BK MLADÁ BOLESLAV

Chceme být v první dvanáctce a hrát alespoň předkolo play off, přeje si Jan Křivohlávek

23. 12. 2017
Autor: Vojtěch Drbohlav
M l. B o l. – Junioři Mladé Boleslavi stráví vánoční a novoroční svátky na devátém místě tabulky DHL Extraligy juniorů se 39 body. Na začátku sezóny sice zažili sice také období, v němž soutěž vedli, jak ale přiznává hlavní trenér Jan Křivohlávek (na snímku), Bruslaře poznamenala marodka a na upadající formě mohly mít podíl i jiné aspekty. Středočeši však naposledy sehráli vyrovnaný a bojovný zápas s vedoucí Plzní, jíž však nakonec i s posilami hrajícími jinak v Tipsport extralize podlehli. Bruslaři za sebou tedy aktuálně mají sérii pěti proher. Přesto je Jan Křivohlávek optimistický a vyhlíží účast v play off, v němž loni jeho svěřenci chyběli v předchozím roce úplně a v tom předchozím po čtyřech prohrách vypadli. Letošní mužstvo však může vzbuzovat naději, že se to změní. A spousta boleslavských příznivců možná ještě pamatuje na scénář ze sezóny 2014/2015, kdy junioři, jakožto černý kůň soutěže, skončili druzí…

Pane trenére, jak hodnotíte dosavadní průběh základní části?

Po dobrém vstupu do soutěže, kdy jsme zvládli čtyři zápasy v řadě, jsme chvíli byli dokonce první v tabulce. Po nevydařené přípravě jsme do sezóny vstupovali s obavou a pokorou. Začátek nám však vyšel. Zatímco v přípravě jsme góly nemohli dávat, potom nám to vycházelo a stálo při nás štěstí. Potom začaly být naše výkony trochu kolísavé, možná jsme už neměli tolik pokory, s jakou jsme do soutěže vstoupili. Nebyl žádný zápas, kdy bychom vyloženě propadli. Většina utkání je vyrovnaná a my jsme tuším mužstvo, které má nejvíc remíz. Bohužel nám ale chybí ony druhé body právě z vyrovnaných zápasů. V posledních kolech nás trochu trápí marodka. Hráči kolikrát trénují jen jednou nebo dvakrát a hned jdou do zápasu. V některých zápasech je tedy vidět, že nám chybí síla a nedokážeme dát gól.

To může být způsobeno i tím, že předvánoční program je náročný. Bude pro vás několik vánočních dní volna prostředkem k tomu, abyste zregenerovali a tým se dostal zpět na vlnu lepších výkonů?

Jako trenér cítím, že síla mužstva není taková jako na začátku soutěže. S tím se ale musíme vyrovnat. Vánoční pauza nám určitě pomůže. Kluci se potřebují dát do pořádku zdravotně a vyležet se. Mezi svátky už ale budeme dvoufázově trénovat a usilovně se připravovat na lednovou část soutěže. Extraliga je velice vyrovnaná a my chceme být jednoznačně v první dvanáctce a hrát minimálně v předkole play off.

Zmiňoval jste to, že je soutěž vyrovnaná, což se projevuje i v samotné tabulce. Je to podle vás tím, že hraje v extralize tolik týmů a jsou vyrovnané, nebo to může mít i jiné příčiny?

Hodně top hráčů z týmů, kteří by tuto kategorii mohli hrát, odchází do zahraničí nebo jsou v Tipsport extralize či v 1. lize. V juniorce tedy nastupují mladší hráči. Nedokážu ale přesně říct, proč je ta soutěž až tak vyrovnaná. Na druhou stranu je to dobře, protože je neustále o co hrát.

Některé hráče posíláte hrát zápasy 2. ligy do Nymburka. Jak hodnotíte spolupráci s tímto týmem a možnost posílat vaše svěřence na střídavé starty do třetí nejvyšší tuzemské ligy?

U některých hráčů to bylo jasné už předem, že tam budou hrát. Co se týče Michala Krofty, tak o něj byl v Nymburce zájem dlouhodobě a my jsme také rádi, že tam může chytat. Nakoukne tím do dospělého hokeje. Honza Mašek dal na začátku sezóny také přednost Nymburku, příležitostně se vrací i do juniorky na střídavé starty. Do Nymburka posíláme taky Petra Maršouna, který k nám přišel před sezónou ze Sparty. Hrál tam už dříve, proto jsme mu střídavé starty v Nymburce nechali.

Na začátku prosince jsem se koukal na nominaci mládežníků na jednotlivé reprezentační kempy a překvapilo mě, že oproti jiným letům tam boleslavská mládež neměla žádné hráče, kteří by hráli stabilně za mladší, starší dorost nebo juniory. Není tohle téma i pro vás, jakožto šéftrenéra mládeže, abyste se ke konci sezóny zabývali otázkou shánění talentovaných hráčů, kteří by mohli výhledově Bruslařský klub opět reprezentovat stabilně v mládežnických reprezentacích tak, jako v minulosti například Jan Růžička nebo Dominik Groh?

Co se týká brankářů, tak jsme zde měli dobrou generaci. Ať už to byl Krinwald nebo Groh. Věkově do reprezentace spadá i Pavel Kousal, František Hrdinka nebo Ondřej Najman, ale ti už hrají v Tipsport extralize. Širšího výběru za U19 se zúčastnil nedávno také Oscar Flynn z mladších nás reprezentovali třeba Michal Simon nebo Jakub Zajíček. Několik kluků se tedy v těch výběrech čas od času objevuje. Pokud tak kvalitní hráče ale nejsme schopni vychovat, je to pak na nás, abychom je přivedli odjinud. A pokud budou na hranici reprezentace tak bychom je měli vychovávat tím směrem, aby se do ní dostali a reprezentovali v národních barvách náš klub tak jako minulosti jiní hráči.

Pojďme zpět k juniorce. Jaký máte naplánovaný program během vánočních a novoročních svátků?

Kluci dostali na dny kolem Štědrého dne volno, ale mezi svátky už budeme opět trénovat dvoufázově čtyři nebo pět dní. Kolem Silvestra a Nového roku pak budeme mít znovu volno. Uvědomujeme si, že svátky utečou a jakmile se přehoupneme do dalšího roku, tak nás čeká velice náročný program. Zápasy půjdou velice rychle a než se nadějeme, je konec sezóny. My bychom rozhodně nechtěli, abychom skončili opět někdy v únoru s koncem základní části. Chceme si to prodloužit a natáhnout to do play-off.

Tento rok vydáváme rozhovor s vámi až během Vánoc, proto se vás zeptám na otázku, na jakou jsem se vás během těch několika let ještě nikdy nezeptal. Jak vy osobně trávíte a prožíváte Vánoce? Budou hodně ve znamení odpočinku?

Myslím si, že podobně jako každý. Já si určitě těch pár dní chci odpočinout od hokeje a vyčistit si hlavu tak, abych se znovu vrátil do práce v dobré náladě a energii. Zároveň chci být s rodinou.

Děkujeme za rozhovor a přejeme všem čtenářům a příznivcům boleslavské mládeže klidné Vánoce.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav