BK MLADÁ BOLESLAV

Memoriál ovládl havířovský AZet, Boleslavští byli o fous druzí

30. 12. 2016
Autor: Zdena Bobková
M l. B o l. – Půlkulatý 45. ročník Memoriálu Gustava Lachmana je minulostí. Vítězství v turnaji slaví hokejisté AZ Havířov. Domácí Mladá Boleslav měla turnaj velice dobře rozjetý, po prvním hracím dni jí patřila 2. příčka se 14 body, první byli hráči HC Slovan Ústí nad Labem. Druhý hrací den však přinesl spoustu zvratů a navíc také zápasy play-off, které zamotali pořadím a určili konečného vítěze. V následujícím článku Vám přinášíme report z průběhu celého turnaje.

Letošní ročník s sebou přinesl také lehce pozměněná pravidla oproti předešlým ročníkům. Hrací systém byl 2x20 minut, přičemž každá část se bodovala zvlášť a začínalo se vždy od nuly. Výhra se cenila dvěma body, remíza pak jedním bodem pro každý tým. Dále vždy následovalo prodloužení, které se hrálo pouze se třemi hráči v poli a hrálo se o tzv. „zlatý gól“. Ten tým, který během pěti minut vsítil branku, si připsal další bonusový bod do turnajové tabulky. Pokud žádný z týmů neskóroval, nikdo si body nepřipisoval. Poté vždy následovaly samostatné nájezdy a také tato část hry se bodovala zvlášť, nebo v případě remízy, zůstala bez bodu. Celý turnaj se tak stal mnohem atraktivnějším a tým, který první část utkání prohrál, mohl v tom druhém jen překvapit, případně se předvést při hře tří proti třem, nebo v dovednostní soutěži – samostatných nájezdech.

Účastníci 45. ročníku

BK Mladá Boleslav, HC Dynamo Pardubice, HC Slovan Ústí nad Labem, HC Orli Uničov, AZ Havířov, HC Slovan Bratislava

První hrací den – pondělí 26. prosince 2016

První zápas turnaje paradoxně začali budoucí finalisté, ale nepředbíhejme. Boleslav s Havířovem sehrála vyrovnané utkání a ze zápasu nakonec brala 4 body za vítězství v první části a za rozhodnutí v prodloužení a v nájezdech. Havířov bral „pouhé“ 2 body za výhru ve druhé části. To, že se oba týmy ještě setkají, a ještě dokonce v tak důležitém klání, ale nemohl tušit vůbec nikdo. Druhý zápas – souboj dvou Slovanů – byl už poměrně jednoznačnou záležitostí. Ústecký Slovan v něm získal pět bodů, ten bratislavský bral bod z nájezdů, které dokázal proměnit všechny. Ve třetím duelu se představili hráči Uničova a pardubického Dynama. Uničov na turnaj dorazil pouze s jedním gólmanem a 11 hráči, ale turnaj odehráli bojovně a byli velikým překvapením Memoriálu. Svůj první duel zvládli na výbornou, získali v něm pět bodů, Dynamo ani jeden, a to proto, že v nájezdech nikdo nerozhodl. Po dopoledním představení všech týmů následovala obědová pauza.

Zápas mezi Slovanem Bratislava a domácími Bruslaři byl během čtyřiceti minut jednoznačnou záležitostí domácích, kteří výhrami 3:0 a 5:0 brali čtyři body. Jenže Slovan pak rozhodl v prodloužení a nájezdy skončily nerozhodně 2:2. Podobně jednoznačně skončil také zápas mezi pardubickým Dynamem a ústeckým Slovanem. Východočeši nepřidali jedinou branku, a to ani v základní části a netrefili se ani v prodloužení či v nájezdech. Ústí tak bralo z duelu celkem čtyři body, Pardubice nakonec pouhý bod za bezbrankovou remízu ve druhé dvacetiminutovce. V duelu mezi Havířovem a Uničovem už Slezané ukázali, že se bude jednat o favority tohoto turnaje. První část vyhráli s přehledem, v té druhé dovolili Uničovu vyrovnat, ale brzy si zase své vítězství vzali zpátky. Prodloužení žádný bodový zisk nepřineslo a nájezdy pak ovládli Uničovští, kteří zaznamenali tři přesné trefy, a bylo rozhodnuto.

Duel mezi Ústím a Boleslaví vyzněl lépe pro Slovan. Ten dvěma góly v první části srazil domácí tým a Boleslav jen snížila. Druhá část skončila vyrovnaně 1:1, takže se oba celky podělily o body. O dalším bodu rozhodla Boleslav 25 vteřin po začátku prodloužení, ale Ústí pak ovládlo nájezdy. Slovan Bratislava jen těžko sbíral body a nejinak tomu bylo i v duelu s Pardubicemi. Těžce vydřené body za remízu v první části a bodová odměna za nájezdy znamenala největší bodový zisk slovenského celku. Dynamo si z duelu odneslo dva body za přesvědčivou výhru 4:0 ve druhé části.

Poslední dva večerní duely byly duely mezi budoucími semifinalisty. Ústí se utkalo s Havířovem a nejprve se zdálo, že to budou oni, kdo bude brát body, Ústí vedlo už 2:0, ale Havířov dokázal srovnat a první část tak skončila 2:2. Druhou už ale AZet ovládl a bral oba body, stejně tak i prémiový bod za trefu v prodloužení. Ústí ale nechtělo odejít s prázdnou a urvalo tak alespoň bod na proměněný Vondráčkův nájezd. Boleslav podcenila duel s houževnatým Uničovem a první část prohrála. V dalších minutách už ale nezaváhala a brala nakonec čtyři body za vítězství ve druhé dvacetiminutovce, v prodloužení i v nájezdech.

Shrnutí prvního hracího dne

BK Mladá Boleslav – AZ Havířov: 1:0, 0:2 – 1:0 – 1:0
20. Šindelář (Hradec, Lisler), 43. Steklý, rozh. náj. Šindelář – 27. Svozil (Macko), 40. Csabi (Grygar)
HC Slovan Ústí nad Labem – HC Slovan Bratislava: 2:0, 2:1 – 1:0 – 0:1
5. Cesnohlídek (Stojka), 18. Dobner (Vyhlídal), 25. Vyhlídal (Stojka), 40. Kurty (Dobner), 43. Huja (Vait) – 39. Tokoš (Golais), rozh. náj. Matej Golais
HC Orli Uničov – HC Dynamo Pardubice: 1:0, 2:1 - 1:0 - 0:0
2. Ungr (Senk), 31. Ungr, 39. Gratzer (Kapsia), 42. Hračová (Senk) – 23. Hiemer
HC Slovan Bratislava – BK Mladá Boleslav: 0:3, 0:5 - 1:0 - 0:0
44. Žac – 6. Sporysch (Hradec), 16. Vítek (Řípa), 19. Vítek (Vejražka), 25. Vejražka (Vlasák), 27. Steklý (Král), 34. Sporysch (Hradec), 37. Král (Kriško), 38. Hradec (Hlinský)
HC Dynamo Pardubice – HC Slovan Ústí nad Labem: 0:2, 0:0 - 0:0 - 0:1
6. Huja (Vait), 15. Huja (Polák), rozh. náj. Cesnohlídek
AZ Havířov – HC Orli Uničov: 2:0, 2:1 - 0:0 - 0:1
4. Csabi, 20. V., 28. Kubečka (Svozil), 32. Csabi – 32. Ungr (Fibigr), rozh. náj. Kamil Drábek
BK Mladá Boleslav – HC Slovan Ústí nad Labem: 1:2, 1:1 - 1:0, 1:2
12. Sporysch (Steklý), 24. Vítek, 41. Steklý (Vlasák) – 2. Vondráček (Angr, Cesnohlídek), 8. Kincl (Huja), 23. Huja (Kincl), rozh. náj. Vait
HC Slovan Bratislava – HC Dynamo Pardubice: 1:1, 0:4 - 0:0 - 1:0
20. Žurek (Tokoš), rozh. náj. Tobias Tokoš – 8. Kučera (Hemský), 22. Netolický, 27. Klátil (Pecina), 37. Ružička (Hiemer, Novák), 40. Hiemer (Novák, Ružička)
HC Slovan Ústí nad Labem – AZ Havířov: 2:2, 0:2 - 0:1 - 1:0
1. Filip (Kincl, Vait), 6. Kurty (Dobner), rozh. náj. Vondráček – 9. Svozil, 11. Csabi, 29. Belan, 34. Kotala (Csabi), 45. Belan (Csabi)
BK Mladá Boleslav – HC Orli Uničov: 1:3, 4:0 - 1:0 - 1:0
10. Steklý, 23. Kopsa (Král), 25. Král (Kredba), 36. Šlégl (Král), 36. Kriško (Hradec), 41. Steklý (Hradec), rozh. náj. Jan Kriško – 4. Nazad (Gatzer), 18. Šenk (Hračová), 20. Ungr (Fibigr)

Druhý hrací den – úterý 27. prosince 2016

Na druhý den se začínalo hrát už v 7:45. Ústecký Slovan dokázal skórovat už v 5. minutě utkání a vyhrál první část. ta druhá už ale patřila Uničovu, který sázel jednu branku a vedl už 4:0. Otřesený Slovan se ale vzmohl k obratu a dvěma slepenými góly se přiblížil téměř na dostřel, vyrovnat už ale nedokázal. Po bodu pak bral každý ze soupeřů, Ústí bod za prodloužení a Uničov za vítězství v nájezdech. Zápas mezi Havířovem a Bratislavou měl jednoznačný průběh. Slovan vsítil jediný gól, což na našlápnutý Havířov skutečně nestačilo. Plnou nálož šesti bodů tak bral právě AZet.

Výsledky Bruslařů byly občas jako na houpačce, to samé proti nevýrazně hrajícím Pardubicím. Dva body si Boleslav vyhrála až obratem v první části, ale tu druhou zase opanovalo Dynamo, které se navíc prosadilo i v prodloužení a bralo prémiový bod.

Ještě před vyřazovací částí se odehrály dva duely. Uničov získal z duelu s Bratislavou čtyři body, ačkoli bylo celé utkání neskutečně vyrovnané, celkově v něm padly jen dvě branky (když v potaz nepočítáme nájezdy). To zápas mezi Pardubicemi a Havířovem měl jasného favorita a Dynamo s AZetem dokázalo držet krok jen první část, která také skončila remízou. Další části ovládl Havířov a o bodovém rozdělení tak bylo jasné.

Tabulka po základní hrací části
1.AZ Havířov, 21 bodů
2.HC Slovan Ústí nad Labem, 18 bodů
3.BK Mladá Boleslav, 16 bodů
4.HC Orli Uničov, 15 bodů
5.HC Dynamo Pardubice, 8 bodů
6.HC Slovan Bratislava, 6 bodů

Vyřazovací boje

Semifinálový souboj mezi ústeckým Slovanem a Mladou Boleslaví měl parametry malého finále. Vysoké tempo na malé hale přidávalo duelu patřičnou atraktivitu a bylo nač se dívat. Oba týmy se vyhecovaly k neskutečným výkonům. Ústí v duelu vedlo po gólu Jana Česnohlídka, ale Vojtěch Steklý za tři minuty vyrovnal a malá hala propukla v jásot. Jenže Slovan stihl ještě do konce první dvacetiminutovky skórovat. Jenže domácí tým předvedl fantastický obrat ve druhé polovině. Třemi přesnými trefami zaskočil do té doby mírně aktivnějšího soka a malá hala propukla v bujaré oslavy postupu do finále turnaje.

Druhý semifinálový duel mezi Havířovem a Uničovem měl sice jasného favorita, ale Orli se v něm neztratili a svého soka pořádně trápili. Havířov sice vedl po prvních dvaceti minutách 2:0, ale Uničov ještě v závěru stihl snížit. Obrat však nedokonal, a tak se druhým finalistou stal favorizovaný Havířov. Zápas mezi Pardubicemi a Bratislavou měl určit týmy na pátém a šestém místě. Slovan tento duel prohrál, a tak se konečné pořadí týmů na konci tabulku oproti umístění po základní části turnaje nijak neměnilo.

Jak bylo Ústí favorizované v průběhu turnaje, tak zápas o bronz se Severočechům vůbec nevyvedl. S Uničovem prohrávali na konci 33. minuty už 0:3 a zdálo se, že Uničov už utkání dovede do vítězného konce celkem bez problémů, jenže po trefách Vyhlídala a Kurtyho z 35. minuty se ještě museli Uničovští strachovat o výsledek. Ústí však žádné další branky nepřidalo a o držitelích bronzových medailí tak bylo rozhodnuto.

Finále se neslo v duchu bouřlivé atmosféry a hrálo se na velké hale mladoboleslavské ŠKOENERGO Arény. A bylo to finále jak má být – spousta šancí na obou stranách, spousta emocí, soubojů o kotouč a neskutečně vyrovnaný průběh utkání. Havířov od 24. minuty vedl, ale nedokázal vsítit další gól, ten naopak dokázali vstřelit domácí borci, konkrétně se to povedlo Hradcovi po nahrávce Šindeláře. Jelikož po 40ti minutách bylo skóre nerozhodné 1:1, následovalo desetiminutové prodloužení s náhlou smrtí. Ta však přišla za pouhých 13 vteřin, kdy se Adam Csabi chopil kotouče a prostřelil brankáře Forsta. Střídačka Havířova propukla v jásot a hráči naskákali na led a postupně odhazovaly výstroj, takže to na ledě vypadlo jako takové malé Nagano.

Následovalo vyhlášení výsledků turnaje a předávání medailí, trofejí a také ocenění pro nejlepší hráče turnaje a All-star tým. Vyhlášení se tradičně zúčastnili také hráči boleslavského A-týmu, tentokrát ceny pro vítěze předali Tomáš Hyka a Radan Lenc. Následovalo také hromadné fotografování a jásot vítězného týmu, který i do velké dálky pojede určitě plný optimismu. Pro domácí hráče měl turnaj sice hořkou tečku na závěr, ale jinak předvedli Mladoboleslavští spolehlivé a bojovné výkony a druhá příčka na turnaji je tak určitě bude v budoucnu velice těšit.

Shrnutí druhého hracího dne

HC Orli Uničov – HC Slovan Ústí nad Labem: 0:1, 4:2 - 0:1 - 1:0
22. Unzeitig (Ungr), 29. Fibigr, 32. Šenk (Ungr), 35. Drábek, rozh. náj. Fibigr – 5. Filip (Polák), 36. Kurty (Dobner), 36. Vondráček (Česnohlídek), 44. Angr (Dobner)
AZ Havířov – HC Slovan Bratislava: 1:0, 4:1, 1:0, 1:0
8. Csabi (Kotala), 22. Csabi (Hansel), 22. Belan (Toma), 24. Kubíček (Belan), 29. Kotala (Hansel), 43. Macko, rozh. náj. Csabi – 33. Oravec (Žurek)
HC Dynamo Pardubice - BK Mladá Boleslav: 1:2, 4:2 - 1:0 - 0:0
9. Hiemer (Ružička), 24. Dostál (Hiemer), 26. Hiemer, 35. Hiemer (Netolický), 37. Novák, 41. Ružička – 17. Šindelář, 19. Vítek, 34. Hradec, 40. Steklý
HC Orli Uničov – HC Slovan Bratislava: 0:0, 1:0 - 0:1 - 1:0
28. Polýnek (Ungr), rozh. náj. Unzeitig – 43. Královič
HC Dynamo Pardubice – AZ Havířov: 1:1, 0:2 – 0:1 – 0:1
8. Hiemer (Ružička) – 10. Kotala, 24. Toma, 40. Belan (Csabi), 42. Csabi, rozh. náj. Jurček

Semifinále:
HC Slovan Ústí nad Labem – BK Mladá Boleslav: 2:4 (2:1, 0:3)
8. Česnohlídek, 18. Kurty (Bebelák) – 11. Steklý (Král), 28. Vítek (Král), 28. Steklý (Kredba), 31. Sporysch
AZ Havířov – HC Orli Uničov: 2:1 (2:0, 0:1)
1.Macko (Svozil), 8. Hanzal (Kotala) – 33. Šenk

Zápas o 5. a 6. místo:
HC Dynamo Pardubice – HC Slovan Bratislava: 4:2 (2:1, 2:1)
14. Netolický (Klátil), 20. Klátil (Pecina), 29. Hiemer, 40. Hiemer (Růžička) – 9. Jurčo, 32. Zurek (Golais)

Zápas o 3. místo:
HC Slovan Ústí nad Labem – HC Orli Uničov: 2:3 (0:1, 2:2)
35. Vyhlídal (Huja), 35. Kurty (Polák) – 6. Kapsia, 26. Fibigr (Šenk), 33. Gatzer (Drábek)

Finále:
AZ Havířov – BK Mladá Boleslav: 2:1pp (0:0, 1:1 - 1:0)
24. Csabi (Kotala), 41. Csabi – 33. Hradec (Šindelář)

Konečné pořadí týmů na turnaji

1.AZ Havířov
2.BK Mladá Boleslav
3.HC Orli Uničov
4.HC Slovan Ústí nad Labem
5.HC Dynamo Pardubice
6.HC Slovan Bratislava