BK MLADÁ BOLESLAV

Boleslav i Plzeň se trápí. Kdo z nich ukončí svou mizérii?

27. 12. 2016
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Krize boleslavských hokejistů, zdá se, nebere konců. Na ledě Vítkovic Bruslaři sice vedli zásluhou brzké trefy Radana Lence, Ostravané ale ještě před úvodní sirénou dokázali srovnat, v závěrečné dvacetiminutovce pak úspěšně potrestali hrubé individuální chyby ze strany soupeře, a svěřencům Františka Výborného tak připravili šestou porážku z posledních sedmi utkání, navíc už čtvrtou v řadě. Situace začíná být kritická, celky, které jsou v tabulce postaveny výše, se vzdalují, naopak pronásledovatelé ze spodních pater se stále přibližují. Kupříkladu HC Škoda Plzeň, dvanáctý tým naší nejvyšší hokejové soutěže, na Středočechy ztrácí už jen čtyři body. Ve středu 28. prosince, kdy právě Západočeši zavítají do města automobilů, se tedy bude jednat o mimořádně důležité střetnutí! Začátek je naplánován na tradičních 17:30, tak rozhodně neváhejte a přijďte Bruslaře v těchto nelehkých časech podpořit!

V Plzni sice svítalo na lepší zítřky, trápení Západočechů ale pokračuje

Spolu s Bruslaři byla v loňském ročníku asi největší překvapením, její pouť vyřazovacími boji taktéž skončila až v semifinále, momentálně ale Plzeň musí řešit úplně jiné problémy. Škoda se trápí už od samotného začátku právě probíhající sezony Tipsport extraligy, nelichotivé výsledky v polovině října zlomily vaz trenéru Michalu Strakovi, místo něj se kormidla ujal jeho bratr Martin, který zároveň působí v roli generálního manažera, ku pomoci mu jsou další osobnosti plzeňského hokeje, jmenovitě Tomáš Vlasák s Jiřím Hanzlíkem. V úvodním měsíci pod taktovkou nových koučů to vypadalo, že Západočeši jsou zpět ve formě, sedm vyhraných zápasů mezi patnáctým a jednadvacátým kolem budiž jasným důkazem. Poté se ale vše vrátilo zpět do starých kolejí, z posledních osmi mačů Plzeňští zvítězili jen dvakrát, v obou případech se jednalo o úspěch před domácími fanoušky, na stadionu soupeře parta okolo mladého střelce Kubalíka naposledy vyhrála v polovině listopadu. Sedmatřicet získaných bodů Škodě aktuálně stačí až na dvanáctou příčku, elitní desítka, která zajišťuje alespoň účast v předkole play-off, je jí však vzdálena na pouhopouhé dva body, skládání zbraní je tedy naprosto zbytečnou záležitostí.

Tomáš Hyka
Poprvé po krátké pauze způsobené zdravotními problémy se boleslavskému publiku znovu předvede Tomáš Hyka, nejproduktivnější hráč Bruslařů. Pomůže svému týmu přerušit čtyři zápasy trvající sérii bez výhry?

Po skončení druhé reprezentační pauzy Plzeň odehrála tři duely, ve všech z nich jí soupeřem byly celky z Moravy. Nejprve do západočeské metropole zavítalo Brno, které v posledních týdnech taktéž neprožívá ideální období, především pak, co se utkání na venkovních kluzištích týče. Napínavý a vyrovnaný souboj dospěl až do prodloužení, v němž domácím bonusový bod zajistil Jakub Lev. Dva dny nato Strakova družina cestovala do Zlína, jenž byl posilněn výborně zvládnutým obratem v Mladé Boleslavi, což potvrdil i na ledě, když Plzeň přetlačil poměrem 3:1. Na svatého Štěpána Západočeši přivítali nevyzpytatelnou Olomouc. Teprve potřetí v sezoně je v Home Monitoring Aréně sledovalo více jak pět tisíc příznivců, ti však úplně spokojení být nemohli, jejich oblíbenci vystřelili pouze čtrnáctkrát a Mora si odvezla dva body za vítězství v nájezdech. „Všichni se snažíme dělat maximum, ale bohužel je tam nějaký blok, který nejsme schopni překonat. Nevím, čím to je. Potřebujeme prostě restartovat,“ prohlásil po dalším nezdaru brankář Matěj Machovský.

Vzájemné zápasy zatím lépe zvládají domácí celky

Úvodní duel mezi Boleslaví a Plzní v této sezoně nabídl divákům ve ŠKOENERGO Aréně poměrně atraktivní podívanou. Brankový účet už po šesti minutách otevřel Kanaďan Yellow Horn, jenž po Štichově zaváhání v samostatném úniku překonal Lukáše. Úvodní dvacetiminutovka sice Bruslaře nezastihla v dobrém rozpoložení, po návratu z kabin se ale jejich výkon zlepšil, což vyústilo ve vyrovnání z hole Radana Lence. Vzhledem k vyrovnanému skóre musela rozhodnut až poslední třetina, v níž si domácí zásluhou Vampoly a Hyky vypracovali dvougólový náskok, Kracíkův proměněný nájezd ze samotného závěru už na osudu utkání nic nezměnil. Poslední vzájemný zápas těchto dvou celků se datuje na třináctého listopadu. Příliš hokejové krásy tentokráte k vidění nebylo, oba soupeři si zrovna procházeli nezdařilým obdobím a na jejich herním projevu to bylo znatelné. Rozhodující a zároveň jedinou branku ve čtyřiatřicáté minutě obstaral Lev, Středočeši se na výraznější odpor nezmohli, navíc dohrávali bez obránce Šticha, který byl za svůj nesmyslný zákrok na Ondřeje Kratěnu předčasně poslán pod sprchu.

Sestavy z posledního kola

BK Mladá Boleslav: Lukáš – Kučný, Trončinský, Kurka, Hanzlík (C), Stříteský, Voráček, Štich – Hyka, Musil, Lenc (A) – Orsava, Klepiš, Žejdl – Pospíšil, Jonák, Látal – Flynn, Jiránek

HC Škoda Plzeň: Machovský – Sklenička, Kadlec (A), Moravčík, Čerešňák, Pulpán (A), Frühauf, Slovák – Svoboda, Lev, Kratěna (C) – Kubalík, Stach, Indrák – Vracovský, Koreis, Vondráček – Preisinger, Chalupa

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 28.12.2016 17:30

BK Mladá Boleslav 33. kolo HC Škoda Plzeň
9. místo, 41 bodů umístění 12. místo, 37 bodů
79:98 skóre 75:96
5:1 (Zlín) nejvyšší výhra 5:2 (Olomouc, Liberec)
0:9 (Sparta) nejvyšší prohra 0:5 (Liberec, Sparta)
4 utkání bez vstřeleného gólu 4
0 utkání bez inkasovaných gólů 1
16,67 % využití přesilových her 12,50 %
23 góly v přesilových hrách 16
2 góly v oslabeních 2
Tomáš Hyka, 23 bodů nejproduktivnější hráč Dominik Kubalík, 24 bodů
Radan Lenc, 11 branek nejlepší střelec Dominik Kubalík, 16 branek
Tomáš Hyka, 14 asistencí nejlepší nahrávač Jaroslav Kracík, 15 asistencí
Radan Lenc, +10 nejlepší hráč v +/- Peter Frühauf
Jaroslav Kracík, oba +4
Matěj Stříteský, -11 nejhorší hráč v +/- Tomáš Slovák, -10
David Štich
Marek Trončinský, oba 57 minut
nejtrestanější hráč Tomáš Svoboda, 41 minut
Jan Hanzlík, 124 bodů Radegast index David Sklenička, 109 bodů
Jan Lukáš 91,49 %
Tomáš Halász 85,71 %
úspěšnost brankářů Lukáš Sochůrek 94,83 %
Matěj Machovský 92,16 %
Alexandr Hylák 80,77 %
Jan Lukáš 2,74
Tomáš Halász 4,21
průměr inkasovaných gólů na zápas Lukáš Sochůrek 1,21
Matěj Machovský 2,36
Alexandr Hylák 5,36
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav