BK MLADÁ BOLESLAV

Nechť boj započne! Bruslaře čeká semifinálová řež s Libercem

30. 3. 2016
Autor: Vojtěch Tůma
M l. B o l. – Po návratu mezi tuzemskou hokejovou smetánku přináší Bruslaři svým fanouškům spoustu sportovní radosti. V loňském ročníku jejich putování skončilo až ve čtvrtfinále, letos svěřenci Františka Výborného a Mariana Jelínka postoupili ještě o úroveň výše, když se po napínavé sérii s Hradcem Králové, která patřila mezi to nejlepší, co dosavadní průběh vyřazovacích bojů nabídl, dostali mezi nejlepší čtyři celky! Jejich soupeřem budou zatím nezastavitelní Bílí Tygři Liberec, držitelé Prezidentského poháru a rekordu v počtu získaných bodů v dvaapadesát kol trvající základní části. Dá se říci, že boleslavští hokejisté už mají splněno, veškerá předsezónní očekávání se jim podařilo překonat, a proti suverénním Tygrům mohou už jen překvapit. Ve čtyřech vzájemných zápasech sudí rozdali 254 trestných minut, kromě parádního hokeje se tedy můžeme těšit na pořádnou bitvu o každý centimetr ledu. Série odstartuje ve městě pod Ještědem, ve čtvrtek 31. dubna je úvodní buly naplánováno na 18:20, den nato se začne o hodinu dříve (v 17:20). Obě utkání se odehrají před zraky kamer České televize, vy ale rozhodně neváhejte a přijeďte Bruslaře podpořit přímo do Home Credit Areny!

Liberec ovládl základní část a přepisoval historické tabulky

Boleslav vs Liberec

V minulých sezonách to od Tygrů žádná hitparáda opravdu nebyla. Před dvěma lety se sice Liberec dokázal probojovat do play-off, cesta vyřazovací fází pro něj ale díky překvapivě hladké prohře 0:3 na zápasy s Vítkovicemi velmi rychle skončila. V minulém ročníku se nadějně vypadající kádr Severočechů zmohl jen na jedenácté místo, které zajišťovalo pouze a jen účast v bojích o udržení. Po letošní krasojízdě ale všechny tyto nezdary budiž zapomenuty. Liberečtí základní částí prolétli v neuvěřitelném tempu a na své konto nastřádali 118 bodů, čímž překonali třináct let starý pardubický rekord, a výrazným písmem se tak zapsali do kronik a análů českého hokeje. O tom, že Bruslaře ve čtvrtek a v pátek nečeká nic snadného, svědčí i forma Severočechů před vlastními fanoušky – v Home Credit Areně prohráli pouze třikrát, plný bodový zisk si odvezla jen Sparta. „Je za námi kus poctivé práce. První dobrý pocit z týmu jsem měl v přípravném období a během Ligy mistrů. Dokázali jsme hrát vyrovnanou partii s velkými evropskými kluby, někdy jsme je dokonce i přehrávali. Tehdy jsem si začal myslet, že by sezona mohla být dobrá,“ zavzpomínal v rozhovoru pro klubový web trenér Filip Pešán. Dají se na této spanilé jízdě vůbec najít nějaká negativa? Osmatřicetiletý lodivod před play-off upozorňoval na zlepšení disciplíny a není se čemu divit, Liberečtí totiž byli nejčastěji vylučovaným celkem základní části, v průměru sbírali téměř sedmnáct trestných minut na utkání. Tygři ale disponují obrovským a zcela oprávněným sebevědomím, což ukázali třeba při přebírání Prezidentského poháru. Tradice a pověry šly stranou, místo tradičního focení s trofejí ji hráči jeden po druhém zdvihli nad hlavu, a svůj jedinečný úspěch tak náležitě oslavili. „Žijeme pro takovéto okamžiky, vyhráli jsme základní část a nevidíme jediný důvod, proč bychom si na něj neměli sáhnout,“ prohlásil obránce Lukáš Derner.

Pokud bychom měli vypíchnout jeden klíčový faktor, který nejvíce vystihuje naprostou dominanci libereckých hokejistů, pak se určitě musíme pozastavit u neuvěřitelné vyrovnanosti prvních tří ofenzivních formací. Všichni jejich příslušníci totiž překonali hranici třiceti kanadských bodů, čímž se nikdo, ani pražská Sparta, mužstvo s nejvyšším počtem nastřílených branek, pyšnit nemohl. Nejproduktivnějším hráčem týmu se nakonec stal kapitán Petr Vampola (14+31), přes čtyřicetibodovou hranici se přehoupl ještě zkušený Slovák Branko Radivojevič (15+26), nejvíce přesných zářezů si připsal dvacetigólový Jakub Valský. To ale zdaleka není všechno. Celek zpod Ještědu se, jako již tradičně, mohl spolehnout na oporu mezi třemi tyčemi - Ján Lašák i ve svých šestatřiceti letech dokazuje, že stále patří mezi ligovou špičku. Nezapomínejme ani na řízného zadáka Jana Výtiska, který s velkým přehledem ovládl soutěž obětavosti zvanou Radegast Index. Fazóna Severočechů neušla ani zraku reprezentačního kouče Vůjtka, národním týmem letos prošla hned pětice Tygrů, ani v jedné ze tří nominací pozvánka neminula nadějného obránce Radima Šimka.

Mezi nejlepší čtyřku Tygři proklouzli bez zaváhání

Postup přes houževnatý Chomutov, který táhl nejproduktivnější muž základní části Roman Červenka, se ale nerodil nikterak snadno. Svěřenci Vladimíra Růžičky ve městě pod Ještědem svému soupeři pořádně zatápěli, doplatili ale na nepříliš zvládnuté třetí třetiny. V úvodním utkání série bylo po čtyřiceti minutách skóre nerozhodné 1:1, Liberečtí rozhodně nepodávali optimální výkon a trápili se i při přesilových hrách, v nichž v základní části excelovali. V závěrečné dvacetiminutovce ale tuhý odpor Pirátů zlomili, přidali tři přesné zásahy, a mohli se tak radovat z úspěšného vstupu do čtvrtfinále. Den nato diváci v Home Credit Areně sledovali další napínavou bitvu, Liberci se nakonec znovu podařilo rozhodnout v druhé polovině střetnutí a dokráčet k vítězství poměrem 4:1. „V úvodním zápase byl z naší strany hokej po první dvě třetiny hodně syrový, bylo znát, že jsme dlouho nehráli, naopak ve třetí třetině už jsme předváděli skvělý hokej. Ten náš hokej. Druhý zápas byl sice z naší strany dobrý, ale i Chomutov hrál výborně. Bylo to neskutečně vyrovnané a rozhodovaly detaily,“ chválil soupeře brankář Lašák.

Na led extraligového nováčka se tak svěřenci Filipa Pešána stěhovali za příznivého stavu 2:0 na zápasy. Klání s pořadovým číslem tři se těm předchozím podobalo nejen v tom, že byl k vidění velice bojovný hokej z obou stran, ale do třetice se o vítězi rozhodlo až v poslední periodě. Chomutov opět vedl, po tvrdém hitu obránce Pereťagina, který byl překvapivě odměněn trestem ve hře, ale Liberečtí v nabídnuté pětiminutové přesilovce dokázali srovnat. Najednou byli Tygři všude o kousíček rychleji, za svou aktivitu byli odměněni ještě dvěma góly, prosadil se Řepík a výhru hostů trefou do odkryté klece pečetil kapitán Vampola. Ve čtvrtém duelu už Liberec dominoval, malou kaňkou na jasném vítězství 7:2 budiž faul Petra Jelínka na Jana Ruttu, díky kterému liberecký útočník po rozhodnutí disciplinární komise přijde o úvodní dvě semifinálová klání.

Vzájemná střetnutí nahrávají do karet Severočechům

Bruslaři v tomto ročníku proti Liberci neodehráli špatné zápasy, sladké odměny v podobě vítězství se ale dočkali pouze jedinkrát a to hned při úvodním vzájemném měření sil. Plný bodový zisk jim zajistil především aktivní vstup do druhé, respektive třetí třetiny. Tygři ovšem svou kůži nechtěli dát lacino a zásluhou Bulíře se jim podařilo opět dostat na dostřel, poslední slovo ale měli domácí, o uklidňující trefu se postaral Dominik Pacovský. První utkání hrané na liberecké půdě bylo na góly výrazně bohatší, především pak prostřední dějství, které nabídlo hned šest branek. Těsně před polovinou zápasu Boleslavští sice chvíli vedli, Liberec ale po krátkém výpadku zařadil na vyšší rychlostní stupeň a nakonec si dokráčel pro vysoké vítězství 6:4.

Třetí vzájemný duel se odehrál krátce po Vánocích, vyprodaná ŠKOENERGO Aréna sledovala atraktivní hokejovou podívanou, jak Boleslavi, tak Tygrům se podařilo využít tři přesilové hry. Parta okolo kapitána Petra Vampoly základní kámen svého úspěchu položila už v první třetině, kterou vyhrála 3:1. Bruslařům nešla upřít snaha, Liberec ale potvrdil neskutečnou fazónu a po zbylý průběh utkání si svůj náskok už pohlídal, a z města automobilů si tak odvezl zasloužené tři body za výhru poměrem 5:3. Od posledního zápasu s jasným vítězem základní části by se svěřenci trenérského dua Výborný – Jelínek mohli odpíchnout, jejich taktika spočívající ve hře na rychlé brejky jim totiž po čtyřiceti minutách vynesla vedení 4:2. Nadějně vypadající výsledek nakonec Středočeši neudrželi, o vítězi muselo rozhodnout až prodloužení, ve kterém Libereckým bonusový bod přisoudil Jakub Valský.

Sestavy z posledního utkání

Bílí Tygři Liberec: Lašák – Šimek, Ševc, Mojžíš, Derner, Vitásek, Výtisk, Plutnar – Bakoš, Vampola, Radivojevič – Řepík, Bulíř, Birner – Valský, Jelínek, Krenželok – Stránský, Lakatoš, Jonák – Ordoš.

BK Mladá Boleslav: Rittich – Stříteský, Voráček, Trončinský, Rýgl, Robar, Kučný, Ovčačík – Klimenta, Klepiš, Lenc – Látal, Urban, Pacovský – Hyka, Musil, Bárta – Jarůšek, Ďurač, Pabiška.

Statistiky v play-off

Home Credit Arena | 31. 3. 2016 v 18:20 a 1. 4. 2016 v 17:20

Bílí Tygři Liberec Semifinále play-off BK Mladá Boleslav
18:5 skóre 20:18
7:2 nejvyšší výhra 4:0
- nejvyšší prohra 2:5
0 utkání bez vstřeleného gólu 0
0 utkání bez inkasovaných gólů 1
20 % využití přesilových her 11,76 %
4 góly v přesilových hrách 4
1 góly v oslabeních 1
Branko Radivojevič, 5 bodů nejproduktivnější hráč Pavel Musil
Dominik Pacovský, oba 6 bodů
Michal Bulíř
Michal Řepík, oba 3 branky
nejlepší střelec Jakub Klepiš
Tomáš Hyka, oba 3 branky
Branko Radivojevič, 4 asistence nejlepší nahrávač Pavel Musil
Dominik Pacovský
Tomáš Urban, všichni 4 asistence
Lukáš Krenželok
Jan Stránský
Branko Radivojevič
Radim Šimek, všichni +4
nejlepší hráč v +/- Ctirad Ovčačík
Tomáš Hyka
Pavel Musil, všichni +3
Jaroslav Vlach, 0 nejhorší hráč v +/- Jan Holub
Marek Trončinský, oba -3
Petr Jelínek, 25 minut nejtrestanější hráč Tomáš Urban, 31 minut
Jan Výtisk, 25 bodů Radegast index Tomáš Voráček, 25 bodů
Ján Lašák 94,79 % úspěšnost brankářů David Rittich 92,14 %
Ján Lašák 1,25 průměr inkasovaných gólů na zápas David Rittich 2,69