BK MLADÁ BOLESLAV

Po týdnu zase doma! Bruslaře čeká pražská Slavia

8. 8. 2016
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Ve čtvrtek si Bruslaři připsali první porážku v rámci přípravy na nový ročník Tipsport extraligy, když na ledě úřadujícího mistra z Liberce po velmi vyrovnaném průběhu nakonec padli poměrem 2:4. Před vlastními fanoušky jsou ale mladoboleslavští hokejisté zatím stoprocentní a potvrdit se to budou snažit i v úterý 9. srpna, kdy ve ŠKOENERGO Aréně přivítají prvoligový tým HC Slavia Praha. Sešívaní se loni zvládli probojovat až do baráže, postup do nejvyšší soutěže jim unikl pouze o tři body. V letní pauze doznala družina vedená Milanem Razýmem značeného omlazení kádru, po dvou přátelských se jí po výhrách nad Kobrou Praha a Karlovými Vary daří držet neporazitelnost. Zvládnou Výborného svěřenci tuto sérii narušit? Nechme se překvapit, úvodní vhazování je na programu už v 10:30.

Nejtěžší část sezony zvládla Slavia bez zaváhání, fantasticky ji držel brankář Hylák

Do minulého ročníku WSM Ligy Slavia pochopitelně vstupovala v roli jednoho z nejhlavnějších kandidátů na postup do baráže. V základní části naší druhé nejvyšší hokejové soutěže si Pražané vedli poměrně dobře, častokrát se však nevyhnuli krátkému hernímu a výsledkovému výpadku, který se projevoval několika ztracenými zápasy v řadě. Svěřencům Milana Razýma to ale příliš neuškodilo, čtvrté místo se ziskem čtyřiadevadesáti bodů se dalo považovat za slušné, pochvalu zaslouží především za počínání si na stadionech soupeře, kde sešívaní posbírali téměř polovinu svého celkového bodového zisku.

Ve vyřazovacích bojích se prvním soupeřem celku z hlavního města České republiky stal Prostějov, jedno z největších překvapení dosavadního průběhu sezony. Slavia si však nepřipouštěla žádné zbytečné komplikace, potvrdila roli favorita a moravského oponenta smetla v nejkratší možné době. O kolo dál čekaly výrazně obtížnější České Budějovice, Pražané ale byli neskutečně rozjetí a i v této sérii dokázali zvítězit jasně 4:0, nutno ovšem zmínit, že Jihočechy v tomto období trápila opravdu obrovská marodka. Hlavní postavou sebevědomého slavistického tažení a možná i celého play-off byl zkušený brankář Alexandr Hylák, který si po celou dobu držel průměr jediné inkasované branky na utkání, úspěšnost zákroků vyšponoval až na obdivuhodnou hodnotu 96,86 %!

V baráži to nevyšlo, letos budou sešívaní spoléhat na několik bývalých Bruslařů

V dvanáct kol trvající baráži si Razýmova družina nevedla vůbec špatně. Už od začátku bylo jasné, že Jihlava do bojů o postup, popř. udržení se v extralize, nezasáhne, a rozhodne se tak mezi třemi celky. Sešívaní bojovali statečně, mezi pátým a osmým kolem si ale vybrali jeden slabší moment, když s oběma soupeři z nejvyšší soutěže shodně dvakrát prohráli a vzniklou ztrátu už ve zbývajících mačích nedokázali smazat. „Přestože jsme nepostoupili do extraligy, což je velká škoda, protože jsme měli baráž dobře rozehranou, tak si myslím, že mužstvo bylo úspěšné,“ měl jasno sportovní manažer Luděk Bukač. A vzápětí dodal: „Co se týče nové sezony, tak jsme s trenéry a s vedením za jedno, že mužstvo musíme trochu omladit, zrychlit. Na kádru jsme pracovali a se spoustou vyhlídnutých hráčů jsme se domluvili, aby se k nám připojili v červnu nebo v červenci a jsme přesvědčeni, že mužstvo bude lepší než uplynulou sezonu.“ Zatím se jeho slova potvrzují, v průběhu letní pauzy totiž Pražany opustilo hned několik zkušených hráčů, mezi nimi třeba Pavel Kašpařík, Milan a David Hruškové, maďarský reprezentant János Vas nebo Nathan Robinson.

Po neuvěřitelném počtu osmnácti sezon už sešívaný dres nebude oblékat ani veterán Pavel Kolařík, který však ani ve třiačtyřiceti letech nehodlá pověsit brusle na hřebík a od nové sezony bude působit o ligu níž, kde bude pomáhat pražské Kobře. V nadcházející sezoně budou ve Slavii působit hned čtyři hráči, kteří velkou část své dosavadní kariéry spojili s Bruslařským klubem. Milan Mikulík, dlouholetá útočná opora Středočechů, byla dokonce zvolena kapitánem, k Tomáši Jiránkovi, který v celku z hlavního města České republiky působil už loni, se navíc přidají dvě nové a mladoboleslavskému publiku velmi dobře známé akvizice, jedná se o Marka Loskota s Jiřím Rysem. Útočné řady posílili ještě čtyři hráči, kteří v minulém ročníku působili v Tipsport extralize, z Chomutova přichází Roman Chlouba a Antonín Dušek, z karlovarské Energie pak Jaromír Kverka, v Edenu bude působit i ex-sparťanský Michal Dragoun. Klubové vedení dále přivedlo dva mladé a produktivní zadáky, Jan Pohl v součtu základní části a play-off uplynulé sezony posbíral devětatřicet bodů, nadějný Miha Štebih ze Slovinska pak jen o osm méně.