BK MLADÁ BOLESLAV

Jak si vedou boleslavští akademici? Mladší dorost má jisté play off, jiné celky o něj bojují

27. 12. 2017
Autor: Jaroslav Kindl, foto: Ronald Hansel
M l. B o l. – S koncem roku obvykle přichází bilancování. Jak si zatím vedou mládežnické celky Mladé Boleslavi? Junioři a starší dorost se rvou o své místo v playoff. Mladší dorost do nadstavbové části postoupil poprvé v historii klubu. A v nadstavbě hraje také B-tým mladšího dorostu.

Junioři | základní část, 9. místo

Dominik Pawliczek
Rodák z Karviné je s 22 body nejproduktivnějším boleslavským juniorem.

Loni nejstarší mládežníci v playoff úplně chyběli. Před touto sezónou navíc tým opustil produktivní útočník Kroni Musliu. S jeho odchodem se však juniorka vypořádala a vstoupila do sezóny suverénně. Chvíli dokonce celou soutěž vedla. Poté se ale hráči potýkali s nevyrovnanými výkony a ztráceli body především v prodlouženích. Zajímavostí je, že junioři až dosud prohráli nejhůře třígólovým rozdílem.

I kvůli rozsáhlé marodce se mužstvu poslední zápasy nevydařily. Nemocní hráči jsou nuceni vynechávat tréninky. „V některých zápasech je tedy vidět, že nám chybí síla a nedokážeme dát gól,“ připustil ve vánočním rozhovoru hlavní trenér Jan Křivohlávek. Pokud se dají junioři přes svátky zdravotně do kupy, mají velkou šanci udržet se do dvanáctého místa, zaručujícího boj o playoff.

Starší dorost | skupina „O umístění“, 2. místo

Ještě v posledním kole sahali po přímém postupu do playoff. Tři body by znamenaly jistotu. Klíčový zápas se Spartou však starším dorostencům unikl, přestože v závěru soupeře mocně dotahovali. „Hráli jsme asi tu nejtěžší skupinu, protože se o první tři místa praly Sparta, Slavia, Liberec a my. Jen Letňany byly mimo postup, ale bohužel nám sebraly dva potřebné dva body, které nám nakonec chyběly,“ zalitoval kouč staršího dorostu Jiří Zörkler.

Základní část byla z Boleslavských bodově nejúrodnější pro Jakuba Šípka. Mezi nejofenzivnější obránce ligy se zařadil Samuel Dotter. V bráně dosáhl na velmi slušnou 94% úspěšnost zákroků David Mašek. V nadstavbě musí starší dorost skončit nejhůře čtvrtý. Čtyři nejlepší týmy nadstavby se pak utkají o dvě místenky do playoff. Mladá Boleslav je momentálně druhá s devítibodovým náskokem na pátý Litvínov.

Mladší dorost | playoff, 6. místo (skupina B)

J. Zajíček a M. Simon
Jakub Zajíček a Michal Simon
Sehraná dvojice přispěla k prvnímu postupu do playoff celkem 58 kanadskými body.
Foto: Ronald Hansel

V této sezóně oslavili historický postup do playoff. Splnili tak svůj předsezónní cíl. Jediné slabší období si mladší dorost vybral na přelomu října a listopadu. „Po sérii šesti tříbodových výher v řadě si kluci asi začali myslet, že to půjde samo bez tvrdé práce a stoprocentního nasazení. Vyvrcholilo to prohrou 1:7 s Libercem. Po konci zápasu jsme si sedli v kabině a pár věcí si vyříkali. Myslím, že kluci vystřízlivěli a znovu začali plnit věci tak, jak jsme po nich chtěli,“ prozradil trenér mladšího dorostu Lukáš Zörkler.

Nadstavba je naprosto jiná soutěž. Mladší dorost čeká po čtyřech zápasech na první body. Nedaří se mu zužitkovat dobré vstupy do utkání. Mladší dorostenci zatím vždy po první třetině prohrávali 0:1. Jak Lukáš Zörkler podotkl: „Zde jsou už jen kvalitní týmy a strašně těžce se zápasy s nimi otáčí.“ Sestava se navíc zápas od zápasu liší. Ať už z důvodu zranění, či hráčských přesunů v rámci věkových kategorií.

Mladší dorost B | nadstavba, 3. místo (skupina A)

Rezervní tým, hrající Regionální ligu, se reálně o postup do vyšší soutěže pochopitelně ucházet nebude. Základní část se mu ale povedla, a tak si zajistil účast v nadstavbě. V ní už sice nasbíral čtyři prohry, z toho ale třikrát podlehl soupeři jen o gól. Ve svém posledním zápase v roce 2017 přehrál B-tým v regionálním derby Benátky nad Jizerou. Další klání jej čeká až 6. ledna proti Kobře Praha.

Hned na začátku nového roku čeká mládežnická mužstva velká porce dalších zápasů. Zejména starší dorostenci a junioři budou muset ještě tvrdě bojovat o postup do play off. Věřme, že se jim to podaří.