BK MLADÁ BOLESLAV

Neúspěch nás mrzí, protože tým měl na víc, říká trenér Jan Křivohlávek

27. 3. 2016
Autor: Vojtěch Drbohlav
M l. B o l. – Přesně před rokem Mladá Boleslav doslova žila juniorským hokejem. Tehdejší úspěšná parta kolem kapitána Davida Bernada, která vstupovala do play-off z nejhorší možné pozice, to totiž dotáhla až do finále DHL Extraligy juniorů. Následující sezóna však svěřencům Jana Křivohlávka a Borise Žabky nevyšla tak skvěle jako ta předchozí. Bruslaři vstupovali do vyřazovacích bojů opět ze špatné pozice (druhé nejhorší), ale tentokrát narazili na velice silný Třinec, který je aktuálně v semifinále, jemuž mužstvo sužované marodkou nedokázalo moc konkurovat. Trenér juniorů Jan Křivohlávek se v rozhovoru ohlíží za uplynulou sezónou a intenzivně se věnuje přípravám na tu další. Do města automobilů přivedl například nové mladé hráče.

Pane trenére, jak se s odstupem času díváte na začátek sezóny, který vám nevyšel?

V přípravě jsme nesehráli špatné zápasy, chtěli jsme na to tedy navázat a rozjet sezónu co možná nejlépe. Začátek jsme ale vůbec nezastihli a neměli jsme žádné body. Důležité bylo, aby se mužstvo psychicky zvedlo. Věděli jsme, že kluci mají na to, aby hráli v klidném středu tabulky. Naštěstí se nám potom podařilo zvednout a výsledky zlepšit.

Špatné výsledky jste zlomili tehdejší vysokou výhrou nad lídrem tabulky Spartou. Potom jste si vytvořili dlouhou sérii výher…

Ano, my jsme se před tím zápasem dali zdravotně dohromady. K tomu nám ještě přijel pomoct Matěj Hes, který hrál tehdy WSM ligu za Ústí nad Labem. V zápase jsme vyhráli 7:1, další jsme odehráli v Liberci, kde jsme dokonce ovládli první dějství poměrem 4:0. Mužstvu se v té době dařilo a z toho právě vyplynula dlouhá dvanáctizápasová šňůra utkání, ve kterých jsme vždy bodovali. Ta nám pomohla i z hlediska tabulkového postavení, od toho se následně odvíjelo i dobré sebevědomí hráčů.

Potom přišlo ale zase špatné období – po Vánocích se vám vůbec nedařilo, v lednu jste vyhráli jen jednou. Kde se taková šňůra proher vzala?

My jsme první novoroční zápas s Litvínovem neodehráli úplně špatně – vedli jsme 3:0, jenže Litvínov se pak do utkání dostal a otočil ho. Následně nám nevyšlo ani další utkání v Chomutově a padla na nás jakási psychická deka. Limitovala nás také další zranění, kvůli kterým se mužstvo nedokázalo sejít kompletní. Trvalo dlouho, než jsme tuto sérii proher dokázali prolomit. Pomohli nám k tomu až zkušení hráči z WSM ligy, jako jsou například Ivan Ďurač, Matěj Hes nebo Lukáš Volf. Tito hráči přinesli do týmu důležitý impuls.

V momentě, kdy už jste se začínali nadechovat k lepším výsledkům, přišla ona „kudla do zad“ v podobě bodových odpočtů. Český svaz ledního hokeje vám tehdy odečetl devět bodů za údajně neoprávněné starty Lukáše Volfa, tyto body vám byly odebrány i přes to, že v transferu tohoto útočníka byly údajně vyřízeny střídavé starty z Benátek nad Jizerou do BK Mladá Boleslav bez rozlišení toho, jestli se jedná o A tým nebo juniorku. Přesto vás však ČSLH tak krutě potrestal. Jak jste to vnímali?

Naším cílem bylo skončit po základní části do osmého místa, abychom začínali play-off doma a měli jsme větší motivaci. Paradoxně ale po měsíci, kdy se nám dařilo, přišla ze svazu tato zpráva. Ať už to bylo oprávněné nebo neoprávněné – svaz je tím nadřazeným orgánem, který o tom rozhoduje a my s tím nemůžeme nic udělat. Nám to rozhodně nepomohlo. Mužstva kolem středu tabulky by pro nás byla mnohem hratelnejší než vstupovat do play-off z patnácté pozice a jít na druhý Třinec.

Kde tedy kromě marodky a psychické deky způsobené bodovými odpočty hledat neúspěch v play-off, které pro vás skončilo po třech zápasech?

Musím uznat, že Třinec má obrovskou sílu. Do série jsme nevkročili v optimální pohodě, čítali jsme spoustu zraněných hráčů. Bohužel se to nesešlo tak jako v předchozí sezóně. I toto mužstvo však mělo sílu a mělo na to, aby prošlo přes první kolo play-off. Bohužel se ale sešly okolnosti v náš neprospěch. Roli samozřejmě hrálo i to, že jsme narazili právě na Třinec, kterému se konkurovalo velice těžce. Je škoda, že jsme sérii nenatáhli alespoň na čtyři zápasy. Před tím posledním byla na týmu znát velká touha, už od rána se na to kluci hodně hecovali a chtěli stůj co stůj vyhrát. Dvě třetiny jsme se v posledním duelu drželi, ale ve třetí jsme doplatili, stejně jako v předchozích zápasech, na velké množství individuálních chyb.

Nyní skončila mládežnická kariéra všem hráčům ročníku narození 1995 a 1996. Pro většinu z nich bude velice těžké postavit se na vlastní nohy a někde se uplatnit. Jak vidíte jejich další šance?

Letos je to specifické tím, že svaz vydal nařízení, podle kterého už nemohou startovat v zápasech ani tři starší hráči na výjimku. Kvůli tomu jich letos v juniorce skončí víc než jindy. Hráči si budou muset hledat místo v 1. nebo i 2. lize. O extralize se ani nebavím, protože ta je hodně specifická a je spíše pro několik vyvolených. My jako trenéři a snad můžu mluvit i za vedení se budeme snažit udělat maximum pro to, abychom hráčům pomohli najít uplatnění a aby se zvedli až na jejich nejvyšší možnou úroveň.

I přes to, že vám sezóna skončila poměrně brzy, trénovali jste až do Velikonoc na ledě. V Mladé Boleslavi se mezitím v březnu docela rychle rozkřiklo, že jste přivedli nějaké nové hráče. Měl jste je už vytipované delší dobu, než jste je oslovil?

Takové věci samozřejmě nejsou zničehonic. Některé hráče sledujete třeba i rok, než se vám s nimi podaří nějakým způsobem domluvit. Dva hráče už jsme sem měli pozvané i na reprezentační pauzu, což nám jejich oddíl dovolil. S některými dalšími jsme byli navíc v kontaktu a směřovali jsme to k tomu, že až nám skončí sezóna, přijedou se sem podívat. Některé hráče jsme si vytipovali a někteří se přihlásili dokonce sami, protože cítili, že by na to mohli mít. Uspořádali jsme tedy u nás na stadionu dvoudenní kemp. Pozvali jsme sem jedenáct hráčů s tím, že jsme pak odehráli dva zápasy v Salzburgu. To byla akce na poslední chvíli. Protože Salzburgským vypadl na poslední chvíli jeden tým, rozhodli se nás oslovit, což jsme velice rádi přijali, protože to byla jedinečná šance, jak vidět hráče v zápasech. Vůbec nešlo o výsledky, ale spíš o to, jak kluci odehrají duely s těžkým soupeřem. Svůj účel to splnilo. Nyní přichází čas na to, abychom dotáhli jednání s hráči, o které máme zájem, do zdárného konce. Důležitá bude i domluva s jejich současnými kluby, aby nám je uvolnily.

V tuto chvíli tedy už máte definitivně po sezóně a brzy se bude rozpouštět led. Už víte, kdy se sejdete na letní přípravu?

Pauza bude trvat zhruba čtyři týdny. Na letní přípravu bychom se chtěli znovu sejít 25. dubna.

Děkujeme za rozhovor.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav