BK MLADÁ BOLESLAV

Češi s Tomášem Hykou v sestavě jasně porazili Bělorusko

7. 5. 2017
Autor: Vojtěch Drbohlav
P a ř í ž – V pátek 5. května 2017 začalo v Kölnu a Paříži 81. mistrovství světa v ledním hokeji. Podruhé v historii se hraje v Paříži, kde se hrálo předtím pouze v roce 1951. Zato v Kölnu a obecně v Německu je hokej ustálenější sport. Vždyť právě poslední zlato z MS přivezla Česká republika z tohoto města. Bude se historie z roku 2010 v něčem opakovat? A jak se vůbec vede na šampionátu boleslavskému útočníku Tomáši Hykovi?

Jedna výhra, jedna prohra. A co bude dál?

Čeští hokejisté začali šampionát prohrou. V pátek večer se svěřenci trenéra Josefa Jandače postavili do cesty favorizované Kanadě. S tou však hráli poměrně vyrovnaně, avšak nedařilo se jim využívat četné šance, které měli. Naopak Kanaďané vyškolili české hráče v produktivitě a nakonec zvítězili 4:1.

V sobotu už to Čechům šlo podstatně lépe. Před utkáním dokonce trenéři národního týmu dopsali na soupisku boleslavského útočníka Tomáše Hyku. Ten se sice s národním týmem připravoval již po vypadnutí Bruslařského klubu z extraligového play off a byl na šampionát i nominovaný, avšak nebylo jisté, kdy zaznamená první start na mistroství světa v hokeji.

Toho se Tomáš Hyka dočkal v sobotu odpoledne právě proti Bělorusku, ačkoliv se na led z pozice 14. útočníka téměř nedostal. Čechům se v sobotu dařilo. V zápase s Běloruskem měli více ze hry a hlavně je zdobila lehkost, což se projevilo i v koncovce. Česká republika vstřelila totiž šest branek.

V pondělí 8. května pak čeká Českou republiku střetnutí se silnými Finy. Potom následují dva dny volna. Povinnost v podobě výhry nad slabým Běloruskem mají Češi za sebou. Ale dokáží zabodovat i proti papírově silnějším soupeřům, jako je právě Finsko? Právě pondělní zápas může mnoho napovědět o dalším vývoji a o tom, co můžeme od národního týmu ČR očekávat.

Na atmosféru podobnou té v Praze zapomeňte, ve Francii hokej netáhne

Pětitisícové návštěvy na mistrovství světa v hokeji? V České republice něco jen těžko představitelné, v pařížské AccorHotels aréně je to však krutá realita. Ačkoliv je v Paříži mnoho fanoušků z jiných států, zejména z České republiky, samotné občany Francie hokej tolik nezajímá. Návštěvy dosahující k deseti tisícům diváků bývají jen na zápasy francouzského národního týmu, ale pokud hraje někdo jiný, stává se, že je v aréně místy až hrobové ticho.

Nepěkným příkladem může být například nedělní střetnutí Slovinska s Kanadou (2:7), na němž bylo místy až hrobové ticho, které chvílemi přerušovaly jen občasné zvuky píšťalek rozhodčích. Atmosféra v některých momentech připomínala zápasy dorostu v boleslavské malé hale, přičemž ani pořadatelé neměli moc vůli situaci nějak měnit, například hecováním diváků či pouštěním hudby.

To však České republice tolik vadit nemusí, protože Čechů se toto netýká. Ti mají dost fanoušků, kteří neváhali obětovat dovolenou k tomu, aby se vypravili až do Francie. V hale při českých zápasech vytvářejí přátelskou atmosféru. To ocenil i hlavní trenér Kanady Jon Cooper. „Je moc hezké, že spolu čeští a kanadští fanoušci dobře vycházejí. Atmosféra v hale byla skvělá,“ měl na mysli zámořský kouč páteční zápas České republiky s Kanadou.

Český národní tým měl v neděli pouze dobrovolný trénink, pro Tomáše Hyku, jakožto hráče rozšířené sestavy, byl však povinný. Hráči dostali kvůli druhému kolu francouzských voleb a zvýšeného rizika teroristického útoku doporučení nezdržovat se na frekventovaných místech či se nepřepravovat MHD.

Další postřehy z MS v hokeji, zejména ty útočníka Tomáše Hyky, nabídneme v nejbližších dnech.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav