BK MLADÁ BOLESLAV

Do třetice proti Moravanům, Bruslaři přivítají zlínské PSG!

15. 9. 2016
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Nový ročník naší nejvyšší hokejové soutěže má za sebou tři kola, prozatím jediné dva body mladoboleslavští hokejisté vydolovali v Hradci Králové, následně však doma nestačili na Olomouc, v úterý si odvezli pětibrankový příděl z ledu silné Komety. Hlavní příčinu dosavadních výsledků netřeba dlouho hledat, Bruslaři až příliš času tráví na trestné lavici a jsou zcela bezkonkurenčně nejvylučovanějším celkem Tipsport extraligy. Na špatnou disciplínu Výborného svěřenci doplatili i v Brně, když hned třikrát inkasovali v oslabení. Je jasné, že v nadcházejících zápasech je na tomto problému nutno zapracovat, v pátek 16. září mají Středočeši šanci na zlepšení nálady před vlastními fanoušky, tentokráte bude jejich soupeřem PSG Zlín! Úvodní buly je naplánováno na tradičních 17:30.

Berani sází na osvědčené zbraně, k úspěchu jim mají pomoci i navrátilci

Zlínští už tradičně patří mezi pravidelné účastníky vyřazovacích bojů Tipsport extraligy. V posledních letech je však několikrát potkal velice nevydařený vstup do sezony, loňský ročník tomu nebyl výjimkou. Hokejisté PSG z prvních patnácti zápasů vyhráli jen třikrát, s blížícím se koncem základní části se jim však dařilo výkony i výsledky zlepšit a především stabilizovat. Nakonec ševci skončili na slušném sedmém místě, v předkole si navíc zvedli sebevědomí po velice náročné, ale zdařilé sérii s třineckými Oceláři, které přetlačili až v prodloužení pátého střetnutí. O kolo dál už jejich cesta v play-off ale skončila, nad síly beranů byl pozdější finalista, tedy pražská Sparta. Vzhledem k průběhu ročníku ale mohlo být klubové vedení se čtvrtfinálovou účastí spokojeno, což se potvrdilo i přes léto, kádr Zlína totiž doznal jen několika drobných úprav.

Východomoravský celek nepřišel o žádného ze svých stěžejních hráčů, nového zaměstnavatele si musela hledat útočná dvojice ve složení Martin Cibák a Tomáš Sýkora, Dalibor Řezníček zamířil do Znojma, naopak Patrik Urbanec posílil Vítkovice. Prodloužení smlouvy se naopak dočkali dva klíčoví zadáci, klubové vedení se rozhodlo pro pokračování spolupráce s Oldrichem Kotvanem, který už několikrát nahlédl do slovenského národního týmu, a nestárnoucím Jiřím Marušákem. S Havířovem se podařilo vyjednat prodloužení hostování Roberta Říčky, autora čtyřiadvaceti bodů v loňském ročníku, jenž si herně sedl zejména s Petrem Holíkem. Svou první a zároveň nejzvučnější akvizici oznámili ševci už na konci dubna, po desetileté pauze se zpět do extraligy vrátil Miroslav Blaťák. „Na podmínkách smlouvy jsme se dohodli poměrně rychle, čekali jsme pouze na formální potvrzení. Stává se pro nás jedním z nejdůležitějších článků týmu. Je to velká posila do obranných řad a předpokládáme, že bude jedním z lídrů mužstva na ledě, ale také v kabině,“ prohlásil jednatel zlínského klubu Patrik Kamas.

Dvě nové tváře si berani vyhlédli u již zmíněných znojemských Orlů. Role typického třetího centra byla svěřena Martinu Podešvovi, který bude mít sice na starosti převážně defenzivní úkoly, v loňském play-off EBEL, kde v osmnácti zápasech posbíral solidních dvanáct bodů, ovšem ukázal, že v případě potřeby bude schopen naskočit i ve středu jednoho z dvou elitních útoků. Zadní řady PSG by dále vyztužil Antonín Bořuta, sedmadvacetiletý obránce do svého mateřského klubu zpět přichází po téměř šestileté pauze. Další návrat Zlínští ohlásili na začátku května, Antonín Honejsek po odchodu v roce 2014 prošel finským Espoo, brněnskou Kometou, naposledy působil v Hradci Králové. „Hledali jsme do sestavy na příští sezonu produktivní pravé křídlo, s příchodem Tondy se nám ten záměr povedlo uskutečnit. Dohodli jsme se na jednoleté spolupráci a věříme, že zde naváže na předchozí velice úspěšné působení ve zlínském dresu,“ měl jasno Patrik Kamas.

Na tradici z posledních let Zlínští nenavázali, start do sezony jim zatím vychází

V rámci přípravy svěřenci trenéra Vlacha odehráli devět utkání. Hned dvakrát své síly změřili s bratislavským Slovanem, Olomoucí a Znojmem, na první jmenovaný celek ale ani jednou nestačili, se dvěma zbylými soupeři si dokázali poradit jen jednou. S přelomem srpna a září se beranům podařilo přemoci Zvolen a Havířov, v generálce na nadcházející ročník ale nestačili na Třinec. Na předsezónní tiskové konferenci PSG dlouhou dobu nezazněla žádná velkohubá prohlášení a přehnané cíle. Nejinak tomu bylo i letos, dle slov klubového jednatele Kamase a hlavního kouče Vlacha tým loni našel svého lídra, letos by se chtěl především držet v klidných vodách středu tabulky. To se zatím daří, po třech odehraných kolech je Zlín pátý, na úvod sice přišla porážka se silnou Kometou, chuť si ale žluto-modří spravili proti Litvínovu a naposledy i Vítkovicím, které díky jednadvaceti úspěšným zásahům vynuloval Libor Kašík.

Sestavy z posledního kola

BK Mladá Boleslav: Lukáš (50. Tarkki) – Stříteský, T. Voráček, Trončinský, Štich, Hanzlík, Pastor – Pacovský, Urban, Pospíšil – Orsava, Vampola, Žejdl – Hyka, Musil, Lenc – Látal, Ďurač, Jonák

PSG Zlín: Kašík – Marušák, Kotvan, Bořuta, Blaťák, Matějíček, Žižka – Bukarts, Holík, Říčka – Honejsek, Vlach, Veselý – Okál, Podešva, Kubiš – Šťastný, Chytil, Ondráček

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 16.9.2016 17:30

BK Mladá Boleslav 4. kolo PSG Zlín
11. místo, 2 body umístění 5. místo, 6 bodů
6:11 skóre 11:8
5:4 (Hradec Králové) nejvyšší výhra 6:3 (Litvínov)
1:5 (Brno) nejvyšší prohra 3:5 (Brno)
1 utkání bez vstřeleného gólu 0
0 utkání bez inkasovaných gólů 1
23,08 % využití přesilových her 20 %
3 góly v přesilových hrách 4
0 góly v oslabeních 0
Tomáš Urban, 3 body nejproduktivnější hráč Antonín Honejsek, Petr Holík
Roberts Bukarts, Oldrich Kotvan, všichni 3 body
Tomáš Urban
Petr Vampola, oba 2 branky
nejlepší střelec Antonín Honejsek, Petr Holík
Roberts Bukarts, Roman Vlach, všichni 2 branky
Dominik Pacovský
Matěj Stříteský, oba 2 asistence
nejlepší nahrávač Oldrich Kotvan, Robert Říčka
Martin Matějíček, Pavel Kubiš, všichni 2 asistence
Tomáš Voráček, +3 nejlepší hráč v +/- Jiří Marušák, Tomáš Žižka
Oldrich Kotvan, všichni +3
Marek Trončinský, -4 nejhorší hráč v +/- Antonín Bořuta, -4
Marek Trončinský, 29 minut nejtrestanější hráč Jiří Ondráček, Jiří Marušák
Petr Holík, Oldrich Kotvan, všichni 6 minut
David Štich, 23 bodů Radegast index Jiří Marušák, 25 bodů
Tuomas Tarkki 100 %
Jan Lukáš 86,90 %
úspěšnost brankářů Libor Kašík 91,36 %
Tuomas Tarkki 0
Jan Lukáš 3,86
průměr inkasovaných gólů na zápas Libor Kašík 2,33
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav