BK MLADÁ BOLESLAV

Po tolika letech v Třinci už to chtělo změnu, říká Jakub Orsava

2. 6. 2016
Autor: Vojtěch Drbohlav
Š p i n d l e r ů v  M l ý n – Soustředění v Krkonoších je pro hráče Bruslařského klubu tradičně velice náročné. Své o tom v těchto dnech ví i nová akvizice boleslavské kabiny Jakub Orsava, který si i přes značnou únavu našel během jednoho večera čas na to, aby odpověděl na otázky ohledně svého příchodu do města automobilů, letní přípravy nebo Ligy mistrů. Pro úplnost ještě dodejme, že soustředění ve Špindlerově Mlýně končí Bruslařům už v pátek 3. června 2016.

Jakube, máte za sebou velice dlouhé angažmá v Třinci. Pokud jsem počítal dobře, působil jste tam od roku 2007. Jak se to událo, že jste se po tolika letech rozhodl pro změnu?

Po tolika letech už to chtělo změnu. Navíc v Třinci je velice těžké se prosadit. Věřím, že v tomhle ohledu mi bude víc vyhovovat Mladá Boleslav.

Bylo to těžké rozhodování, nebo jste nad změnou přemýšlel už delší dobu?

Popravdě, těžké to opravdu bylo. V Třinci jsem strávil opravdu hodně let, byl jsem tam skoro jako doma. V závěru letošní sezóny jsem působil v Pardubicích. Poté sice z Třince přišla nabídka, ale rozhodl jsem se právě pro Boleslav, kde budu chtít podat co nejlepší výkony.

Kdy poprvé vás oslovili zástupci Bruslařského klubu?

Bylo to docela rychlé jednání. Nejdřív mi zavolal David Výborný, domluvili jsme si schůzku, kde byl i majitel pan Plachý, a tam jsme se domluvili.

Říkal jste, že to jednání o novém angažmá proběhlo docela rychle, ale hrálo nějakou roli ve vašem rozhodování i to, že v Mladé Boleslavi působí hned několik extřineckých hráčů?

Asi ano. S klukama jsem byl ve spojení. S Markem Trončinským, Lukášem Žejdlem nebo Jakubem Klepišem jsme si docela psali. Celkově znám polovinu až tři čtvrtě týmu. Jsem rád, že nejdu až tak úplně do neznáma.

Jak zatím vnímáte začátek letní přípravy? Je to v něčem zásadně jiné než v Třinci?

To bych ani neřekl. Začátky přípravy jsou vždycky těžké, ať už jste kdekoliv. Tělu trvá než si zase po dovolené zvykne na zátěž. Některé věci jsou někde lehčí, někde zase těžší. To je normální. I když, abych pravdu řekl, například teď ve Špindlu skoro nemůžu chodit. (smích)…Ale to k tomu patří.

Jak vy osobně vnímáte ježdění na kole a běhání do kopce s hůlkami?

Abych řekl pravdu, tak jsem ještě nikdy neabsolvoval letní přípravu na kole, poprvé až tady. Zvykání je ale dost rychlé, protože na soustředění jezdíme na kole v podstatě celý den. Musím říct, že je to pro mě docela záhul. Momentálně před sebou vidím hlavně pátek. (smích)

David Štich prozradil, že na soustředění sdílí pokoj s Lukášem Pabiškou. S kým vy?

Já jsem s Markem Trončinským. Docela si rozumíme a navíc se známe už z našeho působení v Třinci.

V červnu budete chodit trénovat i na led, což je v přípravě Bruslařského klubu novinka, která tu ještě nebyla. Zažil jste to už někdy někde?

Nezažil. Myslím si, že to bude příjemné zpestření oproti běhání, ježdění na kole nebo posilovně.

Mladá Boleslav bude letos působit v Lize mistrů, kterou už znáte z Třince. Jaký na tuto soutěž máte názor?

Pro mě je Liga mistrů lepší než hrát třeba nějaké přípravné zápasy, ve kterých „o nic nejde“ pro tým jako celek. Tato soutěž nám nabídne zajímavou konfrontaci s zahraničními týmy.

Děkujeme za rozhovor.