BK MLADÁ BOLESLAV

Play-off nás hodně prověřilo, tenhle mančaft má sílu, věří Leo Gudas

5. 4. 2008
Autor: Jitka Čechová, Pavel Petr
M l. B o l. - Plány mladoboleslavských hokejistů do několika příštích dnů znějí poměrně jasně - odpočinek, regenerace a intenzivní příprava na baráž. Ano, baráž. To je slovo, které se teď ve Zlatopramen Aréně skloňuje pravděpodobně nejvíce. A o zápasech s Ústím nad Labem, které odstartují už příští týden v pátek na severu Čech, jsme mluvili také s asistentem trenéra Kaňkovského Leo Gudasem (na snímku).

Boleslavští hokejisté zvládli finále první hokejové ligy v nejkratším možném čase, rozhodnuto bylo již po čtvrtém utkání, které se hrálo na ledě v Chomutově. "Po něm dostali kluci tři dny volno," hovoří Leo Gudas o výplni volného času, který si Středočeši po vypjatých zápasech zasloužili. "Teď ve čtvrtek a v pátek jsme opět trénovali, následovat bude volný víkend, aby byli kluci s rodinami, čímž vlastně jejich rodinný život na nějakou dobu končí," popisuje v tomto směru nesnadný úděl hokejistů. "V pondělí totiž začínáme s plnou přípravou na baráž," dodává.

Po semifinálových kláních s Brnem, kdy byla atmosféra velice napjatá, zřejmě málokdo čekal, že finále bude na první pohled tak jednostranou záležitostí. Nicméně se tak stalo a v kabině může panovat spokojenost. "Nálada je výborná a uvolněná," usmívá se Leo Gudas. "Kluci jsou spokojení, my jsme spokojení a myslím, že vedení také." Všem je ale jasné, že tady práce nekončí. "Nesmíme zapomínat, že ten hlavní cíl nás teprve čeká," upozorňuje asistent trenéra. "To největší možné vítězství je pořád před námi."

Ústí nad Labem, druhý, byť určitě o dost méně nadšený, účastník baráže, o nutnosti hrát tuto sérii zápasů ví už téměř tři měsíce. Leo Gudas to ale za příliš velkou výhodu nepovažuje. "Ústí si nějaké zápasy sice předehrálo, aby mělo více času na přípravu, ale my jsme zase velice rychle zvládli finále. Podle mého názoru se tak dá říci, že s tím volnem před baráži jsme na tom stejně."

I tak se ale o určité, nejspíš hlavně psychické, výhodě dá hodně polemizovat. "Psychika bude hrát pro nás," věří Leo Gudas. "Hodně nás prověřilo play-off. Od zápasů s Havlíčkovým Brodem, přes Kometu až k Chomutovu. Tohle všechno ukázalo, jakou sílu ten mančaft má," dívá se zpětně. "Navíc my jsme za celou sezonu prohráli minimum zápasů. V případě Ústí je ten poměr o dost jiný."

Ústí hrálo ještě v minulém hokejovém ročníku první ligu. V té době sice Leo Gudas ještě na boleslavské střídačce nestál, s týmem Lvů má ale dostatek zkušeností například z Berouna. "S Berounem jsme Ústí poměrně často poráželi, i když jsme byli tabulkově níže," popisuje situaci sice dávno minulou ale ne tak docela nicneříkající. "Tady v Boleslavi pochopitelně víme, jak to s Ústím vypadá, jak hraje, takže se na ně připravíme. Jak už jsem říkal, bude záležet hodně na té psychice, fyzicky tam rozdíly nebudou."

Otázku, zda bude nutné dávat si v ústeckém týmu na někoho konkrétního pozor, Leo Gudas zavrhl. "Síla toho mužstva je dost velká komplexně," domnívá se. "V posledních několika zápasech to jasně prokázali. Hráli úplně jiný hokej, než jaký hráli po většinu sezony. Nemyslím si, že je tam někdo, koho si budeme muset nějak víc hlídat, je tam spousta dobrých hráčů," uzavírá toto téma.

V zelenobílých dresech jsme mohli po dobu play-off vidět dvě výrazné posily z extraligových řad. Řeč je o českobudějovickém gólmanovi Janu Cháberovi a plzeňském útočníkovi Jakubu Šindelovi. Ani jeden ovšem nesplňuje podmínku patnácti odehraných zápasů, aby za tým BK Mladá Boleslav mohl nastoupit také v baráži. "Samozřejmě to je ztráta," přikyvuje Leo Gudas. "My jsme ale měli na každý post spoustu variant a kluci v celé sezoně dokazovali, jak moc dokáží bojovat i bez těchto hráčů," dodává rozhodně.