – letos vůbec poprvé se totiž přímo probojovali mezi nejlepší šestici týmů hokejové extraligy a zajistili si tak přímý postup do čtvrtfinále! V něm se utkají proti východočeskému celku Mountfield HK. První dva zápasy na ledě soupeře v pondělí 14. března a v úterý 15. března ve FORTUNA aréně v Hradci Králové startují v 18:00, o den později se začne vzhledem k přenosu na ČT Sport o čtyřicet minut dříve, tedy v 17:20. Buďte s Bruslaři u toho a povzbuďte je při jejich čtvrtfinálovém zápolení!

V základní části třikrát rozhodovaly samostatné nájezdy

Trenér Výborný v rozhovoru po základní části poznamenal, že ona tolik zmiňovaná „šestka“ pro Bruslaře spíše byla opravdovým bonusem. „Před sezonou jsme si říkali, že by bylo úžasné, kdyby se nám podařilo zopakovat loňské předkolo, takže si myslím, že se dá říct, že jsme se zase o něco posunuli.“ Bruslaři si ale čtvrtfinále pojistili až výhrou nad Třincem 1:0 po samostatných nájezdech v předposledním kole základní části.

Tomáš Hyka po posledním zápase na Spartě přiznal, že Hradec Králové je podle něj hratelný soupeř. „Play-off je úplně jiný hokej než v základní části a my se na ně musíme dobře připravit hlavně takticky. Věřím, že Mountfield určitě potrápíme a snad přes něj přejdeme,“ přeje si útočník Středočechů.

Bruslaři mají s Hradcem po základní části kladnou bilanci – tři výhry, jedna prohra. Jenže hned tři zápasy musela rozhodnout až dovednostní soutěž, samostatné nájezdy. Mladoboleslavští v nich dokázali urvat bonusový bod hned dvakrát, v obou případech na ledě soupeře. Doma v nich jednou podlehli Hradci a jednou bodovali za plný počet – celková bilance tedy činí 8 bodů pro Boleslav ku 4 pro Hradec. Jen tato skutečnost nedává pochyb o tom, jak moc vyrovnaná tato čtvrtfinálová série bude.

Na nájezdy ale pozor! „Od čtvrtfinále se páté až sedmé zápasy budou hrát do rozhodnutí, v nekonečných prodlouženích pěti proti pěti, dokud nepadne branka,“ oznámil změnu v soutěžních pravidlech na tiskové konferenci po základní části hokejové extraligy její ředitel Josef Řezníček.

Hradečtí jsou ve čtvrtfinále potřetí v řadě

Ano, na tento fakt je nutné nezapomínat. Královehradečtí se za dobu svého působení v české nejvyšší hokejové soutěži vždy prali o posty nejvyšší. V sezoně 2013/2014 obsadili po základní části páté místo – ve čtvrtfinále však narazili na houževnatý Zlín a budoucí mistr ligy je vyřadil po šesti zápasech. Sezona 2014/2015 a opět páté místo po základní části. Ve čtvrtfinále narazil Mountfield na loňského semifinalistu – tým HC Sparta Praha. Pražané s jeho vyřazením mnoho práce neměli a série skončila po čtyřech zápasech. Jak to dopadne letos? Mnohé napoví už první dva zápasy na východě Čech.

Mladoboleslavští si čtvrtfinále zahrají prozatím podruhé. Loni se do něj v pozici „ligové štiky“ dostali přes všemi favorizovanou Plzeň, kterou v předkole play-off porazili 3:1 na zápasy. Ve čtvrtfinále však narazili na Oceláře z Třince. Jakkoli se podle výsledků zdálo, že je série vyrovnaná, favorit neměl s extraligovým nováčkem potíže a sérii vyhrál 4:1 na zápasy. Mladoboleslavští v této sérii vyhráli pouze třetí zápas, který se hrál ve ŠKOENERGO Aréně a domácí v něm Slezany přetlačili 5:2, a to především díky skvělé domácí atmosféře! „Hrozně vám to pomůže, zvlášť ve chvílích, kdy už nemůžete, to vám zkrátka dodá takovou tu šťávu,“ přiznal tehdy po vítězném utkání útočník Martin Látal. Bouřlivou atmosféru však můžeme očekávat i ve FORTUNA aréně.

Jaký je tedy povolený doping? Fanoušci!

Hradec Králové bude jedním ze dvou hokejových stadionů, kam se budou v pondělí a úterý upínat zraky hokejových příznivců a zde se bude opatrně rozplétat a odtajňovat vrchol extraligové sezony 2015/2016. Čtvrtfinále Liberce proti Chomutovu a Sparty proti Zlínu totiž startuje až ve středu.

Královehradečtí fanoušci patří dlouhodobě mezi ty nejhlučnější a zároveň velmi nápadité. Do Hradce to ale z Mladé Boleslavi není tak daleko – pouhých 85 kilometrů! FANKLUB Mladé Boleslavi na oba čtvrtfinálové duely vypravuje fanouškovské autobusy – v pondělí vyrážejí hned dva, v úterý je v plánu jeden. Místa v pondělním autobuse se pozvolna plní, ale pořád je ještě šance zajistit si místa. Pokud však nechcete cestovat autobusem, vydejte se na východ Čech i tak, třeba po vlastní ose! Bruslaři vaši podporu potřebují!

Sestavy z posledního kola

Mountfield Hradec Králové: Kacetl – Pláněk, Vydarený, K. Pilař, Plášil, Čáp, Frühauf, Hronek, Dietz – Bednář, Mertl, Dej – Honejsek, Ihnačák, Červený – Köhler, Kukumberg, Šimánek – Bulík, Miškář, Berger.

BK Mladá Boleslav: Rittich – Voráček, Stříteský, Holub, Robar, Rýgl, Ovčačík, Kučný – Pacovský, Urban, Klimenta – Lenc, Musil, Hyka – Pabiška, Bárta, Ďurač – Kubica, Hruška, Pabiška.

Statistiky po základní části

FORTUNA aréna | 14. 3. 2016 v 18:00 a 15. 3. 2016 v 17:20

Mountfield Hradec Králové Čtvrtfinále play-off BK Mladá Boleslav
3. místo, 88 bodů umístění 6. místo, 83 bodů
143:138 skóre 152:141
5:1 (Litvínov 2x, Liberec) nejvyšší výhra 5:0 (Pardubice)
2:6 (Plzeň 2x) nejvyšší prohra 0:7 (Třinec)
2 utkání bez vstřeleného gólu 5
2 utkání bez inkasovaných gólů 6
16,11 % využití přesilových her 15,08 %
34 góly v přesilových hrách 38
7 góly v oslabeních 5
Jaroslav Bednář, 42 bodů nejproduktivnější hráč Tomáš Urban, 33 bodů
Brian Ihnacak
Adam Courchaine, oba 17 branek
nejlepší střelec Tomáš Urban, 17 branek
Jaroslav Bednář, 29 asistencí nejlepší nahrávač Marek Trončinský, 25 asistencí
Rudolf Červený, +13 nejlepší hráč v +/- Tomáš Voráček, +26
Bedřich Köhler, -14 nejhorší hráč v +/- Martin Látal, -7
Karel Pilař, 66 minut nejtrestanější hráč Jiří Kučný, 66 minut
Martin Pláněk, 174 bodů Radegast index Tomáš Voráček, 264 bodů
Ondřej Kacetl 91,57 %
Adam Svoboda 89,43%
úspěšnost brankářů David Rittich 91,75 %
Martin Růžička 91,89 %
Ondřej Kacetl 2,21
Adam Svoboda 2,94
průměr inkasovaných gólů na zápas David Rittich 2,53
Martin Růžička 2,55
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav