BK MLADÁ BOLESLAV

Play-off staršího dorostu začíná, Bruslařům stojí v cestě Kometa Brno

23. 2. 2017
Autor: Vojtěch Drbohlav
M l. B o l. – Rok se s rokem sešel a boleslavské starší dorostence čeká opět účast v osmifinále play-off. Letos sice Bruslaři postoupili až z nižší skupiny B z předposledního místa, i tak se ale postaví stejnému protivníkovi jako v předchozí sezóně – Kometě Brno. I tentokrát je jasné, že půjde o souboj mezi „Davidem a Goliášem“ a že je jednoznačným favoritem této série brněnský celek. Ti, kteří však loňské play-off sledovali, dobře vědí, že Mladá Boleslav byla jediný tým, který dokázal Kometě, nyní úřadujícímu mistrovi, pořádně zatopit a dokonce byli Bruslaři jediný celek, který Brňany porazil. Osmifinálová série hraná na tři vítězné duely startuje tento pátek ve 13:00 zápasem v brněnské DRFG Aréně a pokračuje sobotním duelem od 16:30 na stejném místě. Třetí utkání se bude hrát v úterý 28. února v mladoboleslavské ŠKOENERGO Aréně od 12:45, případné čtvrté na stejném místě o den později v 17:00. Přijďte Bruslaře podpořit v cestě za úspěchem, vstupné se samozřejmě neplatí.

Dokráčejí i letos starší dorostenci Brna až pro titul mistra?

Úřadující mistr sice v této sezóně nebyl až tak suverénní jako v té předchozí, i tak ale patří například společně s Pardubicemi k hlavním favoritům na vítězství v soutěži. Brňané jsou třetím nejčastěji střílejícím mužstvem v extralize – průměrně za zápas vyprodukují 37,48 střely. Jihomoravané mají i slušné přesilovky. Jejich využití je 19,21 %. Nejproduktivnějším útočníkem Komety byl v nadstavbové skupině A Jan Süss (13+8), který byl také jednou ze stěžejních postav loňského osmifinále. Brněnští dávají prostor hned dvěma brankářům – Martinu Šindelkovi a Martinu Holíkovi. Ústřední postava Komety v loňském play-off Lukáš Dostál v této sezoně působí jen v juniorce. Otázkou samozřejmě zůstává, které hráče si Brňané stáhnou do staršího dorostu například z juniorky či prvoligové Třebíče.

Potrápí opory Bruslařů Kometu i tentokrát?

Boleslavští starší dorostenci mají v kádru produktivního Oscara Flynna, který představuje postrach pro většinu extraligových brankářů. Klíčový může být v play-off také výkon nejlepšího nahrávače soutěže a nejproduktivnějšího hráče týmu v nadstavbě Lukáše Kučery. Mezi nejlepší obránce z hlediska statistiky +/- pak patří Martin Nepokoj, Jan Červenka, Jiří Beneš či Matouš Horský (měl by za starší dorost nastoupit). Brankářskou jedničkou a zároveň oporou je Radek Haas (v nadstavbě měl úspěšnost 91,78 %).

Tentokrát už chceme přes Kometu postoupit, zní z kabiny staršího dorostu

Po sobotním vítězném utkání se Vsetínem nebylo v kabině Bruslařů zrovna moc veselo, ačkoliv Středočeši vyhráli. Hráči ani trenéři v tu chvíli spíše usilovně zjišťovali, s kým se vlastně utkají ve vyřazovacích bojích. Při zjištění, že to bude Kometa Brno, nebyl ale trenér Jiří Zörkler překvapený. Zkušený kouč pravděpodobně, asi jako loni, počítal se všemi možnými variantami. „My jsme neměli čas řešit to, jakého soupeře dostaneme, protože jsme měli do poslední chvíle starosti s postupem. Podle mě je jasné, s jakým týmem z čela tabulky budeme hrát. Na soupeře jsme se samozřejmě podívali, abychom věděli, co nás čeká.“

I bez ohledu na to, jak případné play-off dopadne, mohou být však i tentokrát Bruslaři s průběhem sezóny spokojení. Už druhý rok po sobě si totiž zahrají ve vyřazovacích bojích a zdá se, že doby, kdy Mladá Boleslav pravidelně bojovala o extraligovou záchranu, jsou již minulostí. „Jsme strašně rádi, že druhou sezónu po sobě hrajeme play-off. Musím ale říct, že po povedeném začátku jsme se asi trochu namlsali. Čekali jsme od zbytku základní části víc, svým způsobem jsme pošilhávali po horní nadstavbové skupině A. Tam jsme se ale nedostali a potom jsme nevyhrávali moc lehce ve skupině B a někdy jsme i dost prohrávali. Proto jsme měli až do poslední chvíle starosti s tím, jestli vůbec postoupíme,“ hodnotil cestu svého týmu do play-off hlavní trenér Jiří Zörkler.

Hráči se na play-off těší. Loni zažili parádní sérii s Kometou Brno a věří, že ji zopakují. Jen by si samozřejmě přáli, aby tentokrát dopadla lépe v jejich prospěch. „Na své druhé play-off se moc těším. Minulou sezónu to pro mě byla obrovská zkušenost. To, že opět hrajeme s Brnem, pro nás znamená obrovskou motivaci je vyřadit,“ těší se kapitán týmu Zdeněk Křížek.

“Podle mě můžeme na Kometu i tentokrát vyrukovat naší velkou bojovností a týmovým výkonem. To je to, co nás loni zdobilo,“ dodal produktivní útočník. Na vyřazovací boje se těší také odchovanec Bruslařského klubu Jan Dvořák. „Stejně jako loni, i tentokrát se moc těším. Už minule to byla super zkušenost.“ Sedmnáctiletý útočník se síly Brňanů tolik neobává a snaží se soustředit spíš na výkon jeho týmu. „Myslím si, že je jedno, jestli hrajeme s Brnem, nebo s někým jiným. V play-off už se soupeř opravdu těžko vybírá. My však máme obrovskou motivaci. Loni nás Kometa vyřadila a náš cíl je jasný – chceme jim to oplatit!"

Jak už bylo zmíněno, v minulém play-off byla Mladá Boleslav jediný tým, který dokázal Kometu v cestě za titulem alespoň jednou porazit. Podaří se letos Bruslařům vyhrát víckrát? Buďte u toho v pátek, sobotu a úterý s námi.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav