BK MLADÁ BOLESLAV

Tomáš Sýkora: Baráž s Ústím bude pikantní a tak trochu i osobní záležitost

31. 3. 2008
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. - Mladoboleslavští hokejisté za sebou mají historicky nejlepší prvoligovou sezonu - stojí totiž na její nejvyšší příčce! Práce Středočechů tímto ovšem ještě zdaleka nekončí, ba právě naopak. S Tomášem Sýkorou, střelcem vítězného gólu čtvrtého, a tedy posledního, finálového utkání jsme proto mluvili nejen o sérii s Chomutovem, ale také o nadcházející baráži, ve které se Mladá Boleslav utká s Ústím nad Labem. Střet tedy více než pikantní, jak prohlásil sám boleslavský útočník. "Bude to na ostří nože, máme co vracet," říká.

Ale nepředbíhejme. Do baráže ještě zbývají téměř dva týdny, zatímco za prvoligovým finále se sotva zavřely dveře. Právě proto se v rozhovoru s Tomášem Sýkorou nejprve zaměříme na něj. Jak už bylo několikrát řečeno, mladoboleslavští hokejisté zvládli rozhodující sérii v boji o baráž v nejkratším možném čase, vyhráli první čtyři zápasy. "Nečekali jsme tak jasný výsledek," přiznává útočník. "Ovšem i tak nás ta série stála hodně sil. Chtěli jsme to ukončit už dnes, což se nám podařilo. Teď máme jedenáct dní na regeneraci a nabrání energie. Chuť nám rozhodně nechybí," hlásí.

Boleslavským ale stejně jako v předchozím utkání na ledě Chomutova nevyšel start. "Chtěli jsme na ně vlétnout a co nejrychleji rozhodnout," prozradil Tomáš Sýkora plány Středočechů. "Doufali jsme, že tentokrát se jako první gólově prosadíme my. Jenže jsme faulovali a Chomutov to nakoplo," poznamenává zcela objektivně.

Hráči v zelenobílých dresech si ale odmítli připustit, že by chomutovské vedení mohlo znamenat nějakou vážnější komplikaci. Hlavně po předchozím utkání, ze kterého za stavu 5:2 pro domácí deset minut před koncem zápasu ještě stihli vykouzlit výhru v samostatných nájezdech, měli dobrý důvod si věřit. "Chomutov nám tentokrát ani jednou neodskočil na rozdíl dvou gólů," komentuje Sýkora další vývoj zápasu. "A před poslední třetinou jsme si stejně jako v sobotu řekli, že to prostě zvládneme! Domů jsme se už vracet nechtěli," dodává s tím, že bude potřeba šetřit síly na Ústí.

Chomutov prohrál dvakrát na ledě Zlatopramen Areny, v podobné situaci ale byl už v semifinále proti Olomouci. V tomto případě zvládl dvakrát vyhrát doma a sérii nakonec celou otočit. Toto kouzlo ale na Mladou Boleslav nezapůsobilo. "Tak nějak jsme tušili, že po sobotním prohraném utkání budou nalomení," říká útočník. "Proto nás ani nepřekvapilo, že se do branky nepostavil Horčička. Potřebovali nějaký impuls a tím výměna gólmana bývá."

Michal Podolka mezi tyčemi Severočechy nakonec nezachránil, zápas se nicméně vyvíjel hodně vyrovnaně, domácí šli dokonce dvakrát do vedení. Rozhodující moment přišel v čase 49:17, kdy právě Tomáš Sýkora ukončil chomutovskou sezonu. "Věřil jsem, že to tak skutečně je," usmívá se. "I když ten závěrečný tlak před brankou Filipa Šindeláře byl opravdu velký. Přestali jsme hrát, protože jsme si mysleli, že rozhodčí odpískají ofsajd," komentuje poslední vteřinky zápasu. "Filip podle mě doteď nemá tušení, jak to zvládl. A my vlastně také ne."

A jak střelec posledně finálové branky vidí svůj triumf? "Pavel Šebesta výborně vyvezl puk, podržel to až do chvíle, kdy na něj skočili dva obránci a v pravou chvíli mi ho prohodil. Byl jsem rozjetý, naštěstí jsem se rozhodl natáhnout si brankáře. Koncovka mířila do prázdné brány," pochvaluje si.

A nyní krátce k blížící se baraži. Ta bude mít konkrétně pro Tomáše Sýkoru ještě o něco zajímavější příchuť, neboť na tamějším ledě odehrál tři sezony. "Z hráčů, se kterými jsem za Ústí hrával, tam už moc není, takže mě jejich případné vyřazení mrzet nebude," prohlašuje. Z loňského semifinále proti Lvům ho vyřadilo zranění, nezažil tudíž dusnou atmosféru na ledě. "I tak to ale beru osobně a těším se," dodává závěrem. "Snad i trošku kvůli panu Votrubovi, pod kterým jsem tu moc šancí nedostával."