BK MLADÁ BOLESLAV

První zápas pod novým trenérem. Bruslaři vyzvou zlínské Berany

18. 11. 2017
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Za svůj výkon v pátečním utkání proti silnému Hradci Králové se mladoboleslavští hokejisté rozhodně nemusí stydět. Po odvolání Patrika Augusty na nich byla vidět snaha favorizovaného soupeře zaskočit, což se jim dlouhou dobu dařilo, ve třetí třetině ale hosté srovnali skóre a nakonec uspěli v samostatných nájezdech. Už v neděli 19. listopadu čeká Středočechy další zápas, tentokráte se jim postaví Aukro Berani Zlín. Ševci se nachází v podobném rozpoložení, z posledních pěti zápasů totiž dokázali zvítězit pouze jednou, před vlastními fanoušky navíc prohráli už tři duely v řadě. Nechme se překvapit, jakou premiéru na Zimním stadionu Luďka Čajky zažije Vladimír Kýhos, nový trenér Bruslařů. Úvodní vhazování je naplánováno už na 15:30.

Berani se snaží vzdorovat předsezónním prognózám

Vzhledem ke všem ne úplně příjemným událostem, které zlínský hokej přes léto potkaly, se z řad hokejových expertů a veřejnosti ozývaly názory, že Zlín je jasným adeptem na boj o udržení mezi tuzemskou hokejovou elitou příslušnost. Ševci, jejichž soupiska na první pohled opravdu patří k těm nejslabším v extralize, ale srdnatě bojují a ukazují, že letos nechtějí být pouze do počtu. Díky zisku osmadvaceti bodů je momentálně nalezneme na osmém místě, tabulka naší nejvyšší hokejové soutěže, především pak její spodní část, je ale neskutečně vyrovnaná, po nedělních zápasech může být vše zase úplně jinak. Kupříkladu na sedmý Chomutov ztrácí svěřenci trenéra Svobody jeden bod, jejich náskok na poslední Jihlavu je ale pouze čtyřbodový. Na venkovních stadionech si nevedou zle, před vlastními fanoušci se ale Zlínští trápí, o čemž svědčí jen pět vyhraných utkání z dvanácti. Na domácí půdě hokejisté Aukra naposledy zvítězili dvaadvacátého října, když po fantastickém obratu v prodloužení přemohli Bílé Tygry z Liberce. Od té doby si ale výhru ze Zimního stadionu Luďka Čajky odvezli Jihlava, Olomouc a v pátek také Třinec.

Oceláři na led svého rivala přijeli bez několika hráčů základní sestavy, prostor dostali talentovaní mladíci, kteří ale zkušenější kolegy skvěle zastoupili a s nevýrazným Zlínem si poradili poměrem 3:1. „Do zápasu jsme se dlouho nemohli dostat. Soupeř dobře blokoval střely, zatímco my jsme prohrávali osobní souboje, navíc nám Třinec nedovolil žádné přesilovky. Ve třetí třetině jsme se nadechli k drobnému náporu, příliš šancí tam ale nebylo,“ hodnotil čtvrtou porážku z posledních pěti utkání asistent trenéra Martin Hamrlík. Na začátku tohoto týdne Berani překvapivě ukončili spolupráci s Rihardsem Bukartsem. Lotyšský reprezentant, jehož starší bratr Roberts patří k hlavním tahounům zlínského mužstva, nasbíral v sedmnácti duelech jen čtyři body, a zůstal tak výrazně za očekáváním. „Důvodem ukončení angažmá je slabá produktivita, v posledních zápasech se ani nevešel do sestavy. Samotný Rihards nebyl spokojen se zápasovým vytížením a se současnou pozici v týmu. Cizinec s poměrně vysokou gáží musí tým táhnout, ne být na hraně sestavy,“ odůvodnil tento krok generální manažer klubu Martin Hosták.

První vzájemné utkání rozhodl parádní nástup Bruslařů

Premiérové měření sil těchto soupeřů se odehrálo před zraky televizních kamer. Vzhledem k drobným zdravotním problémům, které si během předzápasového rozbruslení přivodil Libor Kašík, se mezi tři tyče zlínské svatyně postavil Tomáš Štůrala. První třetinu zvládli mladoboleslavští hokejisté výborně, když hostujícího náhradníka postupně překonali Jakubové Klepiš, Valský a Orsava. V prostřední dvacetiminutovce se Berani začali herně zvedat a svou aktivitu potvrdili gólem naděje, o který se postaral Pavel Sedláček. Jenže potenciální hrozbu Bruslaři ihned zažehnali, když se podruhé v utkání trefil Orsava. V závěrečné periodě už si Středočeši komfortní vedení s přehledem pohlídali a dokráčeli k zisku tří bodů.

Sestavy z posledního kola

HC Aukro Berani Zlín: Kašík – Ferenc, Freibergs, Matějíček, Valenta, Řezníček, Žižka (A), Petran – Šťastný, Honejsek, Bukarts – Okál, Fořt, Veselý (C) – Kubiš (A), Fryšara, Illo - Ondráček, Sedláček, Popelka

BK Mladá Boleslav: Maxwell – Hanzlík (C), Kotvan, Němeček, Říha, Štich, Eminger, Bernad – Pacovský, Němec, Klepiš (A) – Valský, Holík, Orsava – Lenc (A), Urban, Pabiška – Kousal, Najman, Procházka

Statistiky

Zimní stadion Luďka Čajky | 19.11.2017 15:30

Aukro Berani Zlín 17. kolo BK Mladá Boleslav
9. místo, 28 bodů umístění 10. místo, 27 bodů
51:60 skóre 44:50
4:0 (Třinec) nejvyšší výhra 4:1 (Zlín)
3:7 (Vítkovice) nejvyšší prohra 3:6 (Litvínov)
2 utkání bez vstřeleného gólu 2
1 utkání bez inkasovaných gólů 1
13,79 % využití přesilových her 17,20 %
12 góly v přesilových hrách 16
1 góly v oslabeních 1
Roberts Bukarts
David Šťastný, oba 15 bodů
nejproduktivnější hráč Jakub Orsava
Jakub Klepiš, oba 12 bodů
Antonín Honejsek, 10 branek nejlepší střelec Jakub Klepiš, 7 branek
David Šťastný, 9 asistencí nejlepší nahrávač Lukáš Žejdl, 8 asistencí
Antonín Honejsek, +9 nejlepší hráč v +/- Jan Hanzlík
Jakub Valský, oba +5
Pavel Sedláček, -8 nejhorší hráč v +/- Lukáš Pabiška
Pavel Musil, oba -5
Ondřej Veselý, 39 minut nejtrestanější hráč Jakub Orsava, 47 minut
Jakub Ferenc, 49 bodů Radegast index David Němeček, 51 bodů
Libor Kašík 92,24 %
Tomáš Štůrala 86,27 %
úspěšnost brankářů Jan Růžička 92,72 %
Brandon Maxwell 92,47 %
Libor Kašík 2,42
Tomáš Štůrala 5,25
průměr inkasovaných gólů na zápas Jan Růžička 2,02
Brandon Maxwell 2,22
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav