BK MLADÁ BOLESLAV

Představujeme nové akvizice Bruslařů: Jakub Orsava a Tomáš Pospíšil

22. 5. 2016
Autor: Zdena Bobková
M l. B o l. – Rozlosování nové extraligové sezóny 2016/2017 už známe, většinu nových posil také. Vedení klubu příchody a odchody pro novou sezónu oznámilo 1. května. Pojďme si teď společně představit dva šumperské rodáky, kteří posílí útočné řady Bruslařů – Jakuba Orsavu a Tomáše Pospíšila. Dosavadní kariéry obou z nich jsou ve své podstatě podobné, ačkoli nátury odlišné. Zatímco jeden platí za kliďase a hokejového slušňáka, ten druhý spíše za pořádného bouřliváka.

Jakub Orsava

Pětadvacetiletý rodák ze Šumperka (27. 2. 1991) své první brusle obul na šumperském ledě, ale většinu své dosavadní kariéry patřil k oporám třineckých Ocelářů. O sobě dal vědět už v mládežnických kategoriích. Ve svých šestnácti letech nastupoval ve starším dorostu a během sezóny 2007/2008 nasbíral 31 kanadských bodů (17+14), během následující sezóny už nastupoval za třineckou juniorku, kde během sezón 2008-2010 nasbíral 56 kanadských bodů (32+24). Už od následujícího ročníku se začínal otrkávat v dospěláckém hokeji, kde naskakoval v dresu prvoligového Šumperku.

Svou první extraligovou zkušenost pak zažil v témže ročníku, kdy jej do svých řad povolali Oceláři, za které odehrál tři utkání. V sezóně 2010/2011 už ale pravidelně nastupoval za tehdy ještě prvoligové Znojmo a také mistrovský Třinec, se kterým v dubnu oslavil zisk titulu. Postupně Jakub Orsava prošel Hradcem Králové i Chomutovem, kterému pomohl v play-off první ligy 2011/2012 k postupu do baráže, ve které Piráti připravili o extraligovou příslušnost právě Mladou Boleslav. Musíme ale podotknout, že na tomto počinu Orsava nemá svůj podíl, jelikož v té době již za Piráty nenastupoval.

Mladoboleslavští fanoušci si možná ještě jeho výkon vybaví ve vzpomínkách na extraligové čtvrtfinále 2014/2015, kdy spolu s třineckou družinou ukončili Bruslařům sezónu v pěti zápasech. Ve finále je pak porazil mistrovský Litvínov.

Své si Orsava odpracoval ale už v mládežnických kategoriích, svůj první světový šampionát s osmnáctkami zažil v roce 2009 a na svém kontě má deset startů v národním dresu za muže.

V uplynulé sezoně Jakub Orsava hostoval od poloviny listopadu v Pardubicích, celkově si v minulém ročníku ve 45 duelech připsal 21 bodů (12+9).

Tomáš Pospíšil

Rovněž rodák z podhůří Jeseníků se narodil 25. 8. 1987 a jeho kariéra rovněž jako u Jakuba Orsavy začínala mezi šumperskými Draky. Ještě v dorosteneckém věku už ale patřil mezi stabilní opory mládežnických reprezentačních výběrů. S dorostem Třince pak na jaře 2002 vybojoval mistrovský titul. Po domácím mistrovství světa hráčů do 18ti let jej v roce 2005 v pátém kole jako 135. v pořadí draftovala Atlanta.

Jeho zámořská kariéra je poměrně pestrá. Atlanta však nebyla Tomášovým prvním působištěm, v té době teprve 18tiletý se ještě v létě se přesunul do kanadské juniorské Ontario Hockey League. V týmu Sarnia Sting strávil dva roky a po další účasti v reprezentačním výběru, tentokrát do dvaceti let, začal bojovat o místo v NHL na farmách Trashers. Ročník 2007/2008 pak strávil především v ECHL v dresu Gwinnett Gladiators. V rámci 62 utkání si připsal 46 kanadských bodů (20+26) a přišla i pozvánka do AHL do týmu Chicago Wolves.

Za Vlky odehrál 11 utkání a připsal si dvě asistence. I další sezónu začal za Vlky z Chicaga, ale tam se mu příliš nedařilo prosadit se, ročník dokončil v jiném týmu AHL – Albany River Rats. Zajímavostí pak může být fakt, že za Gwinnettské gladiátory stihl v téže sezóně nastoupit jen ke dvěma zápasům, ale připsal si hned 3 kanadské body (2+1).

Po čtyřech ročnících v zámoří, kdy se snažil prosadit do NHL, ale přišel návrat do České republiky, konkrétně do Třince, za který už nastupoval v rámci svého debutu mezi tuzemskou elitou. Postupně prošel hned pěti dalšími extraligovými celky – brněnská Kometa, pražská Slavia, liberečtí Tygři, Hradec Králové a coby poslední působiště chomutovští Piráti. V loňské sezóně stihl nastoupit do 42 utkání a připsal si 22 bodů (12+10). Mladá Boleslav tak bude jeho sedmým extraligovým působištěm.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav