BK MLADÁ BOLESLAV

Utkání s nábojem play-off: Bruslaři míří do Plzně

14. 2. 2017
Autor: Vojtěch Tůma
M l. B o l. – Poslední reprezentační pauza, během jejíhož průběhu mohli být boleslavští fanoušci pyšní na počínání Radana Lence, jenž na Švédských hokejových hrách zaznamenal svou premiérovou branku v národním výběru, je za námi. To znamená jediné, o slovo se znovu hlásí Tipsport extraliga, před začátkem vyřazovacích bojů zbývá odehrát už jen sedm kol. Ve městě automobilů se rozhodně nudit nebudeme, Bruslaři se totiž nachází v nejvyrovnanější části tabulky, která slibuje tuhý a nervy drásající boj až do samého konce. Vše nasvědčuje tomu, že o dvě poslední místenky do play-off se budou rvát čtyři celky. Kromě Středočechů se jedná ještě o Olomouc, Zlín a tým HC Škoda Plzeň. Právě na led indiánů svěřenci Františka Výborného ve středu 15. února zajíždí, tak se nechme překvapit, zda se jim partu okolo Dominika Kubalíka, suverénně nejlepšího střelce naší nejvyšší soutěže, podaří přemoci. Úvodní buly je naplánováno na 17:30.

Vstříc vyřazovacím bojům Škodu táhne především Dominik Kubalík

Mizerný vstup do sezony, kdy Plzeň ze čtrnácti zápasů vyhrála jen tři, je zapomenut. Poté, co Michala Straku u kormidla nahradil jeho bratr Martin společně s Tomášem Vlasákem a Jiřím Hanzlíkem, se začalo blýskat na lepší zítřky a myšlenky na účast v play-off přeci jen začaly nabývat reálnějších obrysů. I tak se ale Škoda stále potýká s poměrně značnou nevyrovnaností výkonů. Kupříkladu z prvních sedmi zápasů v prosinci loňského roku Západočeši zvládli jen dva, přechod do měsíce ledna je však zastihl v parádní formě, pět výher za sebou budiž jasným důkazem. Mezi devětatřicátým a jednačtyřicátým kolem Plzeňští na výhru opět nedosáhli, na jejich obranu ale nutno poznamenat, že v tomto období se postupně postavili Spartě, Liberci a Třinci, tedy třem nejlepším týmům Tipsport extraligy. Přelom ledna a února zase partě okolo velezkušeného zadáka Kadlece vyšel parádně. Tři duely trvající šňůru bez porážky západočeský celek zakončil před vlastními fanoušky, když si v souboji dvou soupeřů bojujících o elitní desítku doslova smlsl na Zlínu, který z Home Monitoring Arény odjížděl s výpraskem 1:7.

Poslední klání před reprezentační přestávkou však Plzni nevyšlo podle představ, nad její síly byla houževnatá Olomouc, která i díky trefě novice Sundhera vyhrála poměrem 3:1. Na Švédských hokejových hrách neměla Škoda své zastoupení. Původně tomu ale tak být nemělo, v prvotní nominaci Josefa Jandače, lodivoda národního týmu, totiž figuroval Dominik Kubalík. A nelze se tomu divit, tento jednadvacetiletý útočník totiž navazuje na famózní výkony, které podával především v základní části loňského ročníku. Momentálně se drží na druhém místě celkového bodování, mezi střelci pak se sedmadvaceti přesnými zásahy nemá konkurenci. Nakonec se ale talentovaný kanonýr pro nemoc omluvil, jeho msto zaujal zkušenostmi ostřílený Michal Vondrka z Chomutova. Ale zpět k indiánům. Těm v tabulce momentálně patří devátá příčka, na níž se zezadu dotírají hned tři celky. Bruslaři na Západočechy ztrácí jen jeden bod, Zlín body dva a Olomouc čtyři, ale na rozdíl od svých konkurentů má ještě jeden zápas k dobru. Sečteno a podtrženo, situace okolo desátého místa je a jistě ještě bude velice napínavá. Jak to celé dopadne? Středeční utkání by mohlo napovědět.

Vzájemné zápasy zatím 2:1 ve prospěch Plzně. Srovnají Bruslaři skóre?

První vzájemné utkání mezi těmito dvěma soupeři nabídlo vyrovnanou a také poměrně atraktivní podívanou. Do vedení se v šesté minutě dostala Plzeň, Štichovo zaváhání v následném samostatném úniku potrestal kanadský útočník Yellow Horn. Bruslařům se podařilo srovnat v úvodu druhé periody, když se trefil Lenc, na počátku té třetí stav na jejich stranu překlopil Vampola. Zásluhou Tomáše Hyky Boleslav svému soupeři odskočila na rozdíl dvou gólů, v závěru proměněný samostatný nájezd v podání Kracíka tak představoval už jen kosmetickou úpravu na vítězství domácích. Odveta hraná na západě Čech se změnila v úmornou bitvu, fanoušci ofenzivního hokeje příliš důvodů k radosti neměli. O jedinou trefu se postaral Jakub Lev, svěřenci Františka Výborného navíc dohrávali bez vyloučeného Šticha, který velmi tvrdým způsobem atakoval Kratěnu. Úvod prozatím posledního střetnutí v lepším rozpoložení zastihl Škodu, paradoxně to však byli Středočeši, kdo po zaznění první sirény vedl. V prostředním dějství se ale hra celku z města automobilů naprosto sesypala, Plzeňští dominovali a v této části utkání se dostali do vedení 3:1. Krátce po návratu z kabin se navíc prosadil Kratěna, Bruslaři už se zmohli pouze na snížení z hole Jakuba Klepiše.

Sestavy z posledního kola

HC Škoda Plzeň: Machovský – Pulpán (A), Čerešňák, Sklenička, Kadlec (A), Moravčík, Frühauf, Němeček – Kubalík, Kracík, Kratěna (C) – Lev, Stach, Indrák – Svoboda, Preisinger, Procházka – Kodýtek, Koreis, Hrnka

BK Mladá Boleslav: Maxwell – Štich, Stříteský, Hanzlík (C), Kurka, Holub, Hrdinka, Voráček, Bernad – Lenc (A), Musil, Hyka – Látal, Pacovský, Urban – Pospíšil, Žejdl, Orsava – Musliu, Vampola (A), Jonák

Statistiky

Home Monitoring Aréna | 15.2.2017 17:30

HC Škoda Plzeň 46. kolo BK Mladá Boleslav
9. místo, 62 bodů umístění 10. místo, 61 bodů
113:120 skóre 114:132
7:1 (Zlín) nejvyšší výhra 5:1 (Zlín, Pardubice)
0:5 (Liberec, Sparta) nejvyšší prohra 0:9 (Sparta)
4 utkání bez vstřeleného gólu 5
2 utkání bez inkasovaných gólů 3
17,37 % využití přesilových her 16,15 %
29 góly v přesilových hrách 31
4 góly v oslabeních 2
Dominik Kubalík, 42 bodů nejproduktivnější hráč Tomáš Hyka, 33 bodů
Dominik Kubalík, 27 branek nejlepší střelec Tomáš Hyka
Radan Lenc, oba 14 branek
Jaroslav Kracík, 18 asistencí nejlepší nahrávač Tomáš Hyka, 19 asistencí
Petr Kadlec
Jaroslav Kracík, oba +8
nejlepší hráč v +/- Radan Lenc, +11
Tomáš Slovák, Tomáš Hrnka
Tomáš Vondráček, všichni -10
nejhorší hráč v +/- Jakub Klepiš, -11
Jakub Lev, 50 minut nejtrestanější hráč David Štich, 100 minut
David Sklenička, 139 bodů Radegast index Jan Hanzlík,150 bodů
Lukáš Sochůrek 94,83 %
Matěj Machovský 92,69 %
Alexandr Hylák 80,77 %
úspěšnost brankářů Brandon Maxwell 92,54 %
Jan Lukáš 91,34 %
Tomáš Halász 85,71 %
Lukáš Sochůrek 1,21
Matěj Machovský 2,21
Alexandr Hylák 5,36
průměr inkasovaných gólů na zápas Brandon Maxwell 2,45
Jan Lukáš 2,80
Tomáš Halász 4,21
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav