BK MLADÁ BOLESLAV

Jan Růžička: Návrat domů vyhrál nad vším

19. 5. 2017
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – Minulé dva ročníky strávil boleslavský odchovanec v americké hokejové lize (USHL) v dresu Des Moines Buccaneers. Teď se vrací zpátky domů, do Čech. S Brandonem Maxwellem, se kterým by měl utvořit brankářskou dvojici Bruslařů pro sezonu 2017/2018, se ještě osobně nesetkal.

Honzo, poslední dvě sezony jste strávil v zámoří. Co vám to dalo a s čím se domů vracíte?

Hodně mi to dalo po lidské stránce. Naučil jsem se postarat sám o sebe. Poznal jsem jinou zem, jinou kulturu, naučil jsem se jazyk. Něco mi to taky určitě dalo i hokejově. První sezona nebyla ideální, rozkoukával jsem se, taky jsme neudělali play-off. Druhá byla o dost lepší, od začátku si to sedlo a nakonec jsme i postoupili do vyřazovací části. Tenhle ročník byl určitě o dost lepší a i proto se asi vracím o něco spokojenější.

Zvažoval jste, že byste za velkou louží ještě zůstal? Nebo byl návrat domů jasný?

Člověk zvažuje všechno, takže ano, ve hře bylo i to, že bych tam ještě zůstal. Ale návrat domů nakonec vyhrál nad vším. Jsem rád, že dostanu šanci v klubu, kde jsem vyrostl.

Jak probíhal kontakt s Mladou Boleslaví? Kdy se to všechno rozhodlo?

Právě že tak nějak v průběhu celé sezony. Byl jsem v kontaktu s trenérem brankářů Radkem Haasem, taky se to dost řešilo přes agenta. Před necelými dvěma měsíci jsem se pak definitivně rozhodl, že chci zpátky.

Dneska už to asi můžeme prozradit: Boleslav o vás hodně stála už loni, vy jste ale ještě tehdy řekl ne…

Je to tak. Loni to bylo všechno takové zmatečné, narychlo. Byl jsem v kontaktu s některými americkými týmy, skauti mi tehdy radili, že pokud si chci jednou zahrát NHL, neměl bych to ještě balit. Teď jsem ale každopádně rád, že si budu moct vyzkoušet nejvyšší českou ligu.

Měl byste vytvořit dvojici s Brandonem Maxwellem. Znáte se?

No… Moc ne. (smích)

Viděli jste se vůbec někdy?

Ne, pravda je, že jsme se ještě neviděli. Ale všechno, co jsem o něm slyšel, je jenom pozitivní. Trenér brankářů Radek Haas je s ním hrozně spokojený. Taky je to prý velký profík se skvělými tréninkovými návyky. Věřím, že mi práce s ním hodně dá. Moc se na to těším.

Neplánujete mu napsat?

Už jsme si psali. Dokonce nás pozval, abychom za ním s Radkem přijeli na týdenní trénink, který pro nás se svými trenéry připraví. Letíme na konci června.

Co od svého působení v Boleslavi očekáváte? Zatím to vypadá na pozici dvojky, ale tyhle věci se mohou změnit velice rychle…

Beru to tak, že se chci soustředit sám na sebe, a že když dostanu šanci chytat, chci podat ten nejlepší možný výkon.

Brandon Maxwell: Věřím, že nám to bude klapat
Svůj komentář a pozdrav posílá i Brandon Maxwell: "S Janem jsme v kontaktu skrze textové zprávy. Je to talentovaný mladý brankář. Už jsem ho viděl chytat - ještě když byl v boleslavské juniorce. Je vidět, že Boleslav umí vychovávat brankáře, důkazem jsou třeba taky Roman Will nebo David Rittich. Moc se těším na spolupráci, věřím, že to bude klapat."

Dá se říct, že se vracíte do o dost jiného prostředí. Noví trenéři, hráči se taky celkem obměnili… Rozkoukáváte se?

Asi se to dá popsat jako rozkoukávání se. Na druhou stranu je tu pořád hodně lidí, které znám, takže rozhodně nejdu do neznámého. Hodně se těším na spolupráci se zdejšími kluky, přeci jen čeští jsou trochu jiní.

V čem jsou jiní?

Je s nimi větší sranda. (úsměv)

Jaký je váš aktuální program?

Po příletu jsem měl pár dní na rozkoukání, teď už jsem se zapojil do přípravy A týmu. Taky už jsem objel všechny členy rodiny. A bohužel mě taky čeká škola, kterou si dodělávám. (úsměv)

Děkujeme za rozhovor.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav